Stugor i Römö, Lakolk
Destination

Römö, Lakolk

Römö, Lakolk

Hyr semesterstuga i Römö, Lakolk - Boka här

Stuga i Römö, Lakolk, Västjylland, Danmark till uthyrning!

På den populära fritidsorten Lakolk på Römö finns en av Danmarks bredaste sandstränder och många vackra sommarstugor i det natursköna landskapet med sanddyner bortom Nordsjön. En semester i stuga i Lakolk på Römö inbjuder er till strandaktiviteter och gemenskap. Här hittar ni allt, som ni kan önska er av en semester i en stuga.

Område

Lakolk är Rømøs äldsta semesterområde, beläget på öns västsida alldeles vid en av Europas skönaste badstränder. Det gamla stämningsfulla sommarstugeområdet Lakolk är omgivet av Vesterhavet, härlig strand och ett kuperat klittområde med säv och ljung. I Lakolk kan ni uppleva några av öns äldsta och fortfarande välbevarade sommarstugor från 1895. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i Lakolk Butikscenter. Byn bjuder också på flera aktivitetsmöjligheter, matställen, Rømø Mini Museum, Rømø Ranch Ridecenter och ett ljusstöperi. Den närmaste större staden är Skærbæk, som ligger på fastlandet, 19 km från Lakolk. Rømø är förenad med fastlandet via en 10 km lång fördämning, och ön bjuder på härlig natur, lång bred sandstrand, Vadehavet, Vesterhavet, frisk havsluft, ett rikt fågel- och djurliv, välbevarade rømøgårdar, museer och mysig ö-stämning.

Strande

Skandinaviens bredaste sandstrand, den 15 km långa Lakolk Strand, ligger alldeles utanför Lakolk. Det är möjligt att köra bil ända ned till stranden. Men det finns också bilfria områden samt områden för vindsurfare på stranden. Under sommarperioden håller en badvakt ett öga på badgästerna här. Den barnvänliga, fina, helt stenfria sandstranden har grunt vatten, sandbotten, klitter och Blå Flagg. Det ovanliga med stranden är, att den är mycket bred - mellan 1,5 och 6 km - vilket inbjuder till diverse strandaktiviteter. T ex är petanque, kitebuggykörning, drakflygning och vindsurfing mycket populära aktiviteter här. Det är stor skillnad på ebb och flod och två gånger under dygnet ändras vattenståndet markant. Var därför försiktig och parkera inte bilen för nära vattnet.

Natur

Lakolk är omgivet av ett fint klittområde med säv och ljung och lite längre in på ön präglas naturen av ljungarealer, gräsklädda klitter, naturområden med tallar, ett rikt djurliv och många vandringsstigar. Tvismark Plantage (4 km) består av skogsområden, öppen klitthed, ljungklädda områden och en utsiktsplats. I plantagen kan ni följa en 3 km lång, markerad led och från utsiktsplatsen Høstbjerg kan ni njuta av utsikten över Rømø. Vid klart väder är det möjligt att se ända till Esbjerg norrut och till ön Sild söderut. Den norra delen av ön är utsatt som fågelskyddsområde för de många vadarfåglarna i Vadehavet. Även sälar håller till här på ön och de senaste åren har flera kaskelottvalar strandat på Rømø. Rømø består av 90 % naturområden med stora hedområden och klittplantager, där träd och buskar vittnar om den barska västerhavsvinden. De största plantageområdena på ön är Kirkeby Plantage och Vråby Plantage. Överallt på ön kan ni uppleva ett rikt bestånd av djur och fåglar.

Aktiviteter

Den breda stranden inbjuder till aktiviteter såsom surfing, drakflygning, petanque, kitebuggykörning samt vandrings- och ridturer. Dessutom kan ni prova att gå på havsbottnen utan att bli våta och hitta spännande ting som tidvattnet tagit med. Det finns många ridcenter på ön och hos bl.a. Rømø Ranch Ridecenter i Lakolk kan ni hyra hästar och rida ut i naturen längs de markerade ridstigarna. Lakolks vackra naturomgivningar inbjuder till vandringsturer, aktiviteter och vistelse i den friska luften. Vid Juvre hittar ni en härlig fiskesjö som är lätt tillgänglig, även med t ex barnvagn och rullstol (6 km). På den 920 m långa banan i Skærbæk Go-kart Center kan ni utmana varandra och uppleva fart och spänning. I Skærbæk Fritidscenter finns en simhall med bl.a. vattenrutschbana, trampoliner, varmvattenbassänger och bastu. Golfspelare har möjlighet att prova banorna hos Arrild Golf Club (33 km), Ribe Golf Klub (39 km), Toftlund Golf Club (40 km) och Tønder Golf Klub (47 km).

Attraktioner

Ljusstöperiet 'Rømø Lys', är beläget i Lakolks butikscenter. Här stöper ni era egna ljus, väljer mellan olika färger och betalar efter vikt. På Rømø Mini Museum i Lakolk berättas om Rømøs natur genom tiderna och tidvattnets inflytande på denna ¿ ända från det att Rømø bara var en sandbank i havet. Naturcenter Tønnisgård vid Tvismark är inrättat i en gammal Rømøgård med halmtak, och visar utställningar om Rømøs natur och kultur (5 km). Nationalmuseet Kommandørgården vid Toftum är en totalt restaurerad gård från 1748, som visar det välstånd som kommandørerne tog med sig till Rømø (5 km). Danmarks äldsta och minsta skola ligger också vid Toftum. Den historiska skolan användes under åren 1784-1874. I Juvre kan ni uppleva ett trädgårdsstaket gjort av valkäkar 1772 (6 km). Rømø Sommerland vid Østerby är en aktivitetspark med 40 olika aktiviteter, bl.a. vattenland och minigolfbana (11 km).

Utflykter

Skærbæk Museum är ett hembygdshistoriskt museum som är inrättat i en f d köpmansgård från 1909. Här illustreras bygdens kultur och historia (19 km). Förflytta er till järnålderns värld i Hjemsted Oldtidspark vid Skærbæk. Centret innefattar bl.a. ett museum, en järnåldersgård, gravar och underjordiska gångar (20 km) Besök kulturbyn Løgumkloster och gå på upptäcktsfärd i det spännande klostret som uppfördes av munkar på 1100-talet (38 km). Lek viking för en dag på Lustrupholm VikingeCenter i Danmarks äldsta by Ribe, möt bl.a. vikingatidens smeder, pilbågsmakare, vävare, kockar och se deras familjer och hem (39 km). I Tønder kan ni uppleva den mysiga stämningen i Danmarks äldsta handelsstad med de intressanta, historiska museerna och de många bra matställena (47 km).