Stugor i Rudböl
Destination

Rudböl

Rudböl

Hyr semesterstuga i Rudböl - Boka här

Stuga i Rudböl, Västjylland, Danmark till uthyrning!

Rudbøl ligger på gränsen mellan Danmark och Tyskland, några få km från Vadehavet, i ett naturskönt och fågelrikt område.

Område

Den trevliga byn Rudbøl är omgiven av den särpräglade Sønderjylländska naturen med marskland, sjöar, våtmarker och Vadehavet. Den dansk-tyska gränsen går rakt genom byn och den tillhörande Rudbøl Sø. Området är attraktivt för fritidsfiskare, fågelentusiaster, naturälskare och kulturellt intresserade. Det finns bra inköpsmöjligheter och flera matställen i Rudbøl.

Strande

Rudbøl ligger endast några få km från Vadehavet, men den närmaste sandstranden hittar ni vid Emmerlev Klev, 13 km norrut. Här är stranden barnvänlig med sandbotten och grunt vatten. Härifrån har ni dessutom en fantastisk utsikt över Vadehavet och öarna Sild och Rømø. Vill ni uppleva Västkustens stora, breda, vita sandstränder, så ta den korta turen till Rømø, där en av Europas vackraste och bredaste stränder, Lakolk Strand ligger (48 km). Efter en storm kan ni ha turen att hitta bärnsten längs Vadehavets kust och på Rømøs strand.

Natur

Det flacka marslandet, som omger Rudbøl, har ett rikt fågelliv. Rudbøl Sø ligger alldeles intill byn och den fiskrika Vidå slingrar sig runt byn. Marsklandet och skyddsvallarna ger området försvar mot Vadehavet, året om. Det fridlysta området kring Højer, 9 km norrut, har ett rikt fågelliv, som kan beskådas från de många vandringslederna. Ofta kan ni ha tur och få se sälar som brukar uppehålla sig i de västliga delarna av Vadehavet, men som ofta söker sig mot Højer Slussar för att hitta föda. Varje vår och höst kan ni också ha turen att få vara med om det oförglömliga fenomenet 'svart sol'. En miljon starar samlas kort före solnedgången och uppför, enligt de lokala invånarna, ett drama på himlen. Naturen i området är både barsk och mångfaldig. Följ ev. stigen 'Æ Markmandssti' över Husum Enge vid Ballum och upplev det särpräglade och helt enastående marsklandet.

Aktiviteter

I Sønderjylland är det synnerligen goda möjligheter för fritidsfiskare, det kan fiskas längs kusten, i Rudbøl Sø, i ån Vidå i Vidå-dalen, i Brede Å, Rejsby Å och Brøns Å. Dessutom finns det flera Put & Take fiskeparker tillhands. I Tønder finns det ett bowlingcenter (12 km). I Skærbæk, 39 km norrut, kan ni köra go-cart på byns bana. Golfspelare kan prova de intressanta banorna hos bl.a. Tønder Golf Klub och Arrild Golf Klub. Områdets särpräglade natur kan utforskas till fots eller på cykel längs de många vandringslederna och cykelstigarna.

Attraktioner

Den gamla medeltids- och renässansslottskyrkan i Møgeltønder (7 km) och slottsparken omkring Schackenborg är värda ett besök. Højer Mølle- och Marskmuseum huserar i Danmarks största holländska väderkvarn och visar en utställning om stormfloder och livet i marsklandet. Højer Gl. Sluse från 1861 och Vidåslusen, som är Højers nya sluss från 1980, uppfördes för att skydda kusten mot erodering och översvämning (9 km). Upplev de gamla slottsruinerna vid Trøjborg, som ligger i en skog vid Visby. Ruinerna är omgärdade av dubbla vallgravar och hundra år gamla träd. Det sägs, att de tidigare ägarna spökar här om natten (11 km). Besök Tønder och upplev den mysiga stämningen i Danmarks handelsstad med de intressanta, historiska museerna och de många bra matställena (12 km). Mellan Emmerlev och Hjerpsted ligger det 32 högar, som har bevarats från bronsåldern (13 km). Hjerpsted kyrka byggdes 1150 i granit, och med sin belägen alldeles ute vid havet är kyrkan en mycket vacker syn (16 km).

Utflykter

Sønderjylland har ett otal historiska sevärdheter. Besök ev. kulturbyn Løgumkloster och gå på upptäcktsfärd i det spännande klostret som uppfördes av munkar på 1100-talet (29 km). Besök Rømø, som förutom härlig natur och vackra stränder också bjuder på välbevarade rømøgårdar, ett sommarland, flera museer, många konsthantverkare, ett rikt fågel- och djurliv och en mysig stämning (34 km till fördämningen). LEGOLAND är byggt av 50 milj. byggklossar. Här finns massor av aktivitetsmöjligheter för hela familjen (136 km).