Stugor i Ajstrup
Destination

Ajstrup

Ajstrup

Hyr semesterstuga i Ajstrup - Boka här

Stuga i Ajstrup, Sydöstjylland, Danmark till uthyrning!

Ajstrup Strand är ett centralt beläget, härligt och familjevänligt semesterområde, omgivet av skog och strand.

Område

Sommarstugeområdet Ajstrup Strand ligger i det härliga Östjylland, alldeles norr om Kysing Fjords mynning i Kattegatt, och 18 km söder om 'verdens mindste storby' Århus. Byn Ajstrup ligger ett par km innanför kusten. Tre km söder om Ajstrup Strand ligger Norsminde vid Kysing Fjords mynning i Kattegatt. Här finns ett fågelreservat och en mysig småbåtshamn. Det finns inköpsmöjligheter i Ajstrup och flera matställen i området.

Strande

Den breda Ajstrup Strand är en bra och barnvänlig badstrand med badbrygga. Kattegatts vågor gör stranden till en lämplig plats för vindsurfare. Vinden gör det populärt att flyga med drake här.

Natur

De vackra bokskogarna norr om Ajstrup Strand speglar sig på flera ställen i havet. (översätt. anm.; Danmarks Nationalsång). Fuldendalen och Fløjstrup Skov norrut, är ett kuperat skogsområde med sprickbildningar; dessutom ängsområden, en å som slingrar sig genom trakten samt ett rikt djurliv. Här finns ett otal vandringsstigar. Från de högt belägna naturområdena är det möjligt att se till Mols, Samsø och Tunø. Alldeles i den södra utkanten av Århus ligger Marselisborgskovene, som verkligen är ett naturskönt område med många cykel- och vandringsstigar. Här har ni också möjlighet att komma helt nära t ex rådjur och vildsvin, inom ett inhägnat område.

Aktiviteter

Längs kusten finns det bra fiskemöjligheter. Det finns åtskilliga golfbanor i den sydöstra delen av Danmark. De närmaste klubbarna är Aarhus Golf Club och Odder Golfklub. Det finns cykelstigar längs kusten norrut. De många vandringsstigarna i naturområdena och skogarna som omger Ajstrup Strand ger tillfälle till många härliga naturupplevelser.

Attraktioner

Längs fjorden vid Norsminde har man genomfört en del utgrävningar, som har resulterat i viktiga fynd från stenåldern. Trakten är rik på historiska sevärdheter, ni kan bl.a. uppleva kyrkor, kyrkoruiner, en gravhög med stenkistor, monument, minnesstenar och ruiner från vikingatiden. Moesgård Museum på herrgården Moesgård rymmer arkeologiska samlingar från Danmark och Persiska Viken. Platsen är idylliskt belägen och omgiven av härlig skog, som leder ända ned till Århus Bugt (7 km). Den Økologiske Have vid Odder är Nordens största ekologiska besöksträdgård. Hämta inspiration i den stora trädgården med temapark, djur, sädes- och blomsterfält (13 km). Traktens historia kan följas på Odder Hembygdsmuseum, där ni bl.a. kan uppleva den fridlysta Odder Vand- og Dampmølle, ett bondehus från 1700-talet samt flera spännande utställningar (14 km).

Utflykter

Besök Jyllands huvudstad Århus med Tivoli Friheden, Den Gamle By, Musikhuset, Latinerkvarterets små, intima gator med spännande butiker, de mysiga gågatorna, den livliga atmosfären vid kaféerna vid Vadestedet, Marselisborgskoven osv. (18 km). Från Hov, 22 km söder om Ajstrup Strand, kör färjan dagligen till Samsø. Ta ev. med cykeln till ön, som bjuder på en enastående natur, ro, stillhet, idyll och många aktivitetsmöjligheter. LEGOLAND, c:a 113 km från Ajstrup, är byggt av 50 milj. byggklossar. Här finns massor av aktivitetsmöjligheter för hela familjen.