Stugor i Römö, Südöen
Destination

Römö, Südöen

Römö, Südöen

Hyr semesterstuga i Römö, Südöen - Boka här

Stuga i Römö, Südöen, Västjylland, Danmark till uthyrning!

På den populära semesterorten Südöen på Römö, hittar ni Sönderstrand - en av Danmarks bredaste stränder - som inbjuder till strandaktiviteter och ridning. Bortom stranden ligger ett vackert naturområde med skog, sanddyner och trevliga sommarstugor för alla smaker.

Område

Langdal på Rømøs sydligaste del är ett mysigt semesterområde med halmtakstäckta hus. Langdal ligger alldeles intill den natursköna Vråby Plantage, och nära härlig strand. Söderut präglas naturen av träd, hedar, klitter och ljung och innan ni når ned till diket och stranden, leder grusvägen er genom områdena Sønderstrand och Landsende. Området verkar mycket orört pga. den täta naturen och det rika djurlivet i plantagen. Det finns många aktivitetsmöjligheter, flera matställen och bra inköpsmöjligheter alldeles i närheten av Langdal. I Havneby, 3 km från Langdal, kan ni uppleva ett mysigt hamnområde och en helt speciell, fridfull öhamnsatmosfär. Rømø är förenad med fastlandet via en 10 km lång fördämning. Den härliga naturen, den långa breda sandstranden, Vadehavet, Vesterhavet, den friska havsluften, det rika fågel- och djurlivet, de välbevarade rømøgårdarna, museerna och den mysiga stämningen gör Rømø till en intressant semesterdestination.

Strande

Den härliga, breda och barnvänliga sandstranden 'Sønderstrand' vid Langdal har grunt vatten, sandbotten och klitter. Under sommarperioden håller en badvakt ett öga på de badande gästerna på stranden. Stranden är indelad i ett område för strandseglare och kitebuggys samt ett badområde. Det är också mycket populärt att flyga med drake här. Det är inte möjligt att ta bilen ända ned till strandkanten, utan de sista 300 meterna får man gå till fots. När ni besöker stranden skall ni vara uppmärksamma på tidvattnet som snabbt kan stiga på den flacka stranden. Besök också den 15 km långa Lakolk Strand där det finns möjlighet att köra bil ända ned till strandkanten. Men det finns också bilfria områden både i den norra och södra delen av stranden. Dessutom finns här speciella områden för vindsurfare. Den barnvänliga, fina, helt stenfria sandstranden har grunt vatten, sandbotten, klitter och Blå Flagg.

Natur

Langdal ligger alldeles vid södra utkanten av Vråby Plantage, som är ett vackert skogsområde med backar, slingrande stigar, den 18 m höga utsiktsplatsen 'Stagebjerg', en markerad vandringsled och ett rikt djurliv som innefattar bl.a. rådjur, harar och fasaner. Söder om plantagen präglas semesterområdet av träd, klitter, ljungområden. Vid stranden skyddar ett stort klittdike området mot erosion. Norrut hittar ni Kirkeby Plantage med tallar, en hög utsiktsklitt samt flera rid- och vandringsstigar. Tvismark Plantage vid fördämningen bjuder också på en vandringsled och en utsiktsplats. Den norra delen av ön är utsatt som fågelskyddsområde för de många vadarfåglarna i Vadehavet. Även sälar håller till här på ön och de senaste åren har flera kaskelottvalar strandat på Rømø. Rømø består av 90 % naturområden med stora hedområden och klittplantager, där träd och buskar vittnar om den barska västerhavsvinden. Överallt på ön kan ni uppleva ett rikt bestånd av djur och fåglar.

Aktiviteter

På Sønderstrand har ni möjlighet att köra med kitebuggy. Här drar stora drakar de små vagnarna med stor hastighet. Här kan ni också prova strandsegling. Den breda stranden inbjuder dessutom till bad, sol, bollspel och diverse andra strandaktiviteter. De närliggande, natursköna plantageområdena inbjuder till vandrings- och ridturer. Hos Kommandørgården Wellnesscenter, vid Østerhede kan ni skämma bort er själva med ångbad, turkiskt hamambad, massage, ljusterapi, zonterapi, ansiktsbehandling osv. (2 km). Hos Rømø Islændercenter, vid wellnesscentret, kan både nybörjare och tränade ryttare följa med på ridtur i skogen, bland klitterna, i marsklandet, på stranden och över hedarna. Rømø Mini-golf, alldeles söder om Østerhede, bjuder på 18 olika banor, petanque och krocketanläggning (2 km). För fritidsfiskare finns det fina fångstmöjligheter i Rømø Lystfiskerparadis i Juvre (10 km). Varje år arrangeras drakfestival, jazzfestival, tävlingar, ringridning och diverse andra aktiviteter på ön.

Attraktioner

Rømø Sommerland vid Østerby är en aktivitetspark med 40 olika aktiviteter för hela familjen, bl.a. vattenland och minigolfbana (2 km). Naturcenter Tønnisgård vid Tvismark är inrättat i en gammal Rømøgård med halmtak, och visar utställningar om Rømøs natur och kultur (6 km). Nationalmuseet Kommandørgården vid Toftum är en totalt restaurerad gård från 1748, som visar det välstånd som kommandørerne tog med sig till Rømø (9 km). Danmarks äldsta och minsta skola ligger också vid Toftum. Skolan användes under åren 1784-1874. I Juvre kan ni uppleva ett trädgårdsstaket gjort av valkäkar 1772 (10 km). Rømø Mini Museum i Lakolk berättar om Rømøs natur genom tiderna och tidvattnets inflytande på denna (12 km). Överallt på ön kan ni uppleva de vackra, gamla Rømøgårdarna, som präglar landskapet. Rømø är rikt på hantverkare och här hittar ni flera gallerier, ljusstöperier och keramikverkstäder.

Utflykter

Skærbæk Museum är ett hembygdshistoriskt museum som är inrättat i en f d köpmansgård från 1909. Här illustreras bygdens kultur och historia (23 km). På den 920 m långa banan i Skærbæk Go-kart Center kan ni utmana varandra och uppleva fart och spänning. I Skærbæk Fritidscenter finns en simhall med bl.a. vattenrutschbana, trampoliner, varmvattenbassänger och bastu. Förflytta er till järnålderns värld i Hjemsted Oldtidspark vid Skærbæk. Centret innefattar bl.a. ett museum, en järnåldersgård, gravar och underjordiska gångar (24 km) Besök kulturbyn Løgumkloster och gå på upptäcktsfärd i det spännande klostret som uppfördes av munkar på 1100-talet (41 km). Lek viking för en dag på Lustrupholm VikingeCenter i Danmarks äldsta by Ribe, möt bl.a. vikingatidens smeder, vävare, kockar och se deras familjer och hem (43 km).