Stugor i Gilleleje
Destination

Gilleleje

Gilleleje

Hyr semesterstuga i Gilleleje - Boka här

Stuga i Gilleleje, Själland, Danmark till uthyrning!

På den populära semesterorten Gilleleje på Nordsjällands kust, finns en vacker badstrand, ett livligt stadsliv, en charmig och aktiv hamn och många trevliga sommarstugor. På grund av de många aktivitetsmöjligheterna och sevärdheterna i området är uthyrning av sommarstugor mycket populärt i Gilleleje.

Område

Gilleleje är Sjællands nordligaste samhälle och en av de vackrast belägna orterna på Sjælland med skog och strand i omedelbar närhet. Gilleleje har bevarat sina idylliska gator och vackert restaurerade hus. Samtidigt är Gilleleje en aktiv by med bra inköpsmöjligheter, flera matställen samt Sjællands största fiskehamn. I den mysiga och stämningsfulla hamnen är det livlig aktivitet och här finns bl.a. ett rökeri samt flera fiskaffärer och matställen. Ofta kan ni också köpa fisk direkt från fiskebåtarna.

Strande

Den härliga sandstranden vid Gilleleje har grunt och lugnt vatten, vilket gör stranden mycket barnvänlig. De som gärna vill bada i lite djupare vatten, kan använda strandens badbrygga.

Natur

Kring Gilleleje hittar ni en enastående vacker natur med skog, ljungbackar, frodiga fält, branta sluttningar och härliga badstränder. Gilbjergstien startar i Gilleleje, slingrar sig genom sommarstugeområdet och över gravhögar till Gilbjerghoved, som ligger c:a 35 m ö h. Härifrån är det fin utsikt över trakten och Kattegatt, och vid klart väder kan ni se till Hesselø. Gilbjerg är en fin häckningsplats för fåglar. Fyrbakkerne ligger mellan Gilleleje och Nakkehoved Fyr, och i skogen finns flera markerade vandringsstigar. Heatherhill vid Rågeleje är ett vackert, fridlyst och kuperat område med stora ljungbackar som går ända ned till Kattegatt. Vid Grib Skov, 15 km från Gilleleje, ligger också Esrum Sø, vackert omgiven av orört landskap med skogar och ängar. Här kan ni bada, segla och studera fåglar i fågelreservatet.

Aktiviteter

Det finns två golfbanor i området; Passebækgård med en 9-håls bana och Gilleleje Golfklub med en 18-håls bana. Det finns tennisbanor till förfogande i Gilleleje. För fritidsfiskare finns det fina möjligheter från hamnen. Härliga naturupplevelser väntar längs de många vandringslederna i området; t ex den 2,5 km långa stigen vid Gilbjerghoved och stigen vid Nakkehoved Fyr.

Attraktioner

Gilleleje Kyrka byggdes av lokala fiskare 1538 och är omgärdad av den gamla kyrkogården. På Gilleleje Museum kan ni uppleva utställningar kring fisket och bl.a. få se ett gammalt fiskarhus. Søborg Slottsruin är från 1100-talet och användes under medeltiden till statsfängelse. Ruinen ligger c:a 2 km från Gilleleje. Nakkehoved Fyr ligger c:a 30 m ö h och byggdes 1772. Från stigen vid fyren är det en fin utsikt över området och havet. Munkeruphus är ett skyddat, idylliskt beläget lantställe som nu används till utställningar. Esrum Kloster är ett gammalt cistercienserkloster med en vacker klosterträdgård och ett litet klosterapotek. Klostret ligger mycket naturskönt vid Esrum Sø. På Rudolf Tegners Museum i Dronningmølle är bildhuggaren Tegners skulpturer av gips och marmor utställda.

Utflykter

I Nordsjælland finns flera intressanta slott, bl.a. Kronborg Slott vid 'Porten' till Öresund, Frederiksborg Slott, som med sina torn och tinnar har ett nästan sagoaktigt utseende, och Fredensborg Slott, som är Dronning Margrethes sommarresidens. Handelsstaden Helsingør med den mysiga gamla stadsdelen och det vackra Kronborg Slott, som är ett av Nordeuropas viktigaste renässansslott, ligger 28 km från Gilleleje. Huvudstaden København med ett levande kulturliv, museer, musik, teatrar, gallerier, nöjen och Europas längsta gågata 'Strøget' ligger 75 km från Gilleleje. Här finns attraktioner som Tivoli, Planetarium, Experimentarium, Carlsberg Glyptotek, Rosenborg Slott med kronjuvelerna, København Zoo och mycket mer.