Stugor i Havnsö
Destination

Havnsö

Havnsö

Hyr semesterstuga i Havnsö - Boka här

Stuga i Havnsö, Själland, Danmark till uthyrning!

Havnsø är ett litet färjeläge vid Nordvästsjællands kust.

Område

Havnsø ligger i Nekselø Bugt och har alltid varit ett viktigt färjeläge. Det förmodas, att det redan från 1300-talet har varit överfart till öarna Nekselø och Sejerø från denna plats. Havnsø hör till området Odsherred, som är känt för sitt helt speciella ljus; och då sommarstugorna i detta område ofta inte hyrs ut till turister, men bebos av ägarna, verkar denna region fortfarande 'typisk dansk'. Här väntar er såväl natur- och badupplevelser som kultur och sevärdheter. Dagligvaror kan köpas i området, och den närmaste större staden är Kalundborg (22 km) med sin spännande hamnmiljö, den helt unika stadsdelen från medeltiden med smala gator och välbevarade korsvirkeshus, Danmarks enda kyrka med fem spiror, många utställningar och den mysiga stadskärnan med restauranger och affärer.

Strande

Sandstranden vid Havnsø, som hör till området Vesterlyng, är barnvänlig, har Blå Flagg och lämpar sig väl för vindsurfing. I Ordrups norra del (c:a 16 km) finns det också en barnvänlig sandstrand och här finns det dessutom en strandterrass med bord och bänkar, ni hittar även en ramp för rullstolsburna. Dessutom finns det bra surfingmöjligheter vid Ordrup.

Natur

Vesterlyngen vid Havnsø är Sjællands största hedlandskap med gräsängar, små sjöar, ljung och en sällsynt flora. Området är dessutom fridlyst. Ordrup Næs är ett delvis fridlyst naturområde med löv- och barrskog. Från landtungans spets kan ni få uppleva både tumlare och sälar (16 km).

Aktiviteter

Det finns bra fiskemöjligheter längs hela Västsjællands kust, i områdets Put & Take-sjöar eller på havet från t ex Havnsø eller Sj. Odde med en fiskekutter. Spelar ni golf, kan Kalundborg Golf Klubs 18-håls golfbana rekommenderas, och vill ni rida en tur, så har ni möjlighet att hyra ridhästar på flera platser. På Ordrup Næs kan ni följa en stig hela vägen runt i det natursköna området. På grund av de goda vindförhållandena på näset, är det också en populär plats att flyga med drake på. Vågar ni dyka, är det möjligt att, vid Ordrup Næs, hitta resterna av en gammal stenåldersboplats c:a 50 m från land.

Attraktioner

Havnsø Mølle är en holländsk kvarn från 1822. Njut av stämningen i hamnen, köp ev. nyfångad fisk eller åk med färjan från Havnsø till den bilfria ön Nekselø, som med sitt vackra och spännande landskap, det rika djurlivet och den storslagna utsikten är värd ett besök - eller till ön Sejerø, som har Danmarks mildaste klimat, ett backigt landskap, många små badstränder samt flera griftgångar och bautastenar. Dragsholm Slott är Danmarks äldsta slott. Den ursprungliga fästningen från tidig medeltid har en fängelsehåla och kan bjuda på många spökhistorier. Till slottet hör en mycket vacker slottspark (c:a 10 km).

Utflykter

På Odsherreds Zoo Dyrepark vid Asnæs kan ni uppleva 600 djur, fördelade på 100 olika arter (c:a 18 km). Gånggriften vid Højby är en av Danmarks bäst bevarade gånggrifter med två kamrar. Gånggriften är 4,5 m hög, 26 m i diameter och var gravkammare för 98 människor. Utställningen från utgrävningen kan ses på det närliggande Stenstrup Museum (31 km). Nöjesparken Sommerland Sjælland bjuder på mer än 60 aktiviteter för hela familjen: en mysig kanottur, en vild tur i rutschbanan eller en tur i Sjællands största vattenland (30 km). Besök också huvudstaden København med sitt levande kulturliv, museer, musikliv, teatrar, gallerier, nöjen och den längsta gågatan i Europa - Strøget. København har attraktioner som Tivoli, Planetarium, Experimentarium, Carlsberg Glyptotek, Rosenborg Slott med kronjuvelerna, København Zoo och mycket mer (96 km).