Stugor i Helsingör
Destination

Helsingör

Helsingör

Hyr semesterstuga i Helsingör - Boka här

Stuga i Helsingör, Själland, Danmark till uthyrning!

Handelsstaden Helsingør bjuder på härlig natur, bra stränder, det vackra Kronborg Slott samt ett otal sevärdheter.

Område

Helsingør är beläget i Sjællands nordöstra hörn, med utsikt till Helsingborg i Sverige. Staden är bl.a. känd för Kronborg Slott, ett av Nordeuropas viktigaste renässansslott, den stora moderna och atmosfäriska marinan norr om slottet, färjehamnen söder om slottet, Marienlyst Slott, som ligger bakom småbåtshamnen, de härliga barnvänliga badstränderna samt de många museerna och aktivitetserbjudandena. Därutöver hittar ni bra inköpsmöjligheter och ett otal matställen i stan. Det är korta avstånd till skogar, sjöar, Sverige, kända semesterorter och små mysiga fiskelägen.

Strande

Två av Öresunds härliga och barnvänliga badstränder ligger nära Helsingør Nordhavn, stadens fiske- och småbåtshamn. De mest besökta stränderna i området hittar ni vid Grønnehave, Kronborg, Snekkersten (3 km söderut) och Espergærde (6 km söderut). Stranden vid Hornbæk är en praktfull badstrand med finkornig sand, barnvänligt vattendjup, höga klitter, Blå Flagg och badvakter under högsäsong. Strandaktiviteter som vattencykling, beachvolley och vindsurfing är populära här. Hornbæk Havn ligger bakom stranden och pirarna ser till att det endast är fin sand på stranden (12 km). Det är också möjligt att bada i Esrum Sø. Vid Fredensborg (14 km) hittar ni t ex ett bra badställe i närheten av Fredensborg Slott, som är sommarresidens för den danska Dronning Margrethe och Kronprins Frederiks och Kronprinsesse Marys hem.

Natur

Teglstrup Hegn och Hellebæk Skov är en del av Kronborg Statsskovdistrikt och området karaktäriseras av löv- och barrskog, backar, mossar och låglänta områden med flera sjöar. Missa inte en tur runt om den idylliska Bondedam, som levererar vattenkraft till kvarnhjulen. Skogen ligger lite nordväst om Helsingør. Den naturskönt belägna Gurre Sø är omgiven av skogarna Horserød Hegn norrut och den fridfulla och nästan orörda Gurre Vang söderut (10 km västerut). Den vackra skogen 'Hornbæk Plantage' har ett rikt djur- och växtliv samt många markerade vandrings- och cykelleder (12 km). I det backiga, varierade landskapet kring Tikøb hittar ni Arresø, som med sina 40 km2 är Danmarks största sjö, och Esrum Sø, som är omgärdad av skog (14 km). I Nordsjælland hittar ni dessutom Danmarks största sjöar, Arresø och Esrum sø, samt den vackra Gribskov - Danmarks största lövskog.

Aktiviteter

Skulle badvädret svika er, kan ni nyttja både Marienlyst Badeland och Helsingør simhall. Helsingør bjuder dessutom på flera bowling- och minigolfbanor, och staden är omgiven av bra stigar som inbjuder till vandrings-, cykel- och ridturer. Här finns möjlighet att åka med veterantåg om sommaren. Fritidsfiskare har bra möjligheter längs kusten mellan Helsingør och Hornbæk. Det kan också fiskas från Helsingør Havns pirar och från en jolle, som kan hyras i stan. Vill ni åka på havsfiske, kan ni ta med på en turbåt från Helsingør. Dessutom kan ni fiska i områdets sjöar, som t ex Sorte Sø, Klare Sø, Gurre Sø, Hornbæk Sø samt Put & Take-sjön 'Fredensborg Ørredfiskeri'. Några av Danmarks bästa golfbanor är belägna i Nordsjælland. Helsingør Golf Club, Hornbæk Golfklub, Simon's Golf Club vid Kvistgård, Fredensborg Golf Club och Nivå Golf Klub är bara några av de närmaste.

Attraktioner

Kronborg Slott är beläget vid Öresunds inlopp. Slottet är en världsberömd sevärdhet tack vare Shakespeares drama om den danske prins Hamlet. Slottet är en elegant och vacker renässansbyggnad med en enastående belägenhet. På slottet hittar ni Handels- och Søfartsmuseet, som rymmer Danmarks största maritima samling. Marienlyst Slott i Helsingør är en vacker arkitektonisk pärla, som ligger med utsikt över Öresund. Slottet fungerar som museum med en samling av målningar och silverarbeten. Danmarks Tekniske Museum i Helsingør rymmer en stor samling av flygplan, ångmaskiner, uppfinningar, elektriska apparater och bilar. Helsingør Bymuseum är inrättat i det vackra Karmeliterhus från 1516, och berättar om Sundtoldens historia och stadens yrkesliv. Helsingør Vinmuseum befinner sig i de gamla stämningsfulla källarna under det Classenske Palæ. Helsingørs äldsta vinhandel fungerar idag som museum och rymmer en vinhistorisk utställning.

Utflykter

Ta ev. en avstickare till Sverige - turen med färjan från Helsingør till Helsingborg tar bara 20 minuter. Hammermøllen i Hellebæk (5 km) är en restaurerad kvarn som idag fungerar som museum och kafé. Vid ruinerna av Gurre Slott, som uppfördes under 1100-talet, blir forntiden levande och det sägs att det spökar här om natten (9 km). Nordsjællands Legetøjsmuseum i Kvistgård ställer ut leksaker från perioden 1840-1960. Ett spännande ställe för alla i familjen (10 km). Louisiana i Humlebæk är ett museum för modern konst. De enastående museibyggnaderna och den vackra parken skapar en spännande ram kring konsten (10 km). Slottsparken vid Fredensborg Slott är öppen året runt och här kan ni följa 16 km gångar, stigar och alléer runt i den vackra trädgården med skulpturer, paviljonger, broar o s v. (14 km). Karen Blixen Museet på Rungstedlund är inrättat med galleri, utställningar, Karen Blixens egna rum, diabildsavdelning, bibliotek och kafé (25 km).