Stugor i Orö
Destination

Orö

Orö

Hyr semesterstuga i Orö - Boka här

Stuga i Orö, Själland, Danmark till uthyrning!

Den lilla och mycket natursköna ön Orø är belägen längst in i Danmarks näst största fjord Isefjord, bara några få km från fastlandet.

Område

På den 14 km2 stora Orø finner ni ro, frisk luft, mysig östämning, en härlig och särpräglad natur, ett rikt djurliv, bra fiskemöjligheter, strand, en djurpark, vackra gamla bymiljöer, smala gränder och välbevarade korsvirkeshus. Öns charmiga 'huvudstad' Bybjerg bjuder på en historisk kyrka, ett hembygdsmuseum, bra inköpsmöjligheter och ett värdshus. På flera platser längs öns vägar säljs det produkter från gårdarna. På Orø kan ni koppla av, vandra i naturen, utöva vattensport fiska, studera fåglar eller njuta av den helt speciella atmosfären som finns på en ö. Orø är förbunden med fastlandet via två olika färjeförbindelser. Överfarten mellan Orø och Hammerbakke på fastlandet österut tar under 10 minuter och färjan går flera gånger i timmen. Överfarten till Holbæk tar c:a 30 minuter.

Strande

Orøs enda badstrand 'Orøstrand' är belägen vid Nørrestænge på den nordvästra delen av ön. Stranden är en bra och ren sandstrand med bra vattenkvalitet och Blå Flagg.

Natur

Orø präglas av frodig natur med många markerade vandringsstigar, vidsträckta strandängar, kustsluttningar, småskogar, planteringar och fält. Ön har ett rikt fågelliv eftersom landskapet bjuder på rikligt med föda, rast- och häckningsplatser. Dessutom kan ni på Orø träffa på rådjur, rävar, harar, fasaner, vattenråttor, mullvadar och den särpräglade grönfläckiga paddan som kväker på försommaren. De högsta platserna på ön är backarna Møllebjerg (29 m), Stensbjerg (28 m) och Elnebjerg (26 m).

Aktiviteter

14 km vandringsstigar leder er runt på ön och ger er möjlighet att uppleva naturen på nära håll. Eftersom Orø är omgivet av vatten är det en given sak att ta en segeltur eller en tur i roddbåt eller kanot på Isefjord. Ön erbjuder också en 12-håls inomhus minigolfbana. Ni kan hyra jollar och cyklar samt delta i ridturer på ön. Det finns bra fiskemöjligheter överallt längs öns kust.

Attraktioner

Orø Kyrka i Bybjerg uppfördes under mitten av 1100-talet och innehåller bl.a. en vacker gammal dopfunt och en Jungfru Maria-figur. Bakom kyrkan hittar ni det lilla museet 'Ourø minder', som är inrättat i ön f d fattighus. Här visas en lokalhistorisk samling av olika folkminnen, gamla bruksföremål, bilder av en praktyxa från vikingatiden och en kopia av ett stort guldkors från Orø. Naturskolan vid Orøstrand har skapat en 40 tunnland stor djurpark/minizoo med savann och här kan ni uppleva spännande djur som t ex lamor, strutsar, känguruer, skotsk höglandsboskap, näsbjörnar, tvättbjörnar, krokodiler och tropiska fåglar i naturliga omgivningar. Orø Urtehave ligger i ett fridfullt område och här hittar ni 600 olika läkeväxter, kryddor och snapsörter.

Utflykter

Från Orøs lilla idylliska fiskehamn Brønde kan ni åka båt till Holbæk, som är en modern handelsstad med mysiga gator och gamla, restaurerade hus. Båtturen är mycket fin och varar c:a en halv timme. I Holbæk kan ni bl.a. shoppa, uppleva stämningen i stans mysiga marina och besöka ett museum som består av tretton historiska byggnader och som bjuder på musik och teater på museumsgården. Följ ev. den idylliska stigen Strandmøllevej från centrum och ned längs med fjorden till marinan. På Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan ni uppleva skepp från Vikingatiden, vikingaskeppskopior samt andra nordiska bruksbåtar. Museet har dessutom egen ö och hamn (32 km från Hammerbakke). Besök huvudstaden København med ett levande kulturliv, museer, musik, teatrar, gallerier, nöjen och Europas längsta gågata 'Strøget'. Här finns attraktioner som t ex Tivoli, Planetarium, Experimentarium, Carlsberg Glyptotek, Rosenborg Slott med kronjuvelerna, København Zoo och mycket mer (66 km från Hammerbakke).