Stugor i Sejerø
Destination

Sejerø

Sejerø

Hyr semesterstuga i Sejerø - Boka här

Stuga i Sejerø, Själland, Danmark till uthyrning!

På den natursköna Sejerø kan ni uppleva ett milt klimat, ett kuperat landskap, många små badstränder samt flera historiska monument

Område

En timmas färd med båt från staden Havnsø på nordvästra Själland, tar er till den helt fantastiska ön Sejerø. Sejerø är 11 km lång och 2 km bred och erbjuder ett unikt landskap med en rik flora och fauna, ett milt klimat, fina badstränder, en fyr samt gravhögar, en gånggrift och en bautasten. Sejerby är öns huvudstad, och här finns det en matbutik. På Sejerø finns det flera restauranger runtomkring på ön. Bl.a. också i den trevliga småbåtshamnen. På öns västligaste udde ligger Sejerø fyr, omgiven av fina badstränder på båda sidor. När ni tillbringar semestern i en sommarstuga på Sejerø får ni lugn och ro, men också möjlighet för många utomhusaktiviteter som t.ex. cykling, vandring och drakflygning. Sejerø är känd för sin orörda natur, sina intressanta djur och växter samt sommarstugeuthyrning.

Strande

På Sejerø finns det flera, bra badstränder med rent och barnvänligt badvatten. Ni kan bada vid den fina Gniben Strand vid ett av sommarstugeområdena eller vid Såen, där ni hittar en sandstrand i söderlåge. På båda sidor om Sejerø fyr kan ni njuta av den härliga badstranden. Besök även stranden vid Revet, som är särskilt vacker i juni, när blåeldens blommor färgar landskapet blått.

Natur

Naturen är Sejerøs största attraktion. Landskapet är mycket kuperat längs med kusten, med mer än 40 kullar. Den högsta punkten är Kongshøj, som ligger 30 meter över havet. På öns östra ände ligger en 4 km lång sandbank, som går ut i vattnet och ändar upp i en undervattenskulle, Kolen. Ni kan bottna långt ut på Kolen, men efter kullens slut, är vattnet plötsligt 10 meters djupt! Sejerø är hemort för den sällsynta fågeln tobisgrissla, som bor i öns klippor. Tobisgrisslan lever bara på Sejerø och på grannön Samsø. Dessutom kan ni se stora rovfåglar såsom ormvråkar, röda glador och ugglor på ön. Eftersom det inte finns rovdjur på Sejerø, stortrivs djur som rådjur, harar, fasaner och vilda påfåglar här. Under vintern kan ni ofta se sälar utanför kusten, och på sommaren är det tumlare, som simmar förbi Sejerø.

Aktiviteter

Sejerø är en självklar semesterort, om ni vill kombinera lugn och ro med utomhusaktiviteter, eftersom naturen ligger precis utanför er sommarstuga. Ni kan vandra och cykla runt ön på egen hand, och ni kan hyra cyklar på Tinggården. Ni kan följa en vandringsled från Nordre Klint längs Kongshøjstien till toppen av klipporna och njuta av den vackra utsikten. Men ni kan också vandra med en ledare, som visar er, var tobisgrisslan kommer ut ur sitt bohål i klippan i Lindehoved. Sejerø är ett paradis för sportfiskare, som kan fiska längs hela kusten. Här har ni möjlighet att fånga en mängd olika fiskar, som t.ex. öring, rödspätta, torsk, makrill, piggvar och sjötunga. Om ni gärna vill uppleva Sejerø från hästryggen, kan ni året runt, följa med på en guidad ridtur på islandshästar i den vackra naturen i Mastrup. Barn kan också få rida med en person som leder hästen i skogen eller på stranden från Kongshøj Gård. I början av augusti kan ni delta i Sejerø Festivalen.

Attraktioner

På Sejerø kan ni uppleva flera forntidsfynd i form av gravhögar från bronsåldern samt en långdös på den norra spetsen av ön och en bautasten. Besök den 19 meter höga, gula Sejerø fyr, som byggdes 1852 på Sejerøs nodvästligaste punkt Gniben. Fyren ligger bara 2 meter från skränten, och ni kan gå upp i fyren i sällskap med fyrvaktaren. Härifrån kan ni, i klart väder se ända bort till Jylland. På kulturhuset i Sejerø kan ni se på olika utställningar och lyssna på föreläsningar. Sejerø Museum är inrett som en lanthandel från förr i tiden och bakom lanthandeln kan ni se på en konstutställning av konstnärer, som har anknytning till Sejerø. Sejerø kyrka från år 1300, är öppen under dagen, och det går att komma upp i kyrktornet.

Utflykter

I samband med färjeöverfarten till Sejerø kan ni göra ett stopp i hamnstaden Havnsø. Här kan ni uppleva stadens holländska väderkvarn från 1822 och njuta av den mysiga atmosfären i hamnen. 9 km från Havnsø kan ni besöka Danmarks äldsta slott, Dragsholm slott. Här kan ni se in i en fängelsehåla i den ursprungliga fästningen från tidig medeltid och få en interaktiv inblick i områdets historia – ända tillbaka till istiden. Slottet är omgivet av en vacker slottspark. Vid Dragsholm slott kan ni även uppleva Geopark Odsherred, som är ett fantastiskt och mycket vackert naturområde med ett spännande geologiskt arv.