Stugor i Römö, Vesterhede
Destination

Römö, Vesterhede

Römö, Vesterhede

Hyr semesterstuga i Römö, Vesterhede - Boka här

Stuga i Römö, Vesterhede, Västjylland, Danmark till uthyrning!

Tillbringa semestern i natursköna omgivningar på den populära fritidsön Römö. På semesterorten Vesterhede finns det trevliga sommarstugor för alla smaker och vackra skogar, som ni kan vandra, cykla och rida i. När ni tillbringar semestern i en sommarstuga i Vesterhede, bor ni i närheten av Vadehavet, Västerhavets breda badstränder, golfbana och många av Römös sevärdheter.

Område

Vesterhede är ett litet sommarstugeområde beläget vid Vråby Plantage på den södra delen av Rømø, c:a 1 km innanför kusten. Semesterområdet Vesterhede är omgivet av skog, klitter och hedarealer. Endast grusvägar leder genom det mysiga och natursköna området och nästan alla hus här har halmtak. Området är mycket rikt på djur och inbjuder till vistelse i naturen. Det finns också många aktivitetsmöjligheter, flera matställen och bra inköpsmöjligheter i närheten. 3 km härifrån bjuder Havneby på ett mysigt hamnområde och en helt speciell, fridfull öhamnsatmosfär. Rømø är förenad med fastlandet via en 10 km lång fördämning. Den härliga naturen, den långa breda sandstranden, Vadehavet, Vesterhavet, den friska havsluften, det rika fågel- och djurlivet, de välbevarade rømøgårdarna, museerna och den mysiga stämningen gör Rømø till en intressant semesterdestination.

Strande

Vattnet på östkusten är inte lämpligt för bad, men det finns en liten sandstrand vid Kromose som passar att sola på. Här kan ni njuta av utsikten över Vadehavet och hitta snäckor. Omkring 7 km västerut hittar ni en av Europas skönaste badstränder. På den 15 km långa Lakolk Strand finns det möjlighet att köra bil ända ned till strandkanten. Men det finns också bilfria områden både i den norra och södra delen av stranden. Den barnvänliga, fina, helt stenfria sandstranden har grunt vatten, sandbotten, klitter och Blå Flagg. Det ovanliga med stranden är, att den är mycket bred - mellan 1,5 och 6 km - vilket inbjuder till strandaktiviteter av alla slag, t ex är petanque, kitebuggykörning, drakflygning och vindsurfing mycket populära aktiviteter här. Det är stor skillnad på ebb och flod och två gånger under dygnet ändras vattenståndet markant. Var därför försiktig och parkera inte bilen för nära vattnet.

Natur

Vesterhede ligger alldeles vid Vråby Plantage, som är ett vackert skogsområde med backar, slingrande stigar, den 18 m höga utsiktsplatsen 'Stagebjerg', en markerad vandringsled och ett rikt djurliv som innefattar bl.a. rådjur, harar och fasaner. Sønderstrand är Rømøs sydligaste hörn och här skyddar ett stort klittdike mot erosion. Norrut hittar ni Kirkeby Plantage med tallar, en hög utsiktsklitt samt flera rid- och vandringsstigar. Tvismark Plantage vid fördämningen bjuder också på en vandringsled och en utsiktsplats. Den norra delen av ön är utsatt som fågelskyddsområde för de många vadarfåglarna i Vadehavet. Även sälar håller till här på ön och de senaste åren har flera kaskelottvalar strandat på Rømø. Rømø består av 90 % naturområden med stora hedområden och klittplantager, där träd och buskar vittnar om den barska västerhavsvinden. Överallt på ön kan ni uppleva ett rikt bestånd av djur och fåglar.

Aktiviteter

De härliga naturområdena kring Vesterhede inbjuder till vandrings- och ridturer. Hos Kommandørgården Wellnesscenter vid Østerhede kan ni skämma bort er själva med ångbad, turkiskt hamambad, massage, ljusterapi, zonterapi, ansiktsbehandling osv. (2 km). Hos Rømø Islændercenter, vid wellnesscentret, kan både nybörjare och tränade ryttare följa med på ridtur i skogen, bland klitterna, i marsklandet, på stranden och över hedarna. Rømø Mini-golf, vid Østerhede, bjuder på 18 olika banor, petanque och krocketanläggning (2 km). Den breda Lakolk Strand inbjuder till aktiviteter såsom surfing, drakflygning, kitebuggykörning samt vandrings- och ridturer. Dessutom kan ni gå på havsbottnen och hitta spännande ting som tidvattnet tagit med. För fritidsfiskare finns bra fångstmöjligheter i Rømø Lystfiskerparadis i Juvre. Den härliga fiskesjön är lätt tillgänglig även med barnvagn och rullstol (9 km). Varje år arrangeras drakfestival, jazzfestival, tävlingar, ringridning och andra aktiviteter på ön.

Attraktioner

Rømø Sommerland vid Østerby är en aktivitetspark med 40 olika aktiviteter för hela familjen, bl.a. vattenland och minigolfbana (2 km). Naturcenter Tønnisgård vid Tvismark är inrättat i en gammal Rømøgård med halmtak, och visar utställningar om Rømøs natur och kultur (5 km). Nationalmuseet Kommandørgården vid Toftum är en totalt restaurerad gård från 1748, som visar det välstånd som kommandørerne tog med sig till Rømø (8 km). Danmarks äldsta och minsta skola ligger också vid Toftum. Den historiska skolan användes under åren 1784-1874. I Juvre kan ni uppleva ett trädgårdsstaket gjort av valkäkar 1772 (9 km). Rømø Mini Museum i Lakolk berättar om Rømøs natur genom tiderna och tidvattnets inflytande på denna (10 km). Rømø är rikt på konsthantverkare och här hittar ni flera gallerier, ljusstöperier och keramikverkstäder.

Utflykter

Skærbæk Museum är ett hembygdshistoriskt museum som är inrättat i en f d köpmansgård från 1909. Här illustreras bygdens kultur och historia (22 km). På den 920 m långa banan i Skærbæk Go-kart Center kan ni utmana varandra och uppleva fart och spänning. I Skærbæk Fritidscenter finns en simhall med bl.a. vattenrutschbana, trampoliner, varmvattenbassänger och bastu. Förflytta er till järnålderns värld i Hjemsted Oldtidspark vid Skærbæk. Centret innefattar bl.a. ett museum, en järnåldersgård, gravar och underjordiska gångar (23 km). Besök kulturbyn Løgumkloster och gå på upptäcktsfärd i det spännande klostret som uppfördes av munkar på 1100-talet (43 km). Lek viking för en dag på Lustrupholm VikingeCenter i Danmarks äldsta by Ribe, möt bl.a. vikingatidens smeder, vävare, kockar och se deras familjer och hem (41 km).