Stugor i Stege
Destination

Stege

Stege

Hyr semesterstuga i Stege - Boka här

Stuga i Stege, Lolland, Falster och Mön, Danmark till uthyrning!

Stege på Møn är ett familjevänligt semesterområde idealiskt för fritidsfiskare och naturälskare.

Område

Medeltidsstaden Stege är den största staden på den vackra ön Møn, men fortfarande en mysig, överskådlig och mycket historisk stad. Stadens 1 000-åriga historia kan utläsas av de gamla köpmansgårdarna, gatorna och torgen. Stadens vallanläggning från medeltiden är Danmarks äldsta, bevarade befästningsanläggning. Stege är ett lämpligt semestermål vattensportaktiviteter som t ex segling, vindsurfing och fritidsfiske. Stege har bra inköpsmöjligheter och flera matställen. Møn är förbunden med Sjælland och Falster via broar, och färjerutterna till Tyskland och Sverige ligger endast c:a en timmes väg härifrån.

Strande

Stranden vid Stege Bugt är en barnvänlig badstrand med grunt vatten. Stranden är också synnerligen lämplig för vindsurfing och segling. Møn är präglad av fina och rena stränder, bl.a. Ulvshale Strand, 7 km norr om Stege, som blev korad som en av Europas bästa badstränder. Stranden är en bred vit sandstrand med grunt vatten och klitter. Det bildas ofta små laguner vid vattenkanten som barnen tycker om att leka i. Stranden är tillgänglig för rullstolsburna.

Natur

Öns unika natur lockar till sig många naturälskare, som njuter av de tysta, vackra stränderna, de rika fågelområdena, de härliga skogarna och den storslagna utsikten. Ulvshale Skov ligger norr om Stege och skogen har många stigar som inbjuder till vandringsturer. Söder om Ulvshaleskoven ligger ett stort ljungområde med hedljung och enbär. Här kan många spännande fågelarter observeras under vår- och höstsäsongen. Mellan Stege och Ulvshale ligger Hegnede Bugt med sina stora vass-skogar. Ön Nyord ligger nästan i halvön Ulvshales förlängning. Landskapet på Nyord är präglat av strandängar och vassmarker, och området är en viktig häcknings- och rastplats för simfåglar.

Aktiviteter

Fritidsfiskare har goda möjligheter längs de varierade och helt speciella kuststräckningarna som omger Møn. Ni kan prova havsfiske från båten Discovery, som seglar ut från Klintholm Havn (16 km). Vindsurfare och fritidsseglare kommer att hitta bra vindar i Stege Bugt. Med sin överkomliga storlek är ön idealisk för cykel-, rid- och vandringsturer. Møn Golfklubs öppna och kuperade 18-hålsbana är vackert belägen ned till Stege Nor.

Attraktioner

Besök Møns Museum i den vackra gamla köpmansgården i Stege. Här visas en medeltidsutställning från Stege Borg. Många konstnärer och konsthantverkare har valt att bosätta sig på Møn, och många målare, bildhuggare, keramiker, glasblåsare, guldsmeder, bärnstensslipare, ljusstöpare och pilkorgsflätare har utställningar överallt på ön. På Møn hittar ni många gravar från forntiden i form av stendösar, gånggrifter och bronsåldershögar. Fanefjord Kyrka är från 1250 och invändigt kan ni se de fantastiska kalkmålningarna från 13-1400-talet av den berömde Elmelunde-mästaren. I de närliggande Elmelunde och Keldby Kyrkor finns det flera vackra kalkmålningar (c:a 9 km).

Utflykter

Liselund Slott, lite norr om Møns Klint, är världens enda slott med halmtak. Slottet ligger vackert placerat i en romantisk parkanläggning och fungerar idag som museum (16 km). Møns Klint med de höga kritklinterna och den gamla bokskogen, som växer ända ut på klipporna, är ett av de mest kända och besökta naturområdena i Danmark. De imponerande vita kritklinterna reser sig ur havet och är en svindlande syn både från stranden och från klinten (20 km). I Nykøbing Falster Zoo (Folkeparken) kan ni uppleva hela 500 djur fördelade på 94 arter (52 km). Middelaldercentret är ett friluftsmuseum vid Sundby, där en autentisk 1300-talsmiljö är uppbyggd med hus, verkstäder, skepp, fartyg och en kastmaskin (55 km). Bonbonland vid Holme Olstrup har mer än 70 aktiviteter för hela familjen - i vattnet, på land och i luften (62 km).