Stugor i Gedsted
Destination

Gedsted

Gedsted

Område

Gedsted är en trevlig, mindre stad, som är omgiven av fjord, ängar, åkrar och öppna vidder. Stan ligger högt och från flera platser är det underbar utsikt över ängarna och fjorden. Den natursköna turen 'Marguritrutten' leder genom Gedsted. Det finns möjligheter för inköp av dagligvaror i Gedsted och i affärsstaden Aalestrup, 10 km därifrån, hittar Ni flera butiker och restauranger. Den närmaste större staden Viborg, 29 km därifrån, erbjuder bra shopping, sightseeing, aktivitetsmöjligheter och sevärdheter för hela familjen. Gedsted är en bra utgångspunkt för en aktiv semester, antingen Ni vill surfa, spela golf, fiska, vandra eller cykla i den omväxlande naturen.

Strande

Det är möjligt att bada i Limfjorden utanför Gedsted, men stranden passar bäst för fiske. Däremot ligger det en härlig, barnvänlig badstrand med grunt, klart vatten ett par kilometer söder om Gedsted. Vattnet runt omkring Louns halvön är lugnt och barnvänligt och det är 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt vatten) på stranden i Hvalpsund och i småbåtshamnen. Det finns en badbrygga precis vid sidan av färjeläget.

Natur

Gedsted omgärdas av ett öppet landskap med ängar, åkrar och mindre skogar. Från området är det utsikt över Limfjorden och Louns Halvö. Louns Halvö, som ligger få kilometer mot nordväst är präglad av stora kullar och raviner. Det är ett rikt djurliv och växtlighet i denna enastående natur. Den vackra, åter-skapade sjön, Louns sjö har ett rikt fågelliv. Navn sjö är helt fridlyst och ligger vackert omgivet av mossar och hedar i Gatten. I Uhrehøj Plantage finns flera fridlysta gravkullar. Härifrån är det en storslagen utsikt över landskapet och delvis till Limfjorden. Hyllebjerg Bakker är ett naturskönt och kuperat hed- och skogsområde i Hyllebjerg.

Aktiviteter

För fritidsfiskaren finns det bra möjligheter här. Det går att fiska i Limfjorden, i den fiskrika ån Lerkenfeld och i områdets många sjöar och fiskeparker. Området är som skapt för aktiv semester. Fjorden är perfekt för bad, sportsegling, surfing och havsfiske. Det omväxlande landskapet erbjuder vackra naturupplevelser längs de många bra vandrings- och cykellederna i området.

Attraktioner

Herrgården Hessel, den enda bevarade, stråtäckta herrgården i Danmark, ligger på den fridlysta Lounshalvön i Hvalpsund. Här kan Ni uppleva hur herrskap och tjänstefolk levde förr i tiden (11 km). Det vackert belägna Stenålderscentret i Ertebølle, skildrar naturen i och omkring Ertebølle för 6-7000 år sedan, liksom hur människorna levde i den miljön. Bl a utställes arkeologiska fynd av hushållsavfall (køkkenmødding) från stenåldern. En rekonstruerad boplats visar hur dåtidens boende såg ut (16km).

Utflykter

Besök det vackert belägna Skive, som är rik på museer och gallerier. Här finns dessutom en charmerande småbåtshamn, en trevlig gågata med goda inköpsmöjligheter och flera bra restauranger (33 km). Jespershus Blomsterpark på Limfjordsön Mors, är Nordens största blomsterpark med jungelzoo och lekpark (37 km). Hjerl Hede Friluftsmuseum i Vinderup är ett spännande och levande museum för hela familjen. Gå och titta på hur utställningen levandegör hur folk på landet levde sitt dagliga liv för 150 år sedan (53 km).