Stugor i Lumsås
Destination

Lumsås

Lumsås

Hyr semesterstuga i Lumsås - Boka här

Stuga i Lumsås, Själland, Danmark till uthyrning!

Lumsås bjuder på vackert ljus, kultur och härliga naturlandskap i det härliga Odsherred.

Område

Odsherred ligger i Sjællands nordvästra hörn och är omgiven av Isefjorden och Kattegatts Sejrøbugt. Området är känt för sitt helt speciella ljus. Sommarstugeområdet Lumsås ligger i den norra delen av Sejrøbugten. Eftersom sommarstugorna sällan hyrs ut till turister, verkar området fortfarande typiskt danskt. Här är det vacker natur, härlig strand, bra aktivitetsmöjligheter, kulturella sevärdheter och utflyktsmål för hela familjen inom ett kort avstånd. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror inom ett kort avstånd och 9 km härifrån bjuder Nykøbing Sjælland på ett otal affärer, matställen och upplevelsemöjligheter.

Strande

Den barnvänliga Lumsås Strand är bara en av de härliga badstränderna som finns i Sejerø-bugten. Likaså är Gudminderup Strand vid Højby en skön och barnvänlig sandstrand med låga klitter. Alla stränderna i bukten bjuder på fina förhållanden för vindsurfare och har dessutom Blå Flagg. Missa inte den enastående solnedgången över havet från stranden.

Natur

Områdets omväxlande och kuperade landskap har skapats under istiden och är en stor kontrast till de flacka områdena kring Lammefjorden och Siddinge. Härliga naturupplevelser väntar er här i området. Sonnerup Skov vid Lumsås har en 3 km lång kustlinje och täcker ett område på 290 ha. Här finns flera markerade vandringsstigar. Vid Ulkerup Skov och Overdrev (vid Nykøbing Sj.) är de gamla hustomterna, stängslen och dammarna från en skogsby fortfarande synliga. Området kring stranden vid Hønsinge Lyng är fridlyst, men får gärna nyttjas. Härliga naturomgivningar med skog, plantager med fur och gran samt backigt, varierat landskap omger området. Vid Hovvig, öster om Nykøbing, kan ni uppleva ett spännande fågelreservat.

Aktiviteter

Området bjuder på flera golfbanor, bl.a. Mensalgård Pay & Play-bana med 9 hål (9 km) och Odsherred Golfklub (11 km). För fritidsfiskare finns det också många möjligheter längs kusten, i Lammefjordskanalerna eller på havet ombord på en kutter från t ex Havnsø eller Sjællands Odde. Dessutom finns det tre Put & Take-sjöar i området. I Nykøbing Sjælland kan ni bowla på ortens bowlingcenter som också bjuder på underhållning för de minsta. Därutöver är området idealiskt för cykel- och vandringsturer.

Attraktioner

Området är rikt på gallerier, ateljéer, verkstäder och utställningar eftersom området bebos av många konsthantverkare. Besök Lumsås Mølle, som är ett fungerande kvarnmuseum, där mjölet mals på gammaldags vis. Upplev de imponerande konstruktionerna, den vackra interiören, de vita kvarnvingarna och köp ev. mjöl med hem. Gånggriften vid Højby är en av Danmarks bäst bevarade gånggrifter med två kamrar. Gånggriften är 4,5 m hög, 26 m i diameter och var gravkammare för 98 människor (9 km). Utställningen från utgrävningen kan ses på det närliggande Stenstrup Museum (6 km). Nykøbing Sjælland är en mysig handelsstad med gågata, allvärldens affärer och trottoarkaféer och bra, kulturella erbjudanden. Sommerland Sjælland vid Nykøbing bjuder på mer än 60 aktiviteter för hela familjen; en mysig tur i kanot, en vild tur i rutschbanan eller en tur i Sjællands största vattenland (9 km).

Utflykter

På Odsherreds Zoo Dyrepark vid Asnæs kan ni uppleva 600 djur, fördelade på 100 arter (21 km). Ta ev. en färjetur från Havnsø över Sejerøbugten till ön Sejerø, som har Danmarks mildaste klimat, ett kuperat landskap, många små badstränder samt flera gravhögar och en bautasten. Sagnlandet Lejre består av fyra hus och åtta mindre verkstäder från järnåldern. Här kan ni åka i urholkade stockbåtar, hugga ved med järnåldersyxa, mala mjöl (56 km). På Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan ni uppleva skepp från Vikingatiden, vikingaskeppskopior samt andra nordiska bruksbåtar. Museet har dessutom egen ö och hamn (66 km). Besök huvudstaden København med ett levande kulturliv, museer, musik, teatrar, gallerier, nöjen och Europas längsta gågata 'Strøget' samt attraktioner som Tivoli, Planetarium, Experimentarium, Carlsberg Glyptotek, Rosenborg Slott med kronjuvelerna, København Zoo osv. (99 km).