Stugor i Gl. Skagen
Destination

Gl. Skagen

Gl. Skagen

Hyr semesterstuga i Gl. Skagen - Boka här

Stuga i Gl. Skagen, Nordvästjylland, Danmark till uthyrning!

En semester i en stuga i Gl. Skagen kännetecknas av idyll med Skagenhus, charm, vacker natur och härlig badstrand med höga sanddyner. Gl. Skagen är en mycket attraktiv semesterort vid Nordsjön med både stugor och fritidslägenheter. Här kan ni njuta av atmosfären, omgivningen och den vackra solnedgången.

Område

Gl. Skagen är en charmig och exklusiv stadsdel, strax söder om småstaden Skagen. Området präglas av de karaktäristiska gula husen med röda tegeltak och vita knutar, anrika badhotell, inbjudande caféer och restauranger, som bl. a serverar färska fiskrätter och en härlig strand med sanddyner och den kända solnedgångsbänken på stranden. Dessutom finns det en smyckeverkstad och ett galleri här. Gl. Skagen är en rofylld och vacker stadsdel med sin alldeles egen charm, som inspirerar till gemyt, avkoppling och eftertanke. I Skagen kan Ni njuta av stämningen i den livliga fiskehamnen och i småbåtshamnen med de berömda röda fiskemagasinen, shoppa på den trevliga gågatan, besöka stans många sevärdheter och titta på vad som inspirerade de berömda Skagenmålarna. Naturen, attraktionerna, stadslivet och hamnen, gör Skagen till ett särskilt attraktivt semestermål hela året om.

Strande

Højen Strand i Gl. Skagen är en härlig strand med grovkornig sand, 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt badvatten), sanddyner mer strandråg, bra vågor och perfekta möjligheter för vindsurfing och bad. Från stranden kan Ni se på de färgsprakande surfarna ute på havet. Härifrån kan Ni även varje kväll, njuta av den vackra solnedgången. Om Ni vill bada från en mer barnvänlig strand, kan Ni ta Er till Kattegats lugna sandstrand Damstederne (5 km). Här kan Ni njuta av det grunda, rena vattnet och de blida böljande vågorna. Stranden har 'Blå Flagga' och är känd för den höga sanddynen 'Stokmilen'. Stränderna i och omkring Skagen är lockande under alla årstider, bl. a på hösten, då Ni kan känna hur vinden blåser rakt igenom Er.

Natur

Gl. Skagen är omgiven av en fantastisk och storslagen natur. Landskapet präglas av vida, välbevarade hedar med skog och sanddyner och de två haven - det milda Kattegatt och det barska Västerhavet. Kattegatt och Västerhavet möts vid Grenen, som är Danmarks nordligaste punkt. En imponerande syn när som helst på året! Skagen Odde är ett populärt utflyktsmål för fågelentusiaster p g a flyttfåglarna. Skagen Klittplantage har med sitt läge mellan de två haven, en vacker och varierande terräng. Här kan Ni bl. a se den vandrande sanddynen, Sandmilen. Råbjerg Mile är en av Europas största vandrande sanddyn. Klitten är ca 40 m hög, rör sig upp till 15 m mot nordöst varje år och bildar en mini öken på ca 1 km2 sydväst om Skagen. Sandflykten vid klitten har lämnat kvar Råbjerg Stenene - en stenslätt som bildades, då bara den fina sanden från Råbjerg Mile flyttades och därmed lämnade kvar de större stenarna. Från klittens högsta punkt, kan Ni se ända bort till Skagens Gren (16 km).

Aktiviteter

Stränder i och området lockar till att bada, sola, vandra och olika strand- och vattensportsaktiviteter. Ni kan promenera, rida eller cykla bland de vackra hedarna och klittplantagen. Skagen har också bowlingbaner, simhall och minigolfbana. Sporfiskare kan kasta ut linan från kusten, från piren i Skagens Hamn eller från en båt. Ni kan också följa med på havsfiske med kutter från hamnen. Sjöar och vattendrag inne i landet erbjuder också bra fiskemöjligheter. Golfspelare kan prova den vackra banan på Hvide Klit Golfklubb i Bunken, som bl. a har en 18-håls bana samt en Par 3 bana med 6 hål (17 km). Varje sommar i juli, arrangeras en visfestival i Skagen och under det veckoslut, som festivalen går av stapeln, festas det överallt i staden.

Attraktioner

Konstnären Susanne Lanng har byggt upp sin verkstad och smyckegalleri i en äldre fiskarstuga i Gl. Skagen. Galleri Redningshuset finns i ett gammalt, charmigt räddningshus med sand på golvet. Här kan Ni se på olika utställningar under hela året. Den Tillsandade Kyrkan, vars torn sträcker sig upp ovan sanden, är belägen i ett vackert plantageområde. Den enorma sandflykten i området, är orsaken till att kyrkan begravdes (2 km). I Michael och Anna Anchers hus på Markvej, i centrum av Skagen, kan Ni se hur de två Skagenmålarna levde och arbetade (5 km). På Skagens museum på Brøndumsvej, visas målningar, som målats av Skagens 'Guldåldersmålare' (5 km). Skagen Odde Naturcenter på Batterivej är ett spännande naturcenter, som koncentrerar sig på naturfenomen. Här visas interaktiva utställningar med naturens element; vind, vatten, ljus och sand (6 km). Skagen har även museer med utställningar som visar konst, naturhistoria, bärnsten, nallebjörnar samt en glashytta och ett ljusstöperi.

Utflykter

Skagen Fyr/Det Grå Fyr är med sina 48 m Danmarks högsta fyrtorn. Efter att ha gått upp för 210 steg i vindeltrappan kan Ni njuta av en vacker utsikt över Skagen och området (7 km). Farm Fun i Ålbæk är en djurpark med lekland. Kom nära inpå gårdens djur, bl. a grisar, kor, får, kängurur, emuer, ponnyer, hängbuksvin, kaniner, getter, marsvin, påfåglar och lamor, eller kör de roliga månbilarna, gungorna och hoppkudden (18 km). Besök Örnereservatet i Tuen vid Tversted. Under sommarsäsongen går det att komma rätt nära inpå några av världens största örnar och se hur de fodras i flykten. Se bl. a pilgrimsfalk, jaktfalk, duvhök, kungsörn och havsörn (28 km). Nordsjömuseet i Hirtshals är känt för att ha Europas största saltvattenakvarium, Oceanariet med 4,5 milj. liter vatten. På Nordsjömuseet kan Ni se ca. 60 olika arter fisk från hela Nordsjön och några kan Ni även ta på (47 km).