Stugor i Askö
Destination

Askö

Askö

Hyr semesterstuga i Askö - Boka här

Stuga i Askö, Lolland, Falster och Mön, Danmark till uthyrning!

Den lilla natursköna Askø ligger i Smålandsfarvandet, alldeles norr om Lolland.

Område

Den charmiga ön Askø är c:a 3 km lång och 2 km bred. Alldeles norr om ön ligger Lilleø, som är förbunden med Askø via en fördämningsvall. Från Bandholm på Lolland är det c:a 30 min. båtfärd till Askø, och färjan går flera gånger dagligen. Det är en mysig stämning i den lilla färje- och småbåtshamnen. Ön är mycket flack och bl.a. känd för sitt rika fågelliv. Det härliga sommarstugeområdet som ligger på den sydöstra delen av Askø, är lugnt, mysigt och familjevänligt. Ön är ett idealiskt semestermål för fritidsfiskare, fågel- och naturälskare. På Askø finns en livsmedelsbutik, som är öppen hela året runt. Här har ni möjlighet att köpa mat.

Strande

Vid sommarstugeområdet, på den sydöstra delen av ön, är det bra badmöjligheter vid den härliga sandstranden. Här finns dessutom en badbrygga. Det finns också en liten fin sandstrand vid hamnen.

Natur

Askø är en flack ö, och öns högsta punkt ligger endast 4 m över havsytan. Landskapet är präglat av uppodlad jord, fruktplantager och lite skog. På öns stränder och uppdämda områden hittar ni ett rikt fågelliv. Svanar, änder, måsar och vadarfåglar använder våtmarkerna som häcknings- och uppehållsplatser. Här är havsluften frisk och naturen ren, oförstörd och orörd.

Aktiviteter

Det finns synnerligen goda möjligheter för fritidsfiskare här på ön. Det kan fiskas från hamnen och längs hela kusten. Vid hamnen kan ni hyra cyklar och uppleva Askø längs några av de många cykellederna. Dessutom leder vandringstigar er runt i den vackra naturen. Under sommarperioden arrangeras det vandringsturer på platsen.

Attraktioner

Askø Museum är en liten, spännande lokalhistorisk samling, som är inrättad i en tillbyggnad av Prästgården. Här kan ni uppleva ett kök, ett uppehållsrum, en sovkammare, en skolhörna, en del interiörer samt bl.a. flintredskap som har hittats och använts på ön förr i tiden. Den vackra och historiska Askø kyrka byggdes under 1200-talet på resterna av en hednisk offerplats. Den tillhörande kyrkogården är rund och omgiven av stendammar. På museibanan Maribo-Bandholm kör Danmarks äldsta fungerande ånglokomotiv, som byggdes 1879.

Utflykter

Tycker ni om att vistas på öar, kan ni till exempel besöka de närbelägna Fejø och Femø. Färjelinjen Lolland Færgefart, går mellan Askø, Fejø och Femø. Besök den vackra, gamla handelsstaden Maribo. Här kan ni uppleva den mysiga stämningen, musik, marknadsdagar, spännande butiker, sightseeing och matställen (11 km från Bandholm). Friluftsmuseet i Maribo ligger ned mot Maribo Sø och består av några hus, en bondgård, en stolpkvarn och en skola, som ger ett intryck av platsens bondekultur och byggskick kring år 1800. I Knuthenborg Safaripark vid Maribo rör sig de vilda djuren i naturliga omgivningar - alldeles kring er bil eller buss. Upplev t ex giraffer, noshörningar, strutsar, antiloper, zebror och sibiriska tigrar på nära håll. Middelaldercentret är ett friluftsmuseum vid Sundby, där en autentisk 1300-talsmiljö är uppbyggd med hus, verkstäder, skepp, fartyg och en kastmaskin (38 km från Bandholm). I Nykøbing Falster Zoo kan ni uppleva hela 500 djur fördelade på 94 arter (38 km).