Stugor i Kjul
Destination

Kjul

Kjul

Område

Sommarstugeområdet Kjul Strand är beläget c:a 5 km nordost om Hirtshals. På Kjul Strand ligger flera vrak från den tid då den gamla skeppshandeln med Norge skedde härifrån. Nästan alla sommarstugorna i området ligger i en fridlyst klittplantage. Kjul är därför en idealisk semesterort för dem som föredrar att ha semester i natursköna och fridfulla omgivningar. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i området och Hirtshals bjuder på butiker, matställen, sevärdheter och aktivitetsmöjligheter.

Strande

Kjul Strand är en av landets bästa sandbadstränder, där den Blå Flaggan visar att stranden är välskött och att vattnet är rent. Stranden avskärmas av låga klitter med strandråg. Det är tillåtet att ta med bilen på stranden. Det finns fina möjligheter att vindsurfa på strandens vågor. Missa inte den helt enastående solnedgången över Vesterhavet från stranden eller klitterna.

Natur

Kjul Strand är omgiven av en kuperad och mycket vacker natur med strand, klittplantage, hed och skog. Här hittar ni överallt de helande örter som vendelboinvånarna i generationer har tillsatt traktens snaps 'bjæsken'. Skogen 'Lilleheden Klitplantage' ligger mellan Kjul och Hirtshals, och här kan ni uppleva ett varierat fågelliv. Landskapet bjuder dessutom på doftande barrträd, bokar, bärbuskar, svamp, kullar, fält och Kjul Å, vars vatten förr i tiden sades ha en helande verkan. Uggerby Plantage är belägen mellan Kjul och Tversted, och här hittar ni ett rikt växt- och djurliv. Uggerby Å flyter genom det vackra landskapet som kan beundras från både väg, cykelstig och vandringsstig.

Aktiviteter

Hirtshals Golfklub, som är belägen i Kjul, råder över en 18-håls, lätt kuperad golfbana samt en 9-håls Pay & Play bana. Ni kan hyra ridhästar i området och rida i klittplantagerna och på stranden, eller hyra kanoter och paddla på den sköna Uggerby Å. Det finns bra fiskemöjligheter i området, bl.a. direkt från Kjul Strand, i de närbelägna fiskeparkerna, i Uggerby Å, i Hirtshals Hamn och vid fyren i Hirtshals. Vill ni fiska på havet kan ni åka med en kutter från Hirtshals Hamn till olika vrak eller rev, t ex Det Gule Rev. På Hirtshals Bowling Center kan ni bowla, spela airhockey, biljard osv. Fun-Park i Hirtshals är ett stort naturområde med aktiviteter för barn bl.a. indianläger, hoppkuddar, yxkastning osv. samt flera olika djurarter som ni kan klappa och kela med.

Attraktioner

Vid Kjul Strand kan ni besöka en keramikverkstad med brukskonst och stengods samt en bildhuggare 'Stinne Teglhus', som formar naturens sten. Handelsstaden Hirtshals bjuder på en stor hamn, bra inköpsmöjligheter, matställen och sevärdheter (5 km). De 144 trappstegen i Hirtshals Fyr tar er upp på 35 m höjd och ger er en storslagen utsikt över havet, kusten och landet. Nordsømuseet i Hirtshals är berömt för Europas största saltvattensakvarium, Oceanariet med 4,5 milj. liter vatten. På Nordsømuseet kan ni uppleva c:a 60 olika fiskarter från hela Nordsjön och några kan ni till och med få röra vid. I Hirtshals kan ni även besöka Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri - en komplett bunkeranläggning med museum från andra världskriget.

Utflykter

I Tuen vid Tversted kan ni besöka ett spännande örnreservat, komma helt nära några av världens största örnarter och se hur de blir matade i luften (18 km). Besök det idylliska och stämningsfulla fiskeläget Lønstrup, som bl.a. är känt för sina många gallerier och konsthantverkare (33 km). Ett sandflyktsmuseum har etablerats i närheten av Rubjerg Knude Fyr från 1900, och från fyren, som kommer att sanda igen inom några få år, är det en fin utsikt över hav och landskap (38 km). På nöjesfältet Fårup Sommerland & Aquapark kan ni prova mer än 50 spännande attraktioner för hela familjen inkl. Danmarks största vattenland och Danmarks största bergochdalbana, Falken. När entrén är betald kan ni prova det hela på Fårup Sommerland (52 km).