Stugor i Fanö, Nordby
Destination

Fanö, Nordby

Fanö, Nordby

Hyr semesterstuga i Fanö, Nordby - Boka här

Stuga i Fanö, Nordby, Västjylland, Danmark till uthyrning!

Semesterorten Nordby kännetecknas av de många vackra husen från 1800-talet och de vackra omgivningarna.

Område

Det maritima Nordby ligger på östra sidan av Fanø, strax mitt emot Esbjerg och är Fanøs största stad. Nordby kännetecknas av en idyllisk miljö med smala gator och hus med halmtak. Här finns det flera museer och gallerier samt restauranger, kaféer och butiker. Längs strandpromenaden kan ni se ett stort antal vadare och ofta ligger sälarna och solar sig sandbanken Søjorde, cirka 50 meter från hamnen. Nordby är omgivet av vackra och orörda sanddyner och hedar med ett rikt djurliv. Från den höga utsiktspunkten Kikkebjerget kan ni njuta av den fantastiska utsikten över Nordby, stugområdet och inloppet till Esbjerg. Den 56 km2 stora ön ligger nära fastlandet och färjeöverfarten från Esbjerg till Fanø tar bara 13 minuter.

Strande

Några kilometer väster om Nordby ligger den breda, vita sandstranden med sanddyner och Blå Flagga (garanterar rent vatten, säkerhet och goda förhållande på stranden). Stranden är barnvänlig vid kanten, då sandbottnen bara är svagt sluttande ned i havet. Här kan ni bada, sola och surfa, men också idka strandsegling och flyga drake, rida, leta efter bärnsten och gå på promenader. Från Fanø Bad och söderut är det tillåtet att köra bil på stranden. Norr om Fanø Bad får ni endast gå till fots eller cykla. Längst norrut finner ni den sandiga halvön Sören Jessens Sand, som ser ut som en liten sandöken. Här finns det också flera bunkrar från 2:a världskriget och det är möjligt att gå in i några av dessa bunkeranläggningar.

Natur

Fanøs unika natur kännetecknas av landskap med sanddyner, hedar med ljung, vallar, kärr, stränder, Västerhavet och Vadehavet. Nordby är omgivet av kuperade naturområden där djur såsom rådjur, fasaner, kaniner och rävar håller till. Ni kan också se stora flockar av fåglar, däribland flera sällsynta fågelarter och ett stort bestånd av sälar på sandbankarna vid kusten. Mitt på ön ligger det unika naturområdet Fanø Klitplantage. Området består av sanddyner, ängsmarker, sjöar, tät vegetation och utsiktsplatsen Pælebjerg. Här finns det flera markerade vandringsleder och ridvägar, en härlig lekplats i skogen med bänkar, grillplatser och en underbar skog, där ni kan rasta era hundar utan att störa Fanøs djurliv. Om ni besöker Fanø Klitplantage i augusti, kan ni uppleva synen av blommande ljung. Vid Fanøs nordspets ligger öns sandöken, Sören Jessen Sand och här är det populärt att gå på promenad.

Aktiviteter

I Nordby kan ni bowla, besöka museer och gallerier, eller promenera bland de historiska husen och njuta av atmosfären. På den närliggande stranden kan ni idka alla tänkbara sorters strandaktiviteter. Nära Nordby kan ni spela golf på den mer än 100 år gamla golfbanan, Fanø Golf Links, som ligger i ett naturskönt och kuperat sanddyn- och ljungområde med utsikt över Västerhavet. Fanø har ett omfattande nätverk av cykelvägar, vilket ger er möjlighet att uppleva ön på ett mycket trevligt sätt. Ni kan också vandra och rida längs de markerade stigarna bland de vackra sanddynerna mitt på ön. I Fanø Klitplantage finns också en lekplats i skogen med en hinderbana och en plats för avkoppling, där barnen kan leka och en hundskog där era hundar kan springa lösa och rasa omkring med andra hundar. Sportfiskare kan prova fiskesjön i Rindby eller segla ut från hamnen i Nordby med kutter på djuphavsfiske. Härifrån kan ni också ta en båttur till sälbankarna.

Attraktioner

Fanø är rik på konsthantverkare och ni kan bland annat besöka konstgallerier, ljusstöpare och bärnstensslipare på ön. I Nordby finns det ett konstmuseum och hembygdsmuseet Fanø Museum, som visar ett typiskt Fanøhus från omkring år 1700. Fanø Skibsfarts- og Dragtsamling, ligger också i Nordby och har en samling med segelfartyg och gamla dräkter. Hannes Hus i Sønderho är ett blygsamt och nästan intakt hem från 1700-talet.

Utflykter

Esbjerg erbjuder ett pulserande stads- och kulturliv med många gallerier, museer och skulpturer. Besök till exempel Fiske- och Sjöfartsmuseet och den karakteristiska skulpturen ”Människan vid Havet”. Upplev en rekonstruerad vikingaby i Ribe Vikinga Center. Se vikingarna arbeta, laga mat över öppen eld och utföra andra aktiviteter (32 km). Den trevliga handelsstaden Ribe, som också är Danmarks äldsta stad, är också värt ett besök. På LEGOLAND finns det aktiviteter, fart och spänning för hela familjen. Möt isbjörnarna och pingviner i Polarland, riddare, pirater, cowboys, indianer och mycket mer (65 km). På Givskud Zoo kan ni köra runt bland lejon, schimpanser, gorillor, zebror och många andra djur och uppleva dem på nära håll. Undertiden kan barnen stoja omkring på den stora lekplatsen i parken och ni kan ta en tur med safaritåget (85).