Stugor i Römö, Toftum
Destination

Römö, Toftum

Römö, Toftum

Hyr semesterstuga i Römö, Toftum - Boka här

Stuga i Römö, Toftum, Västjylland, Danmark till uthyrning!

Sommarstugeområdet Toftum på Römös nordligaste del, ligger i ett trevligt område med skog. När ni tillbringar semestern i en stuga i Toftum på Römö, bor ni i fridfulla naturområden, men ändå i närheten av Römös berömda, breda sandstrand med sanddyner i Lakolk.

Område

Toftum är ett lugnt och mysigt sommarstugeområde beläget 1 km norr om fördämningen i vackra omgivningar. Toftum är omgivet av ljungklädda arealer och ligger precis mitt mellan öns nordligaste semesterområde, Juvre, och den 10 km långa fördämningen som förbinder Rømø med fastlandet och den jylländska västkusten. Kännetecknande för semesterområdet är stora sommarstugor och grusvägar. En nyare cykelstig leder precis förbi Toftum och genom att följa den, förs ni runt hela ön. Vid Toftum hittar ni också Nationalmuseet Kommandørgård och Danmarks minsta och äldsta skola. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i området och c:a 3 km härifrån bjuder Kongsmark på ett större urval butiker och matställen. Den närmaste större staden är Skærbæk, som ligger på fastlandet, 16 km från Toftum. Den härliga naturen, den långa breda sandstranden, Vadehavet, Vesterhavet, det rika fågel- och djurlivet och de välbevarade rømøgårdarna gör Rømø till en intressant semesterdestination.

Strande

Den 15 km långa Lakolk Strand sträcker sig från Juvre Strand i norr till Sønderstrand i söder. På flera ställen finns det möjlighet att köra bil ända ned till strandkanten, men företrädesvis utanför Lakolk. Den barnvänliga, fina, helt stenfria sandstranden har grunt vatten, sandbotten, klitter och Blå Flagg. Det ovanliga med stranden är, att den är mycket bred - mellan 1,5 och 6 km - vilket inbjuder till strandaktiviteter av alla slag, t ex är kitebuggykörning, drakflygning och vindsurfing mycket populära aktiviteter här. Stranden ligger c:a 5 km från Toftum. Det är stor skillnad på ebb och flod och två gånger under dygnet ändras vattenståndet markant. Var därför försiktig och parkera inte bilen för nära vattnet.

Natur

Toftum är omgivet av olikartad natur med flacka områden med ljung samt mer kuperade områden med träd. Den norra delen av ön präglas i allmänhet av gräsklädda klitter, ljungarealer, fågelområden, ett rikt djurliv och många vandringsstigar. Längst i norr är ön utsatt som fågelskyddsområde för de många vadarfåglarna i Vadehavet. Även sälar håller till här på ön och de senaste åren har flera kaskelottvalar strandat på Rømø. Rømøs högsta punkt, Høstbjerg, är belägen c:a 1 km söder om Toftum. Høstbjerg ligger c:a 20 m.ö.h. och härifrån har ni en fin utsikt över den natursköna ön. Rømø består av 90 % naturområden med stora hedområden och klittplantager, där träd och buskar vittnar om den barska västerhavsvinden. Överallt på ön kan ni uppleva ett rikt bestånd av djur och fåglar.

Aktiviteter

Vid Toftum finns det goda möjligheter för att vandra längs de många stigarna i de natursköna omgivningarna. Vid Juvre hittar ni en härlig fiskesjö som är lätt tillgänglig, även med t ex barnvagn och rullstol (1 km). Den breda stranden inbjuder till aktiviteter såsom surfing, drakflygning, kitebuggykörning samt vandrings- och ridturer. Dessutom kan ni prova att gå på havsbottnen utan att bli våta. På flera ställen på ön kan ni hyra ridhästar (islandshästar, ponnyer och vanliga hästar). Har ni möjlighet att uppleva drakfestivalen som alltid äger rum den första helgen i september, är det en syn att rekommendera. Se ett otal drakar i alla möjliga former och färger. I Skærbæk på fastlandet kan ni prova den 920 m långa Go-kartbanan eller besöka simhallen i Skærbæk Fritidscenter med bl.a. vattenrutschbana, trampoliner, varmvattenbassänger och bastu (16 km). Golfspelare har möjlighet att prova banorna hos Arrild Golf Club (30 km), Ribe Golf Klub (36 km) och Toftlund Golf Club (37 km).

Attraktioner

Danmarks äldsta och minsta skola ligger i Toftum. Den historiska skolan användes under åren 1784-1874. Vid Toftum hittar ni också Nationalmuseet Kommandørgården som är en totalt restaurerad gård från 1748, som visar det välstånd som kommandørerne tog med sig till Rømø. Byn Juvre präglas av de karaktäristiska, gamla och välbevarade Rømøgårdarna med vackra dörrar (1 km). I Juvre kan ni också uppleva ett trädgårdsstaket gjort av valkäkar 1772. Naturcenter Tønnisgård vid Tvismark är inrättat i en gammal Rømøgård med halmtak, och visar utställningar om Rømøs natur och kultur (2 km). Rømø Mini Museum i Lakolk berättar om Rømøs natur genom tiderna och tidvattnets inflytande på denna (5 km). Rømø Sommerland är en aktivitetspark vid Østerby med 40 olika aktiviteter för hela familjen, bl.a. vattenland och minigolfbana (8 km).

Utflykter

Överallt på ön kan ni uppleva vackra, gamla Rømøgårdar, som präglar landskapet och är mycket karaktäristiska för ön. Rømø är även rikt på konsthantverkare och på ön hittar ni flera gallerier, ljusstöperier och keramikverkstäder. Skærbæk Museum är ett hembygdshistoriskt museum som är inrättat i en f d köpmansgård från 1909. Här illustreras bygdens kultur och historia (16 km). Förflytta er till järnålderns värld i Hjemsted Oldtidspark vid Skærbæk. Centret innefattar bl.a. ett museum, en järnåldersgård, gravar och underjordiska gångar (18 km) Besök kulturbyn Løgumkloster och gå på upptäcktsfärd i det spännande klostret som uppfördes av munkar på 1100-talet (35 km). Lek viking för en dag på Lustrupholm VikingeCenter i Danmarks äldsta by Ribe, möt bl.a. vikingatidens smeder, vävare, kockar och se deras familjer och hem (34 km). I Tønder kan ni uppleva den mysiga stämningen i Danmarks äldsta handelsstad med de intressanta, historiska museerna och de många bra matställena (44 km).