Stugor i Böjden
Destination

Böjden

Böjden

Hyr semesterstuga i Böjden - Boka här

Stuga i Böjden, Fyn och öar, Danmark till uthyrning!

Bøjden ligger på Horne Land vid den sydfynska kusten, med utsikt till Helnæs och Det Sydfynske Øhav.

Område

Sommarstugeområdet vid Bøjden ligger i ett vackert och lugnt naturlandskap, omgivet av Lillebælt, fina badstränder, de många småöarna, små hamnbyar, ett fågelreservat och härlig frodig natur. Från kusten och från de flesta sommarstugorna i området är det utsikt över Lillebælt och mot Helnæs, Als och Sønderjylland. Bøjden är centralt belägen i förhållande till aktiviteter, sevärdheter, härliga naturområden och större städer; och är ett helt idealiskt semestermål för barnfamiljer, fritidsfiskare och naturälskare. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i området, men bara 10 km härifrån ligger den gamla mysiga handelsstaden Fåborg, där ni finner ett livligt handelsliv, små mysiga gator, många konsthantverkare, flera kulturella sevärdheter samt bra matställen. Från Bøjden avgår det färja till Fynshav på Als, flera gånger dagligen.

Strande

Bøjden Strand är en härlig badstrand med både sten och grov sand. Vattnet är grunt och därför är stranden mycket barnvänlig. Vid Bøjden Strand är det goda förhållanden för vindsurfare. Alldeles bakom stranden ligger naturreservatet Bøjden Nor. Sinebjerg Strand, ett par km österut, är också en bra och barnvänlig badstrand, och här kan ni hyra båtar och kajaker. Vid området 'Knold' vid Dyreborg, c:a 11 km öster om Bøjden, hittar ni en strand med härlig sand, friskt och djupt vatten samt en badbrygga.

Natur

Det fridlysta Bøjden Nor är ett fågelreservat, där c:a 50 olika fågelarter kan observeras. Längs strandängarna går en markerad vandringsstig, och från ett observationsskjul har ni möjlighet att se fågellivet på nära håll. Här finns dessutom planscher, som berättar om fåglarna på platsen. Vid sällsynta tillfällen kan ni härifrån få se Østersøens Val, tumlaren, på väg genom Lillebælt. Landskapet på halvön Horne Land är i allmänhet backigt, öppet och omgärdat av vatten. I Dyreborg Skov österut kan ni få se dovhjort, eller bara njuta av den härliga naturen och speciella stämningen. Svanninge Bakker, även kallade 'De Fynske Alper', ligger alldeles norr om Fåborg. Området är en vacker och kuperad skogsterräng med ljungklädda backar och ett nät av cykel- och vandringsstigar. Sollerup Skov, 5 km norr om Fåborg, ligger i en naturskön och kuperad terräng. Naturområdet Trebjerg vid Håstrup har Fyns tredje högsta punkt, 128 meter över havet, och 'Dronningeruten' tar er dit upp (15 km från Bøjden).

Aktiviteter

Området är idealiskt för fritidsfiskare, då möjligheterna för kustfiske är goda längs hela kusten på Horne Land tack vare det fiskrika vattnet. Ni kan också åka på havsfiske med kutter från Fåborg. Vill ni åka båt på Lillebælt, kan ni i Sinebjerg, 10 km mot sydöst, hyra båtar och kajaker. Det finns goda betingelser för vindsurfing hela vägen längs Horne Lands kust. Golfspelare har möjlighet att prova banan hos Fåborg Golfklub, som är en av Danmarks vackrast belägna banor med 18 utmanande hål. Banan ligger vid Dalkildegaard i den nordliga delen av Svanninge Bakker. Trakten är mycket naturskön och inbjuder till cykelturer och promenader längs de många stigarna. I Fåborg kan ni spela tennis i natursköna omgivningar, spela petanque och minigolf samt utnyttja byns simhall med bl.a. varmvattenbassäng, bastu och solarium. Från Bøjden går färjan till Fynshav på Als och från Fåborg kan ni åka med färjan till öarna Ærø, Avernakø, Lyø och Bjørnø.

Attraktioner

I Horne finns Fyns enda rundkyrka, som är byggd som en befästningskyrka omkring år 1100 (5 km). På det närliggande Hvedholm Slott finns en vinkällare och en butik med konsthantverk (7 km). Grubbe Mølle vid Svanninge är en nyrestaurerad holländsk väder- och vattenkvarn i drift. Här mals fortfarande säd och det finns information om arbetet och historien bakom kvarnen (8 km). Längs kusten på Horne Land kan ni uppleva många små stämningsfulla fiskelägen, bl.a. är Dyreborg ett litet idylliskt fiskeläge med flera hus från 17-1800-talet. Byn är omgiven av en skog med vackra dovhjortar (11 km). Kaleko Vandmølle vid Fåborg är Danmarks äldsta fungerande vattenkvarn, och ligger mycket naturskönt i sin ursprungliga omgivning (12 km). I flera av skogarna i området kan ni uppleva gamla, välbevarade stenåldersgravhögar, stendösar och gånggrifter.

Utflykter

I den gamla handelsstaden Fåborg kan ni uppleva den mysiga stämningen och besöka några av byns många sevärdheter, som t ex den vackra köpmansgården 'Den Voigtske Gård', resterna av en fästning från medeltiden, Blomsterträdgården Strandlyst, Fåborg Arrests fängelseutställning, Fåborg Miniby, Fåborg Byhistoriske Arkiv och Fåborg Museum för Fynsk Målarkonst (10 km). På det vackra Egeskov Slott vid Kværndrup finns bl.a. sköna trädgårdsanläggningar, en jättestor labyrint och flera museer (30 km). Frydenlund Fuglepark vid Tommerup är en härlig naturpark med 700 fåglar från hela världen, vattenhål, volierer (39 km). Besök H.C. Andersens födelseort Odense; en modern och stämningsfull stad med många upplevelsemöjligheter i form av musik, teater, gyckel och kultur (46 km).