Stugor i Sundby, Mors
Destination

Sundby, Mors

Sundby, Mors

Hyr semesterstuga i Sundby, Mors - Boka här

Stuga i Sundby, Mors, Limfjorden, Danmark till uthyrning!

Sundby ligger i fridfulla och natursköna omgivningar i den nordvästliga delen av Mors med Thisted Bredning norrut och Vilsund söderut.

Område

Sundby är en trevlig by med en liten jollehamn, och byn är omgiven av vatten samt fridfull och rekreativ natur. En bro leder från Sundby över Vilsund till Thy. Sundby är ett härligt semesterområde för er som gärna vill fiska, vandra, cykla eller bara koppla av i den sköna naturen. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i Sundby, och 17 km mot sydväst ligger 'hovedstaden' Nykøbing Mors, som erbjuder många butiker, matserveringar, sevärdheter och mysig hamnatmosfär.

Strande

Sundby Strand är en härlig Limfjordsstrand med grov sand, grunt, rent vatten och en badbrygga. Vid Nykøbing kan ni bada vid Nykøbing Østerstrand på landtungan Ørodde, som är en bra och barnvänlig badstrand med brygga och Blå Flagg. Den 20 m breda och 20 km långa stranden med sand och sten har grunt, klart vatten och en härlig sandbotten. Här är beachvolley en mycket populär aktivitet. Vill ni bada vid Vesterhavets breda vita sandstränder med vågor och höga klitter, ligger Västkuststränderna bara omkring 23 km från Sundby.

Natur

Sundby är omgiven av vatten, fält och lätt kuperade områden med skog och planteringar. Från öns högsta punkt Salgerhøj (89 m) på Nordmors kan ni njuta av en spektakulär utsikt över Mors, Limfjorden och öarna Livø och Fur (8 km). Vid Ejerslev Molergrav kan ni uppleva de vackra molersluttningarna som reser sig brant från kusten. Den mest kända platsen är Hanklit (61 m), som visar en geologisk historia som går mer än 55 miljoner år tillbaka i tiden. Här har man funnit förstenade djur och växter, som kan upplevas på Molermuseet. De natursköna omgivningarna inbjuder till promenader vid stranden eller på de markerade stigarna genom molergravarna. Mors och grannön Fur är de enda platserna i världen där det förekommer moler i jorden. Skogen Legind Bjerge Plantage, alldeles söder om Nykøbing Mors, är en mycket varierad skog med dalar, sjöar och höjder samt gamla träd från nordvästra USA (14 km).

Aktiviteter

För golfspelare finns det fina möjligheter i närheten. Morsø Golfklub vid Nykøbing är anlagd på en ängsareal med ett åsystem. Det är idealiska fiskemöjligheter längs den vackra limfjordskusten på Mors. Förutom detta finns det flera Put & Take-sjöar i området, bl.a. Morsø Fiskepark vid Nykøbing. Mors bjuder också på sportsliga aktivitetsmöjligheter som golf, tennis, beachvolley m.m. Mors är som skapt för en aktiv semester, och det finns möjlighet att hyra cyklar i byn och följa den markerade solskensleden runt ön (totalt 120 km).

Attraktioner

I byn Vilsund, på den andra sidan fjorden, kan ni uppleva stämningen i den mysiga småbåtshamnen. Härifrån kan ni ta en båttur på fjorden (3 km). Handelsstaden Nykøbing är 'hovedstaden' på Mors. Upplev de små mysiga gatorna i hamnkvarteret med de gamla arbetarbostäderna. Nykøbing Havn ligger i förlängningen av den stämningsfyllda gågatan, och här finner ni en härlig, lokal hamnatmosfär och flera bra matserveringar (17 km). Dueholm Kloster i Nykøbing är byns äldsta bevarade byggnad, vilken grundades av Johanniterorden 1371. Idag är det utställningar i de fem historiska byggnaderna. Jesperhus Blomsterpark är nordens största blomsterpark med färgrika blomsterarrangemang, djungelzoo med bl.a. vackra tropiska fåglar samt pirat-, lek- och vattenland med diverse aktiviteter (18 km). 'Skarregaard' vid Hesselbjerg är en av de äldsta släktgårdarna på Mors, och fungerar idag som lantbruksmuseum. Här förs ni flera generationer tillbaka i tiden (19 km).

Utflykter

På Molermuseet i Hesselbjerg nära molersluttningen Hanklit kan ni se de otroliga fynden efter 55 milj. år gamla fossiler (förstenade djur och växter), som grävts ut från moleran (20 km). Det sagoaktiga Højriis Slott, söder om Nykøbing, är en av Danmarks äldsta herrgårdar och är idag öppen för allmänheten. Här hittar ni bl.a. en utställning om Törnrosa (20 km). Hjerl Hede Frilandsmuseum vid Vinderup är ett spännande och levande museum för hela familjen. Se bl.a. hur det dagliga livet på landet för 150 år sedan blir levandegjort (56 km). Det vackert belägna Stenaldercenter i Ertebølle skildrar naturen i och omkring Ertebølle för 6-7 000 år sedan och människornas liv i denna miljö, bl.a. ställs stenåldersfynd från en kompost ut, och en rekonstruerad boplats visar dåtidens hyddor (60 km).