Stugor i Föns
Destination

Föns

Föns

Hyr semesterstuga i Föns - Boka här

Stuga i Föns, Fyn och öar, Danmark till uthyrning!

I Føns kan Ni ha semester i rogivande omgivningar vid skog och strand, nära slott, trevliga småstäder och spännande sevärdheter.

Område

Den vackra semesterorten Føns ligger på Västfyn, ca 16 km söder om Middelfart och ut mot Føns Vik i Gamborg Fjord. Vid Føns går Fønsskov ut i havet - en 8 km lång och mycket vacker landtunga. Runt omkring det fredliga Føns finns en härlig strand, trevliga, buktiga skogar, fågelområdet Emtekær Nor och halvön Wedellsborg och slott med samma namn. Här kan Ni njuta av den vackra naturen, cykla eller vandra, fiska, studera fåglar eller besöka några av Fyns många skogar och spännande sevärdheter. De närmaste större orterna är de två charmiga småstäderna Middelfart (16 km) och Assens (20 km).

Strande

Føns Strand är en vacker och inbjudande sandstrand med några få stenar. Det finns också några stenar i vattenbrynet, men vattnet är klart och mycket barnvänligt. Strax bortom stranden finns det gräsmattor, som kan användas för olika aktiviteter. Stranden har Blå Flagga (av myndigheterna godkänt badvatten). Det går utmärkt att surfa på Gamborg Fjord.

Natur

Området omkring Føns karaktäriseras av kust, grönområden och skog. Halvön Fønsskov är mycket vacker och rogivande. Här finns det små skogar, gyllene sädesfält, levande häckar, kustlandskap, strandsjöar, fasaner och rådjur och ett rikt fågelliv med bl. a gråhäger. Strax söder om Føns ligger våtmarken Føns Vang med dränerade strandängar och strax norr om området finns det musselbankar. Ni kan ha turen att få se marsvin i Gamborg Fjord utanför Føns. Ca. 13 km söder om Føns ligger Emtekær Nor - en intressant och fågelrik mosse med många änder och vadarfåglar. Kongebroskoven vid Hindsgavl Slott bjuder året om på vackra naturupplevelser, bra vandringsleder, ett rikt fågelliv och en djurpark (22 km).

Aktiviteter

Det finns bra fiskemöjligheter på båda sidor om halvön Fønsskov - särskilt på den sidan fjorden, som kallas för 'badekarret'. Det finns även bra möjligheter att fånga öring vid musselbanken strax norr om Føns. Vill Ni hellre fiska i sötvatten, finns det flera Put & Take fiskesjöar till förfogande i området. Ni kan också ta en fisketur på Lilla Bält i hyrd jolle eller fiska ombord på en fiskekutter, som lägger ut från Middelfart. Det är populärt att dyka vid Føns Odde samt att vindsurfa, segla eller paddla kajak på Gamborg Fjord. Uthyrning sker på flera ställen i området. Golfklubben Lillebælt i Middelfart är en naturskön, lätt kuperad och utmanande golfbana vid kusten med 18 hål och flott utsikt över Fænøsund och Lilla Bält (16 km).

Attraktioner

I Galleri Anni Leger i Føns kan Ni se på spännande konst hos denna lokala konstnär. Hindsgavl Laden visar en utställning om gamla tiders marsvinsfångst i Gamborg Fjord. Det vackra, vita Wedellsborg Slott från omkr. år 1300 ligger på en halvö i den sydfynska skärgården, 8 km söder om Føns. Slottet är omgivet av en idyllisk slottspark med höga träd och rådjur, och kan beundras utifrån. Den blomstrande handelsstaden Middelfart har affärer, restauranger, trottoarcaféer, museer - bl. a Henner Friisers Hus, ett borgarhus från år 1580, samt ett Psykiatrisk Museum, gallerier, en pittoresk marina (16 km). Hindsgavl Slott och Slottspark ligger på Hindsgavl halvön, och är omgiven av skog. Besök slottet och den vackra, gamla barockträdgården med dammar, terrasser, alléer och många sällsynta träd och buskar (19 km).

Utflykter

Assens är en 800 år gammal småstad med Danmarks vackraste gator. I den charmerande och mycket välbevarade stadskärnan finns köpmansgårdar och gavelhus i korsvirke (20 km). Fun Park Fyn i Aarup är ett äventyrsbad med rutschbanor, massor av skoj och nöjen för hela familjen. När entréavgiften är betald kan Ni fritt utnyttja alla attraktionerna (25 km). Besök Vissenbjerg Terrariet - här finns Skandinaviens största terrarium med kräldjur och paddor från hela världen. Upplev också krokodiler, ormar, leguaner, grodor och många andra exotiska djur på nära håll (29 km).