Stugor i Tversted
Destination

Tversted

Tversted

Område

Den lilla, charmiga byn vid Västerhavet med bara ca 500 fasta invånare, har behållit sin ursprungliga karaktär. Tvested har karaktären av en äkta by, kilometerlånga vita sandstränder, en klittplantage med sjöar och en väderkvarn, konsthantverkare, intressanta sevärdheter och butiker och restauranger. På grund av läget vid havet finns det alltid färska fiskrätter på restaurangernas menyer. Tversted är dessutom känt för sina stora, mycket goda glasstrutar. Ni kan träffa ortens många konstnärer och konsthantverkare i deras gallerier, ateljéer och museer. Här kan Ni semestra i trevliga omgivningar med frisk luft, ren natur, skog och härlig badstrand och samtidigt vara nära större städer och turistattraktioner för hela familjen.

Strande

Stranden i Tversted är en kilometerlång, bred och vit sandstrand med 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt badvatten). Stranden avskärmas av höga sanddyner med strandråg och är mycket barnvänlig, eftersom vattnet är långgrunt. Vinden och vågorna skapar de rätta förutsättningarna för vindsurfare. Njut av den fantastiska solnedgången från stranden i Tversted. Stranden är en upplevelse när som helst under året. På sommaren lockar den till att bada, sola, leka, spela boll och idka vattensportsaktiviteter. Under hela året lämpar sig stranden till en promenad. Här kan vinden blåsa rätt igenom Er med härlig, frisk havsluft. Tag med kikaren och följ den livliga båttrafiken genom Skagerrack.

Natur

Tversted Klittplantage, som ligger bortom den härliga sandstranden, karaktäriseras av ett rikt växt- och fågelliv. Odlingarna är frodiga skogsområden med bl. a Tversted sjöarna, markerade vandringsleder och två utsiktstorn. Dessutom ligger väderkvarnen 'Østerklit' mitt i odlingarna. Kvarnen har bevarats intakt och är landets enda stockkvarn, som fortfarande är i funktion. Den vackra Uggerby Plantage ligger mellan Tversted och Kjul. Uggerby å rinner igenom det vackra landskapet, som Ni kan njuta av både från vägen, cykelstigen och vandringsleden. Vid Uggerby å ligger en av Nordeuropas vackraste och bästa fisketrappor, utformade i gråsten.

Aktiviteter

Området lämpar sig för aktiviteter som att vandra, cykla, rida, bada, surfa, paddla kanot, fiska och spela golf. Ni kan fiska direkt från strandkanten, i baklandets sjöar och vattendrag - bl. a Tversted å och Uggerby å, i områdets Put & Take fiskeparker och på havet. Vill Ni fiska ute på havet, kan Ni gå ut med kutter från Hirtshals Hamn till olika vrak eller rev, t. ex Det Gule Rev. Kanoter kan hyras i området och i den vackra Uggerby å passar det att paddla kanot. Även ridhästar finns att hyra i Tversted. Hirtshals Golfklubb ligger i Kjul och här kan Ni prova en 18-håls, lätt kuperad golfbana och en 9-håls Pay & Play bana (11 km). I Hirtshals Bowling Center kan Ni bowla, spela airhockey, biljard osv. Fun-Park i Hirtshals är ett stort naturområde med aktiviteter for barn, bl. a indianläger, hoppkuddar, yxkastning osv. och många olika arter av djur, som Ni kan klappa och kela med.

Attraktioner

Området är rikt på konstnärer och konsthantverkare och Ni kan se dem arbeta i sina ateljéer och studior. Besök t. ex papperstillverkare, ljusstöpare, keramiker och smyckestillverkare samt glas- och konstgallerier, som alla ligger i Tversted. Ett besök i Ørnereservatet i Tuen, hör till en semester i Tvested området. Se på de stolta rovfåglarnas fantastiska flygkonst, kom helt tätt inpå några av världens största örnar och se hur de fodras i flykten (7 km). Nordsjömuseet i Hirtshals är känt för att ha Europas största saltvattensakvarium, Oceanariet på 4,5 milj. liter vatten. På Nordsjömuseet kan Ni se ca 60 olika arter av fisk från hela Nordsjön, och några kan Ni även ta på (26 km). I Hirtshals kan Ni t. ex också besöka Bunkermuseet Hirtshals 10:e Batteri - en komplett bunkeranläggning med museum från 2:a världskriget (15 km).

Utflykter

Farm Fun i Ålbæk är en djurpark med lekland. Kom nära inpå gårdens djur, bl. a grisar, kor, får, kängurur, emuer, ponnyer, hängbuksvin, kaniner, getter, marsvin, påfåglar och lamor, eller prova de roliga månbilarna, gungorna och hoppkudden (17 km). Råbjerg Mile I Kandestederne (25 km) är en av Europas största vandrande sanddyn. Klitten är ca 40 m hög, rör sig upp till 15 m mot nordöst varje år och bildar en mini öken på ca 1 km2 sydväst om Skagen. Från klittens högsta punkt, kan Ni se ända till Skagens Gren. Besök t. ex Skagen med de karaktäristiska husen, Grenen, den pittoreska hamnen, de intressanta sevärdheterna och de många butikerna och restaurangerna (35 km). I nöjesparken Fårup Sommerland & Aquapark kan Ni prova mer än 50 spännande attraktioner för hela familjen, inkl. Danmarks största äventyrsbad och Danmarks största rutschbana, Falken. När inträdet är betalt kan Ni prova allt hos Fårup Sommerland (60 km).