Stugor i Vejby Strand
Destination

Vejby Strand

Vejby Strand

Hyr semesterstuga i Vejby Strand - Boka här

Stuga i Vejby Strand, Själland, Danmark till uthyrning!

Vejby Strand är ett trevligt, stugområde med vacker natur vid Nordsjällands kilometerlånga, underbara strand.

Område

Det vackra fritidsområdet Vejby Strand ligger 49 m över havet och är därmed den högsta punkten på Själlands kust. Stugområdet ligger precis emellan de gamla semesterorterna Rågeleje och Tisvilde i ett vackert, kuperat område med hav, höga branter, hedar och grönområden som Tibirke Bakker och Heatherhill. I dessa fridlysta naturomgivningar kan ni koppla av, bada, surfa, fiska, gå på promenad och njuta av den friska luften. På kvällen kan ni njuta av den vackra solnedgången från stranden eller de fridlysta Heatherhill- kullarna. Det finns bra inköpsmöjligheter i området och det är inte långt till sevärdheter, nöjen och större semesterorter. De närmaste större affärsstäderna är Helsinge (12 km), Gilleleje (13 km) och Frederiksværk (17 km).

Strande

Den långa, härliga badstranden med fin sand och klart vatten avskärmas av en hög skränt. Stranden har blivit tilldelad ”Blå Flagga” (rent vatten, säkerhet och bra förhållande på stränderna garanteras). På flera ställen längs stranden, pryds den av de små, trevliga badhusen i klara färger. Stranden vätter mot nordväst och ligger relativt oskyddat ut mot Kattegatt. Därför är här även bra förhållanden för vind- och kitesurfare.

Natur

Heatherhill ligger precis nere vid Vejby Strand och är ett stort, fridlyst, kulligt och mycket naturskönt område, som går ända ned till Kattegatt. Det mesta av Heatherhill är täckt av hedar och ljung och fåren går fritt omkring på de ljungbevuxna hedarna. Tibirke Bakker är ett underbart, fridlyst naturområde med ljungbevuxna kullar. Från en utsiktsplats i området kan ni se Arresø, Kattegatt, skogen Grib Skov och lite av Roskilde Fjord (7 km öster om Vejby Strand). Grib Skov är Danmarks största skog. Här finns många markerade vandrings- och cykelleder samt flera vackra och historiskt intressanta platser. Vid Grib Skov ligger också sjön Esrum, vackert omgiven av orört landskap med skogar och ängar. Här kan ni bada, segla och studera fåglar i fågelreservatet (22 km). Arresø är med sina 40 km2 Danmarks största sjö. Här finns fina möjligheter att promenera eller cykla längs sjön. En cykeltur runt sjön är 50 km lång. Ni kan även ta en trevlig segeltur på sjön (23 km).

Aktiviteter

Sportfiskare kan kasta ut linan från kusten vid Vejby Strand, där det är möjligt att fånga flatfisk och tånglake. De höga branterna och de gynnsamma vindförhållandena gör Vejby Strand attraktiv för paragliders. Vindförhållandena ger även vindsurfare utmärkta förutsättningar, ända från Lynæs i väster till Helsingør i öster. Det finns gott om golfbanor på Nordsjälland och ni kan t. ex. spela på banorna på Asserbo Golf Klubb i Frederiksværk, Helsinge Golfklubb och Gilleleje Golfklubb. Den vackra naturen inbjuder även till promenader.

Attraktioner

Kanske vill ni åka med på rundtur på Smidstrup-Farmen; en bondgård med alla de typiska danska djuren som finns på en farm (8 km). Helsinge är en aktiv och trevlig affärsstad med sevärdheter, museer, gågator, fontän, butiker och restaurang (12 km). Besök det charmiga fiskeläget Gilleleje med den gamla stadsdelen, de små fiskestugorna och den mysiga hamnen (13 km).

Utflykter

På Tegners Museum och Statypark vid Dronningmølle är bildhuggaren Tegners skulpturer av gips och marmor utställda. På hedar och bland ljungen utanför museet, kan ni se ca. 25 bronsskulpturer i landskapet (21 km). Det gamla cistercienserklostret, Esrum Kloster vid Esrum Sø, har en vacker klosterträdgård och ett litet klosterapotek (27 km). Åk på slottstur på Nordsjälland och upplev t. ex. Frederiksborg Slott, som med sina torn och spiror har ett sagoliknande utseende (24 km). Louisiana i Humlebæk är ett museum för modern konst. De fantastiska museibyggnaderna och den vackra, gamla parken bildar en spännande ram om konsten (36 km). Karen Blixen Museet på Rungstedlund har inretts med galleri, utställningar, Karen Blixens privata rum, ljusbildsavdelning, biblioteksrum och café (40 km). Upplev huvudstaden København med det levande kulturlivet, museer, musik, teater, gallerier, attraktioner, nöjen och Europas längsta gågata Strøget (60 km).