Stugor i Jörgensö
Destination

Jörgensö

Jörgensö

Hyr semesterstuga i Jörgensö - Boka här

Stuga i Jörgensö, Fyn och öar, Danmark till uthyrning!

Sommarstugorna i Jörgensö på Fyns nordkust ligger alldeles intill badstranden, och flera sommarstugor har fin utsikt över havet. När ni tillbringar semestern i Jörgensö, kan ni njuta av den vackra och fridfulla naturen som ligger precis utanför er sommarstuga. Om ni vill ha lite mer aktivitet, så ligger Fyns städer och sevärdheter på bara en kort biltur från er.

Område

Med bara ett par km till var och en av semesterorterna Tørresø och Hasmark, ligger Jørgensø ute vid stranden på Nordfyn, med utsikt till Fyns Hoved och omgiven av härligt och lugnt landskap som inbjuder till avkoppling och vistelse i naturen. Området kring Odense Fjord är, med sina fridlysta naturområden, skogar, stränder och fågelreservat, idealiskt för naturälskare, som kan uppleva landskapet till fots eller på cykel. Österut ligger det fridlysta naturområdet Enebærodde och Odense Fjord, som är en viktig rastplats för flyttfåglar. Landtungan är ett härligt naturområde med ett rikt fågelliv samt en fyr från 1869. Här är det populärt att cykla, vandra, fiska eller ha picknick. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i området, och bra inköpsmöjligheter i Otterup, 8 km från Jørgensø.

Strande

Stranden vid Jørgensø är en barnvänlig sandstrand med sten och rent vatten. Bottnen är också en blandning av sand och sten. Vattnet är grunt. Bilkörning på stranden är inte tillåten. Vid det fridlysta området 'Flyvesandet', som är Fyns enda klittområde, finns en riktigt härlig badstrand med grunt vatten och sandbotten. Stranden ligger väster om Jørgensø och här är det inte tillåtet att köra bil. På de båda ovannämnda stränderna är betingelserna för vindsurfare goda. Fuglsang Strand är en blandning av sand och sten. Alldeles bakom stranden finns ett stort grönområde.

Natur

Jørgensø är omgiven av Kattegatt och flacka naturlandskap med skog. Öster om Jørgensø ligger landtungan Enebærodde, som är ett fridlyst naturområde. Den 5,5 km långa udden är Fyns största hedområde med ett rikt fågelliv samt många sällsynta växter och träd. Vid Gabet står det 14 m höga fyrtornet från 1869. Området är bara åtkomligt till fots eller på cykel. Vid Langesø och Storskoven vid Flyvesandet går skogen helt ned till stranden. Lite sydost om Jørgensø ligger Hasmarkmosen, som är ett stort mossområde med ett fantastiskt växt-, fågel- och djurliv. Skogarna i Langesø och Morud har ett rikt och varierat fågelliv.

Aktiviteter

För fritidsfiskare är området optimalt, då det är enastående möjligheter till öringfiske vid Enebærodde och Egebjerggård. Det finns dessutom flera Put & Take fiskeparker i området. Året runt seglar skeppet M/S Castor på fisketurer på havet från Bogense. Fjordbåten Svanen kör turer på Odense Fjord under sommarhalvåret. Det finns goda betingelser för surfare på Tørresø Strand och vid Flyvesandet. Golfspelare kan prova några av Fyns många vackra golfbanor i området. Inom en radie av c:a 20 km hittar ni banorna hos Blommenslyst Golfklub, Odense Eventyr Golf Klub och Odense Golfklub. Många naturupplevelser väntar längs de många vandrings- och cykellederna i området, t ex på Enebærodde, längs stranden vid Jørgensø och på 'Den Grønne Sti' i Otterups norra utkant. Det är populärt att cykla, vandra, fiska eller ha picknick på Enebærodde.

Attraktioner

På Otterup Museum, som huserar i ett litet f d hospital, kan ni uppleva olika utställningar som handlar om händelser i trakten (8 km). Hofmansgave är en charmig korsvirkesherrgård från 1784 med ett litet potatismuseum. Till herrgården hör en fin park med många sällsynta växter. På Fyn finns det flera herrgårdar än på andra platser i landet, som, med sina fält, skogar, alléer och stengärdsgårdar, alla är värda ett besök. Exempel på detta kan vara det gamla herresätet Gyldensteen Slott, som ligger i närheten av Flyvesandet och som idag är en modern produktionsgård, samt godset Østruplund vid Otterup. Galleri Hist i Otterup visar en utställning med bl.a. brukskonst, konsthantverk, teckningar och målningar.

Utflykter

Den vackra handelsstaden Bogense med Fyns största marina, sin handelsstadsmiljö, sina gamla torg, fina köpmansgårdar och många korsvirkeshus är väl värd ett besök (23 km). Besök H.C. Andersens födelseort Odense; en modern och stämningsfull stad med många upplevelsemöjligheter i form av musik, teater, gyckel på stadens torg, gågator, kaféer, restauranger och krogar (23 km). I H.C. Andersens Hus berättas diktarens förunderliga livshistoria. Danmarks Jernbanemuseum i Odense är ett stort museum med lek och teknik, upplevelser, upptäckter och nostalgi. Den Fynske Landsby vid Odense är ett museum som visar en fynsk bymiljö omkring år 1850. I Fjord- & Bæltcentret i Kerteminde kan ni, från utomhusbryggan eller från den långa undervattenstunneln, komma i kontakt med t ex tumlare (42 km). Egeskov Slott vid Kværndrup benämns som Europas bäst bevarade renässansborg (55 km).