Stugor i Doverodde
Destination

Doverodde

Doverodde

Hyr semesterstuga i Doverodde - Boka här

Stuga i Doverodde, Limfjorden, Danmark till uthyrning!

Doverodde är en före detta last- och lossningshamn vid Limfjorden i den historiska staden Sydthy.

Område

Forntidens anda präglar fortfarande Doverodde, som är idylliskt beläget mellan hav och fjord. Staden har bl a en trevlig småbåtshamn och ett känt museum och den är omgiven av fjord, åkrar, naturlandskap och planteringar. Här finns det bra möjligheter för att bada, fiska, surfa, vandra, rida och cykla i den storslagna naturen. Staden Hurup, som ligger 6 km från Doverodde, en trevlig handelsstad med restauranger och gågator.

Strande

Doverodde Strand är en fin badstrand vid Limfjorden, som ligger norr om småbåts-hamnen. Vill Ni uppleva Västerhavets breda, vita sandstränder, så ligger Agger Tange Strand bara omkring 20 km från Doverodde. Den vita sandstranden har 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt badvatten). Stranden är omkring 100 m bred och består av sand och sten. Vattnet är klart och bottnen är av sand och sten. Där finns bra badställen och många platser i lä att vara på, bland de många vågbrytarna/pirerna. Det blir dock snabbt djupt vatten och ofta kan det vara både höga vågor och starka strömmar.

Natur

Området omkring Doverodde erbjuder en mycket allsidig natur med fjord, åkrar, ängar vass, bäckar, sumpmarker osv. Här finns dessutom ett rikt fågel- och djurliv med sällsynta fåglar, paddor och kräldjur. Doverkil, den innersta delen av fjorden är fridlyst och omgiven av gräsbevuxna stränder och branta sluttningar. Den vackra Dover Plantage är en frodig areal på 200 ha. Längs stigarna i skogen kan Ni uppleva en liten skogssjö och en källa. Ydby Hede är ett vackert naturområde med ett antal vandrings- och cykelstigar, som ligger ett par kilometer väster om Doverodde. Lodbjerg Klitplantage är ett 1050 ha stort område med skog, sjöar samt hedar och klittarealer. Det finns fem olika markerade vandringsleder i området. I Rønhede Plantage finns en särskild plats för att tända upp en brasa, några småsjöar och flera vandringsleder (15 km norr ut).

Aktiviteter

Det finns bra fiskemöjligheter i fjorden, i Västerhavet, i sjöar, i åar och i Put&Take fiskesjöar. Bl a är det populärt att fiska från pirarna vid Agger och i den 661 ha stora sjötvattensjön Flade sjö. I Snedsted och i Vestervig kan Ni hyra ridhästar. För golfspelaren är det inte långt till bra banor i t ex Struer (36 km) eller i Lemvig (48 km). I Hurup har Ni möjlighet för att spela tennis och använda en simhall.

Attraktioner

Limfjordscentret i Doverodde är en 150 år gammal, mycket välbevarad köpmansgård. Här får Ni ett autentiskt intryck av köpmansgårdens roll förr i tiden. På andra våningen i byggnaden är det olika utställningar. Vid Limfjord centret står den 37 m höga fd kornsilon. Härifrån har Ni en storslagen utsikt över landskapet. Heltborg Museum är inrättad i en gammal skola och innehåller bl a minnesutställ-ningar och konst- och konsthanverksutställningar med motiv från trakten (5 km) Forntidskyrkogården i Ydby Hede är Danmarks största samling av jättegrav kullar (5 km). Thy är generellt rik på intressanta museer och spännande utställningar av lokala konsthanverkare.

Utflykter

Jesperhus Blomsterpark är Nordens största blomsterpark med färgrika blomsterarrangemang, junglezoo med bl.a. vackra tropiska fåglar, pirat-, lek- och vattenland med diverse aktiviteter (28 km). Hjerl Hede Friluftsmuseum i Vinderup är ett spännande och levande museum för hela familjen. Gå och titta på hur utställningen levandegör hur folk på landet levde sitt dagliga liv för 150 år sedan (58 km).