Stugor i Kölkær
Destination

Kölkær

Kölkær

Hyr semesterstuga i Kölkær - Boka här

Stuga i Kölkær, Västjylland, Danmark till uthyrning!

Mitt i det gröna Jylland, nära Søbys gamla brunkulslejre, Søby Sø och byarna Ikast och Herning, ligger byn Kølkær.

Område

Kølkær är belägen precis mitt i Jylland och är omgiven av härlig, frodig och fridfull natur. Här kan ni njuta av det omväxlande landskapet, utforska de gamla brunkolslägren (se ovan), bada i Søby Sø, fiska i de omkringliggande åarna, eller så kan ni åka på utflykt till en av de närliggande sevärdheterna. Det finns inköpsmöjligheter och matställen i Kølkær. Byn ligger nära både Ikast (11 km) och Herning (14 km), som båda erbjuder intressanta sevärdheter, aktiviteter och inköpsmöjligheter.

Strande

Havet ligger inte i omedelbar närhet av Kølkær, men det finns utmärkta badmöjligheter i den barnvänliga Søby Sø, ett par km från Kølkær. Søby Sø är känd för sitt rena och ytterst lockande vatten. Det är c:a en timmes bilväg från Kølkær till Vesterhavet, ni har t ex 68 km till den härliga, långa och breda stranden vid Søndervig, med fin sand, klitter och Blå Flagg. Det finns också fina badstränder vid Ringkøbing Fjord, som ligger c:a 50 km från Kølkær. Vid Bork Havn Strand kan ni lära er att vindsurfa.

Natur

Kølkær är ett helt fantastiskt naturområde med bl.a. sjöar, åar, skogar, fält och gamla kolgravar. Från 'Udkigspunktet' kan ni se det hela lite grann från ovan. Søby Sø har rent och skönt vatten. Kølkær är pga. sin belägenhet precis mitt i Jylland känd för att ha både landets högsta temperaturer om sommaren och de lägsta om vintern. Fjederholt Å flyter tätt förbi Kølkær, och de vackra naturomgivningarna i Fjederholt Ådal är värda ett besök. Nära Kølkær ligger Birkebæk Plantage, som med sina många skogsstigar och bra utsiktsplatser är ett givet utflyktsmål. Vid det här skogsområdet kan ni dessutom uppleva de tre bronsåldershögarna 'Hjortsballehøje'. Alldeles utanför Herning ligger ett härligt område med höglandsmosse. Knudmosens 6 km vandringsstigar inbjuder till en aktiv dag i den friska luften.

Aktiviteter

Mittjyllands många åar och sjöar är ett paradis för fritidsfiskare. Ingen annanstans i landet hittar ni så många ostörda platser, där ni kan slänga linan i vattnet. Det finns bl.a. fina fiskemöjligheter i den närliggande Fjederholt Å. Det finns dessutom flera fiskeparker i närheten av Kølkær, t ex Højkilde Lystfiskersø och Silstrup Put & Take. Området kan bjuda på flera bra golfbanor, bl.a. vid Herning och Ikast. I Herning och Ikast har ni också möjlighet att spela tennis och squash, bowla, köra go-cart och klättra m.m. Herning har även ett stort inomhus nöjes- och aktivitetsland, 'Hoppeloppe Land'. Här hittar ni roliga och vilda nöjen för barn i alla åldrar. Det spännande landskapet kring Kølkær inbjuder till vandringsturer eller ett dopp i Søby Sø.

Attraktioner

Hedelandsmuseet i Kølkær visar en mindre samling av gamla lantbruksmaskiner och husgeråd. Brunkulslejrene i Søby ('Brunkolslägren', en bosättning för dem som arbetade med att bryta brunkol), som i slutet av 40-talet och fram till 70-talet hjälpte till att förse det mesta av Danmark med kol, består idag av 3000 tunnland med enastående natur, dagbrott och ett museum, som är inrättat i en av de ursprungliga bostäderna (3 km). Besök ¿hedens hovedstad¿, den trevliga staden Herning, som bl.a. är känd som textil-, mäss- och kulturstad. Här hittar ni en lång rad gallerier, Steen Steensen Blicher Museet, bra shoppingmöjligheter och diverse matställen (14 km). Skarrild Kyrka är en av Danmarks äldsta kyrkor, och på kyrkogården ligger engelska piloter från ett nedskjutet stridsflygplan begravda (17 km). Runt omkring Skarrild, ned till Karstoft Å, hittar ni den före detta herrgården Skarrildhus, som idag är snyggt restaurerad. Här finns också en rododendronpark och en idyllisk, gammal vattenkvarn.

Utflykter

I Jyllands Park Zoo (Haunstrup Dyrepark) kan ni få uppleva, kela med och mata de mer än 700 djuren från alla världens länder (23 km). Det 147 m höga Himmelbjerg är ett av områdets mest berömda och natursköna utflyktsmål. Från toppen och från tornet, på toppen av berget, är det en praktfull utsikt över landskapet (40 km). Givskud är en kombinerad lejonpark och zoo. Här kör ni runt bland de vilda djuren och kommer helt nära både noshörningar och lejon (41 km). LEGOLAND är byggt av 44,5 milj. byggklossar. Här finns massor av aktivitetsmöjligheter för hela familjen (52 km).