Stugor i Fejö
Destination

Fejö

Fejö

Hyr semesterstuga i Fejö - Boka här

Stuga i Fejö, Lolland, Falster och Mön, Danmark till uthyrning!

På den lilla, mysiga och natursköna ön Fejø är ni långt från storstadens aktiviteter.

Område

Fejø är den största av öarna i Smålandsfarvandet. Här kan ni uppleva byidyll, fruktplantager, små bodar längs vägarna, en vacker kyrka, keramikverkstäder, ljusstöperi, affärer, matställen, frisk havsluft, små stränder, frid, ro och härlig natur. Fejø är en flack ö med kullar, och den högsta punkten på ön är 12 m. Öns bredaste ställe är c:a 7,5 km, så därför är det idealiskt att cykla eller vandra här. Fejø är via en fördämningsvall förbunden med den lilla ön Skalø. Färjan från Kragenæs på Lolland till Vester Havn på Fejøs västsida går många gånger varje dag, och överfarten varar endast 15 min.

Strande

Det finns många små stränder på Fejø. Vattnet är grunt och därför mycket barnvänligt. Vattentemperaturen är ofta mycket behaglig.

Natur

Landskapet på Fejø är präglat av fält och fruktplantager. Ön är ganska flack med några få kullar. Många gäss, änder och havsfåglar lockas av ön och dens omgivningar. Smålandsfarvandet kring Fejø är ett europeiskt fågelskyddsområde (Ramsar-område). Förutom fåglar finns här också tumlare. Längs fördämningsvallen, som förbinder Skalø och Fejø, finns några grunda områden, Ninsta och Noret, som är rastplats för vadarfåglar. Fejø bebos av flera fridlysta paddarter; vattensalamander, grodor och paddor. Det finns dessutom många olika blommor och fjärilar på Fejø.

Aktiviteter

Fejø inbjuder i allmänhet till utomhusaktiviteter som vandrings-, cykel- och ridturer i den vackra och allsidiga naturen. Det finns möjlighet att hyra både cyklar och islandshästar på ön. För fritidsfiskare finns det goda möjligheter på många ställen längs kusten.

Attraktioner

Fejøs konsthantverkare, t ex Fejø Lysfabrik och Fejø Keramik, är värda ett besök. På Fejøs sydkust ligger den framträdande kyrkan, som ursprungligen är från 1240. Ökyrkan ligger långt från allfartsvägar och helt nära strandkanten. Den gamla smedjan är restaurerad och verkar som förr i tiden med ässja, städ och verktyg. På ön finns ett lokalhistoriskt arkiv och ett ömuseum. Dybvig Havn på öns sydsida är en gammal men fortfarande aktiv och mysig båthamn med fritidsfiskare, småbåtar, matställen och mysig stämning. Den lilla ön Skalø är förbunden med den nordvästra delen av Fejø via en fördämningsvall. Skalø har en härlig, kuperad natur, en liten hamn, tre gårdar och två hus. En liten naturpärla med ett rikt fågelliv.

Utflykter

Herrgården Pederstrup ligger på Lolland, c:a 14 km från Fejø. Här finns Reventlow-Museet och en stor park från 1870-talet med flera sällsynta och mycket gamla träd. Ta ev. en tur till Nakskov och upplev några av byns många sevärdheter. Danmarks Sukkermuseum berättar om sockrets historia under 130 år. I Knuthenborg Safaripark vid Maribo rör sig de vilda djuren i naturliga omgivningar - alldeles kring er bil eller buss. Giraffer och noshörningar på den ena sidan, strutsar, antiloper och zebror på den andra (27 km).