Stugor i Andkær Vig
Destination

Andkær Vig

Andkær Vig

Hyr semesterstuga i Andkær Vig - Boka här

Stuga i Andkær Vig, Sydöstjylland, Danmark till uthyrning!

Andkær Vig är ett litet idylliskt semesterområde vid Vejle Fjords sydkust, några få km från Vejle.

Område

Sträckningen längs Vejle Fjord växlar mellan kuperade områden med skog, och fridlysta ängsarealer. Grupper av mysiga sommarstugeområden ligger längs kusten, och området vid Andkær Vig är ett av de vackraste och trivsammaste. Andkær Vig är avskärmad mot öster av landtungan Holster Hage och omgiven av härlig natur med skog. Längs kusten finns flera bra badstränder. Belägenheten nära Vejle (12 km) och Fredericia (20 km) ger bra möjligheter till inköp.

Strande

Vid Andkær Vig finns en härlig badstrand, men missa inte heller Hvidbjerg Strand, c:a 10 km österut, där ni hittar mitt- och sydöstjyllands enda klittförekomst. Den 27 m höga klitten består av vit glimmersand och är idag fridlyst. Stranden är dessutom otroligt barnvänlig och vattnet helt rent.

Natur

Sellerup Skov omger Andkær Vig, och mellan byn Andkær och Andkær Vig ligger Munkebjerg Strandskov. Det kuperade och frodiga landskapet längs fjorden kan upplevas på många olika vis. Ni kan vandra eller cykla längs en av de markerade lederna och njuta av den betagande utsikten, eller uppleva naturen till sjöss ombord på kuttern Tenna II. Ni har också möjlighet att åka med ett gammalt veterantåg genom det vackra landskapet. Tåget kör genom den idylliska Grejsdal och stannar i Vejle Ådal. C:a 10 km söder om området ligger den fridlysta Rands Fjord, som är intressant på grund av sitt rika växt- och fågelliv.

Aktiviteter

För fritidsfiskaren finns det chans till fångst i Vejle Fjord, och särskilt kring Holster Hage, den landtunga som avskärmar Andkær Vig österut, finns det bra fiskeplatser. Vid Trelde ligger det också en bra Put & Take-sjö. Det korta avståndet till Vejle och Fredericia betyder massor av aktivitetsmöjligheter. Vid båda städerna finns härliga golfbanor, som kan utmana rutinerade spelare såväl som nybörjare. I Fredericia finns ett otal sportsliga aktiviteter, såsom bowlingbana, klättervägg, go-cartbana samt ett tropiskt badland.

Attraktioner

Den fridlysta Børkop Vandmølle ligger idylliskt i natursköna omgivningar och är bl.a. rikskänd för den gourmetrestaurang som inrättats på platsen. Vattenkvarnen är fortfarande i drift några timmar i veckan och det säljs nymalet mjöl och gryn på platsen. Här finns också ett lokalhistoriskt museum, som omfattar lantbruksredskap och hantverksredskap från förr i tiden (7 km). Nebbegård vid Rands Fjord är en av traktens gamla herrgårdar med egen vall från Valdemar Atterdags tid omkring 1348 (10 km). Vejle är en vacker och trevlig handelsstad med många spännande butiker, bra matställen och kulturella erbjudanden. Vejles kännetecken är en vit väderkvarn från 1846. Besök ev. den Smidtske Gård (1799) som i dag fungerar som bymuseum, butik och pub (12 km).

Utflykter

Den gamla fästningsstaden Fredericia är 350 år gammal. Staden är vackert belägen vid Lillebælt och är omgiven av Nordeuropas bäst bevarade vallanläggning. Här finns Danmarks största gratis lekplats 'Madsby Legepark' (20 km). Väster om Vejle hittar ni den lilla byn Jelling, vars kyrkogård innehåller Nordeuropas mest fascinerande minnesmärken från vikingatiden. Vid kyrkan står två stora runstenar och inskriptionerna på dessa betraktas idag som Danmarks 'dåbsattest' (dopattest) (23 km). Egtvedpigen blev funnen 1921 och är en av Danmarks bäst bevarade bronsåldersfynd. Ett museum på platsen informerar om det sällsynta fyndet och visar kopior av hennes kista och klädesföremål (29 km). Givskud är en kombinerad lejonpark och zoo. Här kör ni runt bland de vilda djuren och kommer helt nära både flodhästar och lejon. Djurparken ligger c:a 31 km från Andkær Vig. LEGOLAND, c:a 38 km från Andkær Vig, är byggt av 50 milj. byggklossar. Här finns massor av aktivitetsmöjligheter för hela familjen.