Stugor i Pårup/Silkeborg
Destination

Pårup/Silkeborg

Pårup/Silkeborg

Hyr semesterstuga i Pårup/Silkeborg - Boka här

Stuga i Pårup/Silkeborg, Sydöstjylland, Danmark till uthyrning!

Pårup är belägen i en naturskön terräng på den mittjylländska heden, nära Silkeborg. Ett idealiskt område för fritidsfiskare och naturälskare.

Område

Mitt i den storslagna och omväxlande naturen, 15 km väster om Silkeborg och nära Himmelbjerget, Gudenåen och Danmarks vackraste naturområden, ligger Pårup. Vid Pårup finns det speciellt bra fiskemöjligheter i områdets sjöar. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror samt ett par matställen i byn; bl.a. Pårup Kro, som är en av Danmarks äldsta värdshus från 1544. Ett härligt semestermål för dem som vill vara aktiva i den vackra naturen.

Strande

Pårup ligger inte i närheten av havet, men det finns bra badmöjligheter vid Almindsø, som är en av landets renaste sjöar. Här finns två barnvänliga badstränder; Østre och Vestre Søbad, samt omklädningsmöjligheter och livräddare under sommarperioden. Vill ni bada i havet finns det härliga badstränder på båda sidorna om Danmark från Pårup. Vesterhavsstränderna vid Houvig och Søndervig ligger c:a 80 km från Pårup. Här hittar ni härliga sandstränder med klitter och Blå Flagg. De härliga breda stränderna inbjuder till såväl bad och solbad som vandringsturer. Östkuststränderna Skæring och Vrinners (norr om Århus) och stränderna i Saksildbugten (söder om Århus) är bra badstränder med Blå Flagg, som alla ligger c:a 70 km från Pårup.

Natur

Det vackra och kuperade landskapet kring Pårup/Silkeborg bjuder på stora grönområden, ett rikt djurliv, många utsiktsplatser samt rena och klara sjöar. I sjön Almindsø, på våren, är vattnet så rent att ni kan dricka det. Längs områdets otaliga vandrings- och cykelleder kan ni uppleva skogar, ljungklädda hedarealer, ängar, sjöar och åar. Det 147 m höga Himmelbjerg är ett av områdets mest berömda och natursköna utflyktsmål. Från toppen och från tornet, på toppen av berget, är det en praktfull utsikt över landskapet.

Aktiviteter

Det finns riktigt bra fiskemöjligheter här i detta vattenrika område. Släng i linan i sjöarna kring Pårup, i Silkeborg Søerne eller i Gudenåen, och njut av den vackra naturen medan ni väntar på hugg. Vid Grauballe och Kjellerup hittar ni också två bra Put & Take-sjöar; Skov¿s Put & Take och Engholm Lystfiskersø. Gudenåen lämpar sig utmärkt för kanotturer, och kanoter kan hyras överallt i området. Ta en tur med 'Hjejlen', världens äldsta ångbåt, som dagligen går på Silkeborg Søerne från Silkeborg till Himmelbjerget. Det finns flera golfbanor i området, bl.a. en nyanlagd bana vid Himmelbjerg Golfklub samt Silkeborg Golf Club. Silkeborg kan bjuda på bowlinghallar, simhallar m m. Traktens storslagna natur är rik på vandrings- och cykelstigar som inbjuder till naturupplevelser till fots och på cykel. Området kan dessutom erbjuda Skandinaviens enda alpina skidanläggning med helårsskidbacke.

Attraktioner

Missa inte en tur till Himmelbjerget (147 m), varifrån det är en fantastisk utsikt över Julsø, Gudenåen och vackra skogsarealer. Ta ev. turen från Silkeborg till Himmelbjerget med Hjejlen över Julsø. Förutom Danmarks tredje högsta punkt och världens äldsta ångbåt bjuder Silkeborg också på ett otal kulturella sevärdheter, attraktioner, museer, gallerier, butiker, matställen och nöjen för hela familjen. Silkeborg Museum är ett kulturhistoriskt museum med bl.a. en järnåldersutställning, en antik glassamling och Tollundmanden - ett mossfynd från forntiden. Silkeborg Kunstmuseum är vackert beläget direkt ner mot Gudenåen, och huserar bl.a. Asger Jorns samlingar och en keramisk samling. Konstcentret Silkeborg Bad ligger omgivet av skog och sjö, och här går natur, konst, skulpturer och fina byggnader ihop till en vacker enhet. AQUA Ferskvands Akvarium är Danmarks enda och Nordeuropas största sötvattensakvarium.

Utflykter

Söder om Silkeborg hittar ni en annorlunda nöjespark; Labyrinthia. Parken har utmaningar för hela familjen med bl.a. Europas största 3D-labyrint med ett gångsystem på 1 km (26 km). På Jysk Automobilmuseum i Gjern finns en imponerande samling med 140 restaurerade veteranfordon (29 km). Givskud är en kombinerad lejonpark och zoo. Här kör ni runt bland de vilda djuren och kommer helt nära både flodhästar och lejon (41 km). LEGOLAND ligger c:a 52 km från Pårup, och är byggt av 50 milj. byggklossar. Här finns massor av aktivitetsmöjligheter för hela familjen. Besök Jyllands huvudstad Århus med Tivoli Friheden, Den Gamle By, Musikhuset, Latinerkvarterets små, intima gator med spännande butiker, de mysiga gågatorna, den livliga atmosfären vid kaféerna vid Vadestedet, Marselisborgskoven osv. (57 km).