Stugor i Ry
Destination

Ry

Ry

Hyr semesterstuga i Ry - Boka här

Stuga i Ry, Sydöstjylland, Danmark till uthyrning!

Det natursköna Ry ligger på det mittjylländska höglandet och är omgivet av skogar och sjöar.

Område

Ry ligger mitt i en vacker, oförstörd och kuperad natur, strax intill Silkeborg, Himmelbjerget, Gudenåen och Danmarks största skogsområde. Sjöarna Birksø, Knudsø, Rye Mølle Sø och Vessø omgier den trevliga staden, som har flera butiker och restauranger. Från Ry kan ni segla med världens äldsta, ännu aktiva hjulångare Hjejlen direkt till Himmelbjerget och åka med ett historiskt veterantåg i den vackra, mittjylländska naturen. I Silkeborg, 20 km härifrån, kan ni shoppa på gågatan och besöka stadens många sevärdheter. Ry är en trevlig semesterort för hela familjen - här finns det plats för aktiviteter, avkoppling och fördjupning.

Strande

Ved Knudsø, som ligger precis vid Ry, kan ni bada från en härlig sandstrand med en lång badbrygga. Här kan ni ta ett uppfriskande dopp i det rena vattnet. Det går också att bada i andra sjöar i området. Prova t. ex. sjön Almindsø, som är en av landets renaste sjöar. Här finns det 2 badanstalter med sandbadstränder, Østre och Vestre Søbad, samt omklädningsrum och livräddare under sommarperioden. Almindsø ligger i den sydvästra delen av Silkeborg, 20 km från Ry. Om ni vill bada i havet, finns det härliga badestränder på båda sidorna om Danmark utanför Ry. Avståndet är cirka 50 km till östkustens badstränder och 110 km till Västerhavets stränder.

Natur

Ry är beläget i ett naturskönt, grönt och kuperat landskap med vackra sjöar, gamla bokskogar, åkermarker med betande djur, kullar, idylliska åar och ådalar samt Danmarks tredje högsta punkt, Himmelbjerget. Områdets många sjöar har rent och klar vatten. Ni kan faktiskt även dricka vattnet från sjön Almindsø på våren. Söder om Silkeborg kan ni besöka Silkeborgskogarna - Danmarks största skogsområde på 224 km². Det finns ett utal av utsiktsplatser i området, från vilka ni kan njuta utsikten över den unika naturen.

Aktiviteter

Områdets sjöar och åar är mycket lämpliga för segling och ni kan hyra kanoter, kajaker och båtar på flera platser - bl. a. hos Ry Kanofart. Det finns riktigt bra fiskemöljligheter i det vattenrika området. Här finns massor av sjöar, åar, bäckar och Put & Take sjöar, där ni bl. a. kan fånga öring, gädda, abbore, mört, gös och lax. Den storslagna naturen är rik på promenad- och cykelstigar, som lockar till naturupplevelser till fots och på cykel. Följ också med på en segeltur till t. ex. Hjejlen, världens äldsta ångbåt, som seglar mellan Ry och Himmelbjerget eller på tur med veterantåget, som kör från Ry under sommarhalvåret. Det finns flera golfbanor i området. Ni kan bl. a. prova banorna hos Ksn Golf (22 km) och Silkeborg Golf Club (23 km). I Gjern (29 km) kan ni dessutom prova en inomhus alpin skidanläggning med skidbacken öppen hela året runt.

Attraktioner

Ferskvandsmuseet i Ry är ett intressant natur- och kulturhistoriskt museum om livet runt sjöarna och åarna. Se det 147 m höga Himmelbjerg - ett av områdets mest berömda och natursköna utflyktsmål. Himmelbjerget är beläget i ett skogsrikt område med bokskogar, kullar, dalar, sjöar och vandringsleder till både Ry och Silkeborg (9 km). AQUA Ferskvands Akvarium är Danmarks enda och Nordeuropas största färskvattensakvarium (19 km). Silkeborg Museum finns i Silkeborg Hovedgård - sta´ns äldsta byggnad. Museet är ett kulturhistoriskt museum med bl. a. en utställning från järnåldern, en antik glassamling och Tollundmanden - ett fynd i mossen från forntiden (20 km). Silkeborg Kunstmuseum är vackert beläget nere vid Gudenåen och innehåller Asger Jorns samlingar och en samling med keramiska verk (20 km). Kunstcentret Silkeborg Bad är omgivet av skog och sjö - här flyter natur, konst, skulpturer och flotta byggnader ihop till en vacker enhet (20 km).

Utflykter

På Jysk Automobilmuseum i Gjern kan ni se på en imponerande samling av 140 restaurerade veteranfordon (29 km). Besök den charmiga och historiskt intressanta Svostrup Kro, som ligger precis nere vid den idylliska Gudenå. Krogen är ett museum i sig själv och kan dessutom erbjuda en oemotståndlig meny (31 km). Givskud Zoo är en kombinerad lejon- och djurpark. Ni kan köra längs med safarirutten genom savannområdena och lejonens territorium i egen bil eller i Safaribussen och därmed komma helt nära inpå de vilda djuren (58 km). LEGOLAND® är byggt av 50 milj. byggklossar och har fler än 50 aktiviteter med fart och spänning. 'Den roligaste lekplatsen för hela familjen' bjuder på riddare i rustning, pirater, tuffa cowboys, vilda indianer och mycket mer (69 km).