Stugor i Assens
Destination

Assens

Assens

Hyr semesterstuga i Assens - Boka här

Stuga i Assens, Fyn och öar, Danmark till uthyrning!

Den gamla, vackra handelsstaden och sjöfartsbyn Assens är belägen vid Lillebælt i natursköna omgivningar.

Område

Den 800 år gamla västfynska byn är en fridfull oas. Assens har en av Danmarks vackraste kullerstensgator. I den charmiga och välbevarade stadskärnan finns köpmansgårdar och gavelhus i korsvirke. Men Assens har också moderna byggnader och butiker, restauranger, en mysig och atmosfärisk marina samt ett otal spännande gallerier, museer och samlingar. Byn är omgiven av kust samt en härlig, lugn och varierad natur med fält och skog. Från Assens kan ni åka båt ut till den lilla, mysiga ön Bågø.

Strande

Det finns flera bra badstränder både norr och söder om Assens. Den härliga, breda sandstranden Saltofte Strand ligger bara ett par km från Assens. Det är en bra och barnvänlig badstrand vid Aborg, ett par km norrut. Feddet Strand, Mariendal Strand och Assens Næs är alla härliga, barnvänliga stränder med bra faciliteter. Det finns också bra och barnvänlig badstrand med grunt vatten vid Sandager Næs, 12 km norr om Assens. Från stranden är det utsikt över Emtekær Nor, som är ett intressant och fågelrikt mossområde. Vid Assens finns det bra möjligheter för vindsurfare.

Natur

Mitt inne i Assens hittar ni en skogsanläggning med en härlig skogssjö, som ni kan promenera runt om. Assens är omgiven av Lillebælt och lätt kuperat landskap med härlig utsikt, vidsträckta fält, slingrande småvägar samt skogsområden. Det fågelrika mossområdet Emtekær Nor ligger c:a 13 km norr om Assens och är synligt från stranden vid Sandager Næs. C:a 15 km sydost om Assens ligger halvön Helnæs, som är känd för sin vackra, varierade och oförstörda natur. De tre mest anmärkningsvärda naturområdena är; Bobakkerne, Helnæs Made och Feddet. I detta område finns några av Danmarks bäst bevarade stenåldersgravhögar. Jordløse Bakker vid Damsbo är ett skönt naturområde med ett rikt växt- och djurliv. I de vackra Krengerup Skove vid Glamsbjerg finns det flera markerade vandrings- och cykelleder (18 km).

Aktiviteter

Assens bjuder på en mängd aktivitetsmöjligheter, det är bl.a. möjligt att bowla samt spela tennis och minigolf i byn. I skogsanläggningen kan ni ta en promenad runt om skogssjön eller spela schack på det jättestora utomhusschackbrädet. Här i området är det en populär aktivitet att cykla på dressin. Rutten startar och slutar i Assens eller Tommerup och går genom frodiga landskap, fält, skogar och små byar. På turen kan ni se bl.a. Dreslette Kyrka, Helnæs Bugten och det gamla fiskeläget Torø Huse. Det finns bra fiskemöjligheter längs hela Lillebæltkusten samt i områdets Put & Take-sjöar. För golfspelare finns det riktigt bra möjligheter på Fyn. De närmaste banorna hittar ni hos Vestfyns Golfklub vid Glamsbjerg (14 km), Fåborg Golfklub (34 km) och Golfklubben Lillebælt vid Middelfart (40 km).

Attraktioner

Den gamla handelsstaden med sin vackra kullerstensgata, sina köpmansgårdar och korsvirkeshus är en attraktion i sig. I Assens Miniby vid skogsanläggningen kan ni uppleva Assens omkring år 1900 - i miniatyrformat. Museet Ernst's Samlinger innehåller allvärldens intressanta ting som fabrikören F. Ernst har tagit med hem från sina resor. Mands Samling är ett kulturhistoriskt museum som är inrättat i en stämningsfull köpmansgård. I Sjömannen och krigshjälten Peter Willemoes barndomshem är i dag 'Willemoesgårdens Mindestuer' inrättade. Det kulturhistoriska museet visar en konst- och sjöfartssamling. På Vedstårup Veteranbilmuseum kan ni se fler än 60 fint restaurerade och historiska bilar. Vid Ebberup hittar ni Gl. Alvernæs, en vacker, fynsk herrgård med ett karaktäristiskt torn, samt medeltidsborgen Hagenskov, där ni kan uppleva en gammal fängelsehåla (6 km).

Utflykter

Från Assens kör en färja dagligen till ön Bågø, som är en idyllisk och naturskön ö. Bågø är präglad av härlig natur, ro och harmoni. Ön är känd för sina stora välskötta gårdar i byn, som ligger mitt på ön. Vid färjeläget finns en mysig liten småbåtshamn. På Skoda Museet i Glamsbjerg kan ni följa bilens historia ända från 1937 och fram till våra dagar (14 km).Vestfyns Hjemstavnsgård vid Gummerup är ett friluftsmuseum, där ni kan uppleva korsvirkesbyggnader, bohag, husgeråd och lantbruksredskap från åren 1750-1950 (17 km). Fun Park Fyn i Aarup, är vattenland samt förströelser för hela familjen. När entrén är betald kan alla nöjen nyttjas fritt (19 km). Besök Vissenbjerg Terrariet, här finns Skandinaviens största terrarium med kräldjur och paddor från hela världen (24 km). Frydenlund Fuglepark vid Tommerup är en härlig naturpark med 700 fåglar från hela världen, vattenhål, volierer och en två kilometer lång vandringsstig som går under stora gamla träd och ut på den öppna savannen (25 km).