Stugor i Karby, Mors
Destination

Karby, Mors

Karby, Mors

Hyr semesterstuga i Karby, Mors - Boka här

Stuga i Karby, Mors, Limfjorden, Danmark till uthyrning!

Den trevliga byn Karby ligger precis vid Visby Bredning på västkusten av Mors.

Område

Karby ligger mycket naturskönt, omgivet av öppna landskap med betande djur och fjorden i bakgrunden. Området erbjuder många aktivitetsmöjligheter och här kan Ni bada, surfa, segla, fiska, spela golf, rida, vandra, cykla eller bara koppla av. Strax söder om Karby finner Ni ett färjeläge där Ni kan åka över Limfjorden till Thy. Det finns möjligheter till inköp av dagligvaror i Karby och 20 km öster ut ligger 'huvudstaden' Nykøbing Mors, som har många affärer, restauranger, sevärdheter och en trevlig atmosfär i hamnen.

Strande

Nära Karby ligger en härlig Limfjordsstrand med grov sand och grunt, barnvänligt vatten. Sillerslev Strand ligger vid Sillerslev Hamn, och anses som öns bästa badstrand. Här är vattnet grunt och rent, vilket gör stranden mycket barnvänlig. En beachvolley bana finns att utnyttja på stranden, som också har badbrygga och 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt badvatten). Det är dessutom bra surfing möjligheter här (16 km mot sydöst). I Nykøbing kan Ni bada vid Nykøbing Østerstrand på udden Ørodde, som är en bra och barnvänlig badstrand med badbrygga och 'Blå Flagga'. Den 20 m breda och 20 km långa stranden med sand och sten har grunt, klart vatten och en härlig sandbotten. Beachvolley är en mycket populär aktivitet här (20 km). Om Ni vill bada utmed Västerhavets breda, vita sandstränder med vågor och höga sanddyner, ligger t.ex. Agger Strand bara omkring 23 km från Tæbring.

Natur

För fågelintresserade är den lilla ön Agerø absolut värd ett besök (4 km). Sønderherreds Plantage ligger mitt på Mors. Det 630 tunnland stora området består av barrträd, mossar, smådammar och ljunghedar. Skogen är dessutom känd för sina två forntidsgravar, 'Skaarhøje' och 'Kløvenhøj' samt sina många svampar (10 km). Skogen Legind Bjerge Plantage är öppen för allmänheten och ligger nära Jesperhus Blomsterpark. Den är en mycket varierande skog med dalar, sjöar och åsar och gamla träd från det nordvästra USA (20 km). Från öns högsta punkt Salgerhøj (89 m) på Nordmors kan Ni njuta av en spektakulär utsikt över Mors, Limfjorden och öarna Livø och Fur (32 km). Vid Ejerslev Molergrav kan Ni uppleva de vackra molerssluttningarna, som reser sig stelt från kusten. Vid Hanklit (61m) uppvisas en mer än 55 miljoner år gammal geologisk historia. Mors och grannön Fur är de enda ställen i världen med molerförekomster (moler: bergart med inlagrade skikt av vulkanisk aska, tertiär ålder).

Aktiviteter

I eller omkring Karby finns det bra aktivitetsmöjligheter. Fjorden inbjuder till bad, vattensport, segling och fiske. På land kan Ni bl a vandra, cykla, rida och spela golf. Golfspelare kan prova banan på Morsø Golfklubb i Nykøbing, som är anlagd på en ängs areal med ett å system. Det finns fantastiska fiskemöjligheter längs de vackra och varierande Limfjordskusterna på Mors. Dessutom finns det flera Put&Take fiskesjöar i området, bl a Morsø Fiskepark i Nykøbing. En rekommendation är att cykla längs de små och bara något trafikerade vägarna och härifrån njuta av den flotta utsikten över Limfjorden och omgivningarna. Mors är som gjord för en aktiv semester och det finns också möjlighet att hyra cyklar i samhället och följa den markerade solskensturen runt ön (totalt 120 km).

Attraktioner

Det äventyrslika Højriis Slott, söder om Nykøbing, är en av Danmarks äldsta herrgårdar och är i dag öppet för offentligheten. Här finner Ni bl a en utställning om Törnrosa (19 km). Handelsstaden Nykøbing är ¿huvudstaden¿ på Mors. Upplev de små, mysiga gatorna i hamnkvarteret med de gamla arbetarbostäderna. Nykøbing Hamn ligger i förlängningen av gågatan, fylld av härlig stämning och här finner Ni också en underbar, lokal hamnatmosfär och flera bra restauranger (20 km). Dueholm Kloster i Nykøbing, är stadens äldsta nu bevarade byggnad, som grundlades av Johanitterordern 1371. I dag är det utställningar i de fem historiska byggnaderna. Mors är en inspirerande plats för konstnärer och överallt på Mors hittar Ni gallerier, utställningar, samlingar, museer och aktiva verkstäder.

Utflykter

Jesperhus Blomsterpark är Nordens största med färgrika blomsterarrangemang, junglezoo med bl.a. vackra tropiska fåglar, pirat-, lek- och vattenland (20 km). 'Skarregaard' vid Hesselbjerg är en av de äldsta släktgårdarna på Mors och idag fungerar det som ett lantbruksmuseum (36 km). På Molermuseet i Hesselbjerg, nära molersluttningen Hanklit, kan Ni se de otroliga fynden av 55 Mio år gamla fossiler (förstenade djur och plantor) som har grävts fram ur jordavlagringarna (36 km). Hjerl Hede Friluftsmuseum i Vinderup är ett spännande och levande museum för hela familjen. Gå och titta på hur utställningen levandegör hur folk på landet levde sitt dagliga liv för 150 år sedan (58 km). Det vackert belägna stenålderscentret i Ertebølle, skildrar naturen i och omkring Ertebølle för 6-7000 år sedan, liksom hur människorna levde i denna miljö. Bl a utställes arkeologiska fynd av hushållsavfall (køkkenmødding) från stenåldern och en rekonstruerad boplats visar dåtidens boende (62 km).