Stugor i Hirtshals
Destination

Hirtshals

Hirtshals

Område

Den trevliga fiske- och handelsstaden Hirtshals omges av det brusande Västerhavet och ett vackert landskap med sanddyner. Staden har en stor, mysig fiskehamn, en gågata med ett aktivt affärsliv, flera restauranger och caféer, intressanta museer och gallerier och ett karaktäristiskt fyrtorn. De härliga badstränderna, den vackra naturen, de många aktivitetsmöjligheterna och sevärdheterna gör Hirtshals till ett perfekt semestermål för hela familjen.

Strande

Här kan Ni välja mellan olika typer av strand. Hirtshals har bl. a den barnvänliga och bilfria stranden 'Husmoderstranden' och flera, bredare sandstränder mot söder och nordöst, där bilkörning är tillåtet. Stränderna har 'Blå Flagga' (av myndigheterna godkänt badvatten) och är alla avskärmade med strandrågsbevuxna sanddyner. Här kan Ni bada, sola, vandra, idka strand- och vattensportsaktiviteter och njuta av den vackra solnedgången.

Natur

Hirtshals omgärdas av hav, sanddyner, hedar samt skogs- och naturområden med sjöar och vattendrag. Runt sjöarna och vattendragen finns ett rikt djur- och växtliv. Folkparken är ett trevligt, litet skogsområde med stigar, en sjö med änder, bord, bänkar och lekplats. Skogen 'Lilleheden Klitplantage' ligger i den östra utkanten av Hirtshals och här kan Ni se ett varierande fågelliv. Landskapet består också av väldoftande barrträd, bokar, bärbuskar, svampar, kullar, fält och Kjul å, vars vatten tidigare var känt för att ha en helande verkan. I Uggerby Plantage rinner Uggerby å genom det vackra landskapet och Ni kan njuta av det från både väg, cykelstig och vandringsled.

Aktiviteter

I Hirtshals Bowling Center kan Ni bowla, spela airhockey, biljard osv. Det finns bra vandrings- och cykelleder och ridstigar i och omkring staden. Ni kan bl. a hyra ridhästar och följa leden genom klittplantagen ner till stranden. Det går att fiska från piren i Hirtshals, från de omkringliggande stränderna, i Uggerby å och i områdets Put & Take fiskeparker. Vill Ni fiska ute på havet, kan Ni åka ut med kutter från Hirtshals Hamn till olika vrak eller rev, t. ex Det Gule Rev. Hirtshals Golfklubb, som ligger i Kjul, har en 18-håls, lätt kuperad golfbana samt en 9-håls Pay & Play bana (5 km). Ni kan hyra kanoter och paddla på den vackra Uggerby å, ca. 11 km utanför Hirtshals.

Attraktioner

Hirtshals och området omkring staden har många konsthantverkare. Titta bl. a in hos skulptörer, konstnärer, glasblåsare, bärnstensslipare och krukmakare i deras verkstäder och ateljéer. Norsjömuseet har Europas största saltvattensakvarium - Oceanariet på 4,5 milj. liter vatten. På Nordsjömuseet kan Ni se ca 60 olika arter av fisk från hela Nordsjön, och några kan Ni även ta på. I Hirtshals kan Ni dessutom besöka Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri - en komplett bunkeranläggning med museum från 2:a världskriget och flera andra museer, som belyser områdets natur- och kulturhistoria. De 144 trappstegen i Hirtshals Fyr för Er upp till 35 m höjd och Ni får en fantastisk utsikt över havet, kusten och landet. Hirtshals Fun Park är ett stort lantbruk som tar emot besök. Där finns många djur och fåglar och aktiviteter för barn i alla åldrar. Här kan Ni bl. a klappa djuren, rida på ponnyhästar, spela minigolf, skjuta med pil och båge och baka snurrade bröd i indianlägren (2 km söderut).

Utflykter

Den rustika herrgården Odden i Mygdal från 1400-talet, ligger i en vacker omgivning och har en historiskt intressant interiör (16 km). I Tuen i Tversted kan Ni besöka det spännande Ørnereservatet och komma alldeles nära inpå några av världens största örnar och se dem matas i luften (22 km). Besök det idylliska og stämningsfulla fiskeläget Lønstrup, som bl. a är känt för sina många gallerier och konsthantverkare (25 km). Råbjerg Mile i Kandestederne (41 km) är en av Europas största vandrande klitt. 'Vandreklitten' är ca 40 m hög, rör sig upp till 15 m mot nordöst varje år och bildar en mini öken på ca. 1 km2. Från sanddynens högsta punkt kan Ni se ända bort till Skagens Gren. I nöjesparken Fårup Sommerland & Aquapark kan Ni prova mer än 50 spännande attraktioner för hela familjen, inkl. Danmarks största äventyrsbad och Danmarks största rutschbana, Falken. När inträdet är betalt kan Ni prova alla attraktionerna på Fårup Sommerland (44 km).