Stugor i Varnæs
Destination

Varnæs

Varnæs

Hyr semesterstuga i Varnæs - Boka här

Stuga i Varnæs, Sydöstjylland, Danmark till uthyrning!

Byn Varnæs ligger i det historiska Sønderjylland, ut mot Varnæs Vig i Aabenraa Fjord.

Område

Det lugna, mysiga och högt belägna sommarstugeområdet vid Varnæs är beläget på Aabenraa Fjords södra sida, mellan Varnæs Vig och Varnæs Hoved. Området är idealiskt för naturälskare, eftersom landskapet är mycket varierat och vackert här. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i Varnæs, och 16 km bort ligger den gamla handelsstaden Aabenraa, där det finns bra inköpsmöjligheter, matställen, aktiviteter och sevärdheter för hela familjen.

Strande

Varnæs Strand är en härlig, barnvänlig sandbadstrand, som ligger mellan Varnæs Vig och Varnæs Hoved. Det finns möjlighet att sätta småbåtar i vattnet från stranden, om ni vill segelsporta eller fiska på fjorden från en båt. Det är ofta möjligt att hitta små bärnstensbitar mellan stenarna nedanför Varnæs Hoved.

Natur

Varnæs Hoved är en lerklint som reser sig ur havet, och härifrån har ni en fin utsikt mot Nordals och Haderslev Næs. Bakom Varnæs Hoved är landskapet lättare kuperat och präglat av ängar, mossar, vall, branta sluttningar, små skogar och en sjö. Vid Varnæs Stormose kan ni uppleva ett rikt fågelliv. Varnæs Fællesskove är ett 34 ha stort lövskogsområde. Förutom vacker natur, kan ni också se långdösen Kæmpestenen här.

Aktiviteter

Det finns idealiska fiskemöjligheter längs kusten vid Aabenraa Fjord. Det arrangeras havsfisketurer med kutter från Aabenraa. Området har också flera Put & Take-sjöar. Det är dessutom goda förhållanden för seglare och vindsurfare på Åbenrå Fjord, eftersom västanvinden kommer direkt in i fjorden. För golfspelare finns det fina möjligheter på en av Sønderjyllands nio golfbanor. Prova t ex banorna hos Benniksgaard Golf Klub vid Gråsten eller hos Sønderjyllands Golfklub vid Tinglev. Ringridningsarrangemang äger rum varje helg, hela sommaren, runt omkring i Sønderjylland.

Attraktioner

I skogen Varnæs Tykke ligger långdösen Kæmpestenen, som består av 93 randsten. I mitten kan ni se den frilagda gravkammaren. Den Gyldne Løve vid Varnæsvig är inrättad som ett galleri. Besök Aabenraa, som ligger ända ner till fjorden. Här kan ni uppleva hamnen, stranden, den härliga gågatan med torg, en gammal stadsdel samt Aabenraa slott, som är omgärdat av vatten och träd (16 km). Gråsten Slott och slottsträdgård, är omgivna av vacker, sønderjylländsk natur med skog och sjö. Den rikt utsmyckade slottskyrkan och den blomsterrika slottsträdgården är öppna för allmänheten (17 km). Dybbøl Mølle (ursprungligen från 1744) låg tidigare mitt i ett militärt område och är idag inredd med bilder och minnesmärken från slagfältet (19 km).

Utflykter

Besök Sønderborg med de mysiga kaféerna och restaurangerna, det livliga nattlivet, de många kulturerbjudandena och aktivitetsmöjligheterna samt den vackra småbåtshamnen (20 km). Sønderborg Slott är renoverat i barockstil och innehåller bl.a. ett museum för den sønderjylländska historien. Det finns ett stort antal forntidsminnen i området. En av Danmarks bäst bevarade stendösar, Myrpold, är vackert belägen vid Skarrev och härifrån är det en storslagen utsikt över fjorden mot Als och Fyn. Då gravkammaren upptäcktes hittade man där gravgåvor och tio skellett (25 km). Ta ev. en dagstur till den tyska gränsen, som ligger bara 32 km från Varnæs.