Stugor i Avernakö
Destination

Avernakö

Avernakö

Hyr semesterstuga på Avernakö - Boka här

Stuga på Avernakö, Fyn och öar, Danmark till uthyrning!

När ni har semester i en sommarstuga på Avernakø får ni lugn och ro, vacker natur och avkopplande atmosfär på ön

Område

Den oförstörda och mycket vackra ön Avernakø är ca 6 km2 och ligger i södra Fyns skärgård, med bara en båttur på ung. en halvtimma från Fåborg. Avernakø består av 2 öar, Avernak och Korshavn, som är sammankopplade via en fördämning. Här finns det välbelägna sommarstugor, trevlig stämning på ön, lugn och ro och orörd natur. Avernakø är särskilt känd för sitt bestånd av den sällsynta klockgrodan, sina många bra fiskeplatser längs kusten, sin hägg, sin midsommarstång och sina forntidsfynd. År 1685 hittade öborna 6 guldskålar med soltecken, som i dag finns utställda på Nationalmuseet. På Avernakø finns det 2 trevliga småbåtshamnar, en välsorterad matbutik, en restaurang och flera sevärdheter. En semester i en sommarstuga på Avernakø är perfekt för sportfiskare, naturälskare och alla som vill slå ner på takten!

Strande

Vid Nakke Odde, rakt öster ut, finns det en bred och barnvänlig sandstrand. Vid Revkrogen, söder om Nakke Odde finns det ytterligare en sandstrand, men här blir vattnet snabbt djupt. Dessutom kan ni bada vid Munke Strand, på nordkusten i Avernak, som är en barnvänlig badstrand. Vid färje- och småbåtshamnen finns det också en riktigt fin sandstrand med en badbrygga.

Natur

Avernakøs största attraktion är den kuperade och vackra naturen med ett rikt djur- och fågelliv. Naturen är orörd, mycket kuperad och kännetecknas av åkrar, myrar, mindre skogar och strandängar. På många ställen kan ni njuta av utsikten över havet från höga kullar. Njut av den vackra naturen i våtmarkerna vid Hovedøen nära färjehamnen. Ön är särskilt känd för sin ovanliga klockgroda, som håller till i vattenhål och dammar. Just nu är beståndet på ca 150 st. Hör den kväka under sommarmånaderna. Dessutom kan ni se många fasaner och harar här. I Avernak Hoved, strax söder om sandstranden och småbåtshamnen, finns det en häckningsplats för fåglar, som är stängd för besökare under häckningssäsongen, från 1 mars till 15 juli. Avernakø kan ni se intressanta fåglar såsom tornfalkar och bruna kärrhökar.

Aktiviteter

När ni tillbringar er semester i en sommarstuga på Avernakø, kan ni vara aktiv i den orörda naturen. Utmed öns 19 km långa kustremsa finns det många bra fiskeplatser, där ni kan fånga fisk som havsöring, torsk, horngädda och plattfisk. Ni kan fiska året runt, men om ni är ute efter havsöring, är fisket bäst på våren och hösten. Naturen lockar dessutom till promenader och cykelturer, runt omkring i den unika naturen. På Avernakøs hemsida, tom693.wix.com/avernak, kan ni hitta en karta och förslag på vandringsleder på ön. På Avernakø kan ni njuta av åsynen av den sällsynta häggen. Och ni kan se en majstång, som förutom här, bara finns på Strynø, och som är en samlingsplats för öns invånare varje pingstlördag.

Attraktioner

De 6 guldskålarna med soltecken, som hittades på Avernakø 1685, finns idag utställde på Nationalmuseet. Men ni kan se på kopior av de berömda fornfynden i Avernakø kyrka, som härstammar ända från år 1536. Kyrkan är öppen varje dag året runt. Gårdsbutiken Avernakø Geder är inrymd i den gamla skolan, och här kan ni köpa produkter från getter och kaniner samt stengodskaraffer, skedar av gethorn, sylt, saft och mycket mer. I Korshavns gamla rökeri kan ni köpa läcker rökt fisk till lunchbordet. Avernakø har också ett flertal sevärdheter i naturen, som t.ex. ett fredat fågelområde.

Utflykter

När ni bor i en sommarstuga på Avernakø, kan ni åka över gratis på färjan till den närliggande ön Lyø, som liksom Avernakø är en idyllisk, liten pärla i södra Fyns skärgård. Här kan ni t.ex. se på en intressant utställning på ”Lyø Maritime Museum”. I samband med er vistelse i en sommarstuga på Avernakø, kommer ni automatiskt till Faaborg. Ta er lite tid att utforska denna trevliga stad på södra Fyn. Faaborg är en idyllisk handelsstad med kullerstensgator, och stadens vackra skeva hus, gamla köpmansgårdar och en livlig hamn. Upplev sevärdheter här, som ”Faaborg Arrests fængselsudstilling”, ”Faaborg Miniby”, ”Faaborg Museum for Fynsk Malerikunst”, den vackra köpmansgården "Den Voigtske Gård", herrgården ”Brahetrolleborg” och Hvedholm slott”. Dessutom finns här fina shoppingmöjligheter och många restauranger i Faaborg.