Stugor i Stenbjerg
Destination

Stenbjerg

Stenbjerg

Hyr semesterstuga i Stenbjerg - Boka här

Stuga i Stenbjerg, Nordvästjylland, Danmark till uthyrning!

Stenbjerg är ett gammalt, fredligt fiskeläge, som är vackert omgärdat av Västerhavet och storslagna plantageområden.

Område

Stenbjerg är det rogivande alternativet till det mer livliga Vorupør. Den trevliga staden avskärmas från väder och vind av sanddynerna bortom den fridlysta 'Stenbjerg Landingsplads', varifrån det tidigare bedrevs yrkesfiske. Atmosfären runt landningsplatsen med de små, vita redskapsskjulen, hjälpstationen, spelhuset och de gamla fiskarstugorna är idylliska och livfulla. Här finns det också möjligheter för att köpa nyfångad fisk från ortens fiskare. Stenbjergs kännemärke är 'Sømærket', som ligger högt upp på en sanddyn. Dagligvaror kan handlas i Stenbjerg men Ni kan även äta på krogen här. Den närmaste större staden är Thisted, som ligger 27 km nordost. Här finns ro, charm, frisk havsluft och rekreativa, gröna omgivningar. Området har fina möjligheter för bad, fiske och vandring i den fantastiska naturen. Stenbjerg är ett perfekt semestermål för konstnärer och naturälskare.

Strande

Stenbjergs ca 100 m breda sandstrand med endast några få stenar har 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt badvatten). Det är sandbotten och badvattnet är nästan alltid klart. Dock blir det snabbt djupt och strömmarna kan tidvis vara starka. Stranden avskärmas av sanddyner med strandråg strax bortom de små, vita fiskarstugorna. På grund av vinden, finns det bra möjligheter för att vindsurfa vid Stenbjerg Strand.

Natur

Stenbjerg omringas på ena sidan av Västerhavet och de säregna sanddynerna med strandråg och på den andra sidan av de gröna plantageområdena. Här kan Ni njuta av doften från hav, jord och barrträd på samma gång. De stora statsägda skogarna bortom Vorupør bildar landets största sammanhängande skogsarealer. Här finns sjöar, vattendrag, vackra bokskogar och vindpinade barrträd. Landskapet är mycket omväxlande och vidsträckt och himlen oändligt högt upp, klar och blå.

Aktiviteter

Det finns fina förutsättningar för kustfiske i Stenbjerg. Ni kan dessutom fiska i baklandets sjöar, åar och Put & Take fiskeparker. Vill Ni komma med på havsfiske, kan Ni gå ut på havet med kutter från Hanstholm (29 km). Den vackra naturen med bl. a Stenbjerg Plantage, har flera markerade stigar och lockar till picknick och promenader. Västkuststien - en 80 km lång vandrings-/cykelled mellan Bulbjerg och Agger - går alldeles förbi Stenbjerg. Har Ni lust för att prova på vindsurfing, kan Ni utnyttja de bra vind- och strömförhållandena i området. Bl. a är Klitmøller ett internationellt känt vindsurfing område (17 km). Golfspelare kan prova den trevliga golfanläggningen i Nystrup Plantage (17 km), eller en av Danmarks mest utmanande banor på Nordvestjysk Golfklubb i Thisted (27 km).

Attraktioner

Stenbjergs f. d. räddningsstation är i dag inrett till ett litet museum, som visar stationens historia och funktion. I en av fiskarstugorna kan Ni se en liten utställning om fiskelägets historia. I Vorupør dras fiskebåtarna ännu upp på 'landingsplatsen' på stranden varje dag efter hemkomsten - en mycket gammal tradition, som har bevarats. Från den 350 m långa piren har Ni möjlighet för att följa aktiviteterna på nära håll (5 km). På Nordsjöakvariet i Vorupør kan Ni se på fiskar och havsdjur, som har fångats av ortens fiskare. Vorupør Museum finns i det gamla båtvarvet, som har byggt båtar till ortens fiskare. Det förmedlar den historiska bakgrunden om Vorupør och kustbefolkningens speciella levnadsvillkor. 'Svankjær lille Savværk' har en utställning över dansk pappersklippning, men där allt är utskuret i trä. Se resultatet av ett tidskrävande precisionsarbete och köp kanske med Er något hem (10 km).

Utflykter

Thisted har affärer, restauranger, gallerier, keramikerverkstäder, Thisted Kyrka, Thisted Bryghus och Thisted Museum, som ligger i en gammal villa. Här har ett rum ställts i ordning till minne av författeren J. P. Jacobsen och utställningar om Thys bondekultur och Thisteds historia visas också här (27 km). Besök t. ex Museumscenter Hanstholm med Museumsbunkeren - Nordeuropas största fästning med bunker. Inom Museumsområdet kan Ni även se utställningar, kanoner, uniformer, vapen osv. (29 km). Limfjordscentret i Doverodde är en 150 år gammal, mycket välbevarad köpmansgård. Här får Ni ett autentiskt intryck av köpmansgårdens roll förr i tiden (33 km). Jesperhus Blomsterpark är Nordens största blomsterpark med färgrika blomsterarrangemang, djungel zoo med bl.a. vackra tropiska fåglar, pirat-, lek- och vattenland med diverse aktiviteter (38 km).