Stugor i Sennels
Destination

Sennels

Sennels

Hyr semesterstuga i Sennels - Boka här

Stuga i Sennels, Limfjorden, Danmark till uthyrning!

Sennels är en liten, trevlig by, som ligger precis vid Limfjorden och Thisted Bredning.

Område

Sommarstugorna i Sennels är omgivna av fjord, åkrar och skog. Det natursköna och kuperade området ligger 7 km norr om handelsstaden Thisted. I byn finns bl a en kyrka, ett trevligt torg, en lekplats, ett grönområde med gamla fruktträd och möjlighet till inköp av dagligvaror. I Thisted finner Ni bra inköpsmöjligheter och flera matställen. Det finns flera forntidsminnen i form av den långa gravkullen, de mer allmänt förekommande runda gravkullarna och boplatser från stenåldern. Sennels är ett utmärkt semestermål för sportfiskare, kulturellt intresserade samt för fågel- och naturälskare.

Strande

Det är möjligt att bada i Thisted Bredning utanför Sennels. 14 km mot norr, i Amtoft, via två fördämningar, kan Ni hitta en verkligt bra Limfjords-badstrand med grov sand och sten. På platsen finns dessutom en badbrygga. Vill Ni bada i Västerhavet, ligger kusten och Klitmøller Strand bara 23 km från Sennels. Den härliga, vita sandstranden i Klitmøller är ca. 50 m bred och åtskilliga kilometer lång. Ett utmärkt ställe för ett dopp, solbad samt vindsurfing. Vattnet är klart och det är sandbotten. Det blir dock snabbt djupt, och vågor och stark ström kan förekomma. Bilkörning är inte tillåtet på stranden.

Natur

Sennels är omgiven av Limfjorden och en backig terräng med Hov ås som den högsta punkten (46 m). Sennels Plantage, som grundlades 1884, ligger i Sennels skogen, strax norr om sommarstugeområdet. Arup Vejle, en del av naturreservatet 'Vejlerne', är ett område med fördämningar med vass, gräsbevuxna stränder och ett rikt fågelliv. Vejlerne är Nordeuropas största reservat med viltfågel och här i våtmarken kan Ni följa fågellivet från en av de markerade lederna eller från en av de många utsiktstornen. Vid sluttningen ned till fjorden i Hovsør, ett par kilometer norr om Sennels, är det vacker utsikt över fjorden och Hovfördämningen. Knudsbjerg Plantage ligger helt ut mot vattnet och har en helt speciell vegetation. På plats i Østerild Plantage kan Ni njuta av en vacker utsikt över Tømmerby Fjord och Vesløs Vejle.

Aktiviteter

Det finns bra möjligheter för sportfiskare i fjorden samt i områdets sjöar, åar och Put&Take fiskesjöar. Golfspelare kan prova banorna hos de intilliggande golfklubbarna Nordvestjysk Golfklubb i Thisted (7 km), Han Herred Golfklubb i Fjerritslev (38 km) och Åbybro Golfklubb (69 km). Vid kusten utanför Sennels är det också bra förutsättningar för vindsurfare.

Attraktioner

Området omkring Sennels är rik på kulturella minnesmärken. Runt åsen vid Hov kan Ni se spår av gruvor med flintsten. På Hov Dås finns en lång gravkulle, och på Sennels Dås kan Ni uppleva en dös (stenåldersgrav) där gravkammaren är borttagen. På Knutsbjerg ligger det en boplats från stenåldern. I Vesløs, ca 20 km öster ut, kan Ni se jordvallen Helledis. Ett par kilometer norr ut, ligger vikingagravplatsen i Højstrup, som består av 37 små, runda och avlånga gravkullar och omkring 70 resta stenar. I Thisted hittar Ni affärer, restauranger, gallerier, keramikverkstäder, Thisted Kyrka och Thisted Museum som är inrättad i en gammal, privat villa och som bl a har iordningställt ett rum enbart om författaren J P Jacobsen samt utställningar om Thys bondekultur och Thisteds historia (7 km). I den charmiga byn Øsløs kan Ni uppleva de välbevarade bond- och sjömansstugorna från 1800-talet, bl a författaren Johan Skjoldborgs barndomshem, som idag är inrett till museum (21 km mot öst).

Utflykter

Besök Hanstholm Fyr samt bunkermuseet Hanstholm, som berättar om andra världskriget (27 km). I Norsjöakvariet i Vorupør kan Ni uppleva fisk och havsdjur, som har fångats av fiskarna i Vorupør. Vorupør Museum är inrättat i det gamla båtvarvet, som har byggt skepp till kustens fiskare och som visar den historiska bakgrunden om Vorupør och kustbefolkningens speciella levnadssätt (30 km). Jesperhus Blomsterpark på Limfjordsön Mors är Nordens största blomsterpark med junglezoo och lekpark (44 km). Det vackert belägna stenålderscentret i Ertebølle, skildrar naturen i och omkring Ertebølle för 6-7000 år sedan, liksom hur människorna levde i denna miljö. Bl a utställes arkeologiska fynd av hushållsavfall (køkkenmødding) från stenåldern och en rekonstruerad boplats visar dåtidens boende. Hjerl Hede Friluftsmuseum i Vinderup är ett spännande och levande museum för hela familjen. Gå och titta på hur utställningen levandegör hur folk på landet levde sitt dagliga liv för 150 år sedan (82 km).