Stugor i Tornby
Destination

Tornby

Tornby

Område

Den fantastiska naturen, den friska havsluften och den underbara sandstranden gör Tornby Strand till en attraktiv semesterort. Fritidsstugorna i området är omgivna av ett vackert landskap med lätt kuperade och glest bevuxna hedar och sanddyner som lockar till picknick och promenader. Bortom Tornby Strand ligger staden Tornby, där Ni hittar de nödvändigaste matbutikerna. Vill Ni ha ett större urval, kan Ni åka till Hirtshals, som har affärer, restauranger, en aktiv hamn och flera sevärdheter (4 km). Tornby Strand är en perfekt semesterort om Ni vill bo vid vattnet i rogivande omgivningar, men ändå nära aktiviteter, attraktioner och städer.

Strande

Tornby Strand är en härlig sandstrand med rent badvatten och ¿Blå Flagga¿ (av myndigheterna godkänt badvatten). Stranden avskärmas av strandrågsbevuxna sanddyner och det finns alltid möjlighet att få lä i klitternas sandgropar. Stranden är barnvänlig, men hål i sandbottnen och strömt vatten kan förekomma. Den fina och fredliga stranden lockar även till sig många av de lokalt boende.

Natur

Strax bakom de höga klitterna är landskapet präglat av kuperade natur-/ klittområden med ljung, nyponrosbuskar och lite skog. Härifrån går det att se bort till Tornby Klitplantage. Tornby Klitpkantage är en högt belägen västkustplantage, med ett rikt djurliv med en speciellt frodig växtvärld med bl. a vilda rosor samt ett antal svampar och bär. Tornby Bjerg ligger 88 m över havsytan i ett vackert område. På den ena sidan kan Ni se Hjørring och på den andra sidan ligger Hirtshals och Västerhavet. Skogen 'Lilleheden Klitplantage' ligger nära Hirtshals och här kan Ni se ett varierande fågelliv. Landskapet har dessutom doftande barrträd, bok, bärbuskar, svampar, kullar, åkermarker och Kjul å, vars vatten tidigare var känt för att ha en helande verkan.

Aktiviteter

Stranden och Tornby Klitplantage lockar året om till vandring längs de markerade lederna. Vinden skapar bra förutsättningar för vindsurfing här. Det finns fina fiskemöjligheter området, bl. a direkt från kusten, i de närliggande fiskeparkerna, i Hirtshals Hamn och vid fyren i Hirtshals. Om Ni vill fiska ute på havet, kan Ni gå ut med kutter från Hirtshals Hamn till olika vrak eller rev, t. ex Det Gule Rev. Hirtshals Golfklubb i Kjul har en 18-håls, lätt kuperad golfbana och en 0-håls Pay & Play bana, där alla får spela (10 km). I Hirtshals Bowling Center kan Ni bowla, spela airhockey, biljard osv. (4 km). Fun-Park i Hirtshals är ett stort naturområde med aktiviteter for barn, bl. a indianläger, hoppkuddar, yxkastning osv. och många olika arter av djur, som Ni kan klappa och kela med.

Attraktioner

Tornby Gl. Skole är i dag omgjort till krukmakeri och här kan Ni se brukskeramik och konst, gjorda av blå lera från Tornby Bjerg. Affärsstaden Hirtshals har en stor hamn, bra inköpsmöjligheter, restauranger och sevärdheter, som t. ex Nordsjömuseet, känt för att ha Europas största saltvattensakvarium, Oceanariet på 4,5 milj. liter vatten. På Nordsjömuseet kan Ni se ca 60 olika arter av fisk från hela Nordsjön, och några kan Ni även ta på (26 km). I Hirtshals kan Ni t. ex också besöka Bunkermuseet Hirtshals 10:e Batteri - en komplett bunkeranläggning med museum från 2:a världskriget. 144 steg tar Er upp i Hirtshals Fyr och från en höjd på 35 m kan Ni njuta av den storslagna utsikten över havet, kusten och landet (4 km).

Utflykter

Besök det idylliska och pittoreska fiskeläget Lønstrup, som bl. a är känt för alla sina gallerier och konsthantverkare (21 km). I Tuen i Tvested kan Ni besöka ett spännande örn reservat och komma helt tätt inpå några av världens största örnar och se hur de fodras i flykten (26 km). Rubjerg Knude är en 90 m hög ö, som anses skapad av inlandsisen under den senaste istiden ligger Rubjerg Knude Fyr - en delvis tillsandad fyr, som uppfördes 1900 och togs ur drift 1968 p g a sandflykten. Härifrån är det en storslagen utsikten över land och hav (26 km). I nöjesparken Fårup kan Ni prova mer än 50 spännande attraktioner för hela familjen, inkl. Danmarks största äventyrsbad och Danmarks största rutschbana, Falken. När inträdet är betalt kan Ni prova allt (41 km).