Stugor i Askeby
Destination

Askeby

Askeby

Hyr semesterstuga i Askeby - Boka här

Stuga i Askeby, Lolland, Falster och Mön, Danmark till uthyrning!

Den lilla byn Askeby ligger på den vackra ön Møn, där ni kan uppleva en helt unik natur.

Område

Møn är förenad med både Sjælland och Falster via broar, och är därför lätt tillgänglig. Det lugna och mysiga sommarstugeområdet vid Askeby ligger på den sydvästra delen av Møn, ett par km från kusten och 11 km från Møns största stad Stege. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror samt en matservering i Askeby. Om ni vill segla, fiska, surfa eller bara njuta av den vackra naturen, är Møn en idealisk semesterort för er.

Strande

Hårbølle Strand, 5 km mot sydväst, är en härlig, vit och barnvänlig sandstrand. Stranden vid Stege Bugt är en barnvänlig badstrand med grunt vatten. Stranden är också särskilt väl lämpad för vindsurfing och segling. Ulvshale Strand på Møns nordkust, 20 km från Askeby, är en av Møns bästa badstränder, och stranden mottog för några år sedan ett europeiskt pris för att vara en av Europas bästa badstränder. Stranden är en bred, vit sandstrand med grunt vatten och klitter. Det skapas ofta små laguner i vattenbrynet som barnen tycker om att leka i. Stranden är tillgänglig för rullstolsburna. Klintholm Havn Strand, 26 km österut, ligger vid den stämningsfulla fiskehamnen och kan också rekommenderas som badstrand.

Natur

Inte långt från Askeby ligger den vackra Fanefjord Skov - alldeles ut mot Östersjön. Här kan ni uppleva branta sluttningar och ett rikt djurliv. Öns unika natur lockar till sig många naturälskare, som njuter av de stilla, vackra stränderna, de rika fågelområdena, de härliga skogarna och den storslagna utsikten. Mellan Stege och Ulvshale ligger Hegnede Bugt med sina stora vass-skogar. Ulvshale Skov ligger norr om Stege och skogen har många stigar som inbjuder till vandringsturer. Söder om Ulvshaleskoven ligger ett stort ljungområde med hedljung och enbär. Här kan många spännande fågelarter observeras under vår- och höstsäsongen. Ön Nyord ligger nästan i halvön Ulvshales förlängning. Landskapet på Nyord är präglat av strandängar och vassmyrar, och området är en viktig häcknings- och rastplats för simfåglar.

Aktiviteter

En tre km lång markerad vandringsled omedelbart norr om Askeby tar er genom ett naturskönt landskap med ett rikt djurliv. Fritidsfiskare har fina möjligheter längs de varierande och helt speciella kuststräckningarna som omger Møn. Därutöver hittar ni två Put & Take-sjöar vid Borre (22 km). Prova på havsfiske från båten Discovery, som seglar ut från Klintholm Havn (26 km). Vattnen utanför Møn bjuder dessutom på optimala betingelser för segling och vindsurfing. Golfspelare kan prova den kuperade och vackert belägna banan hos Møn Golfklub vid Stege Nor. Med sin överkomliga storlek är ön idealisk för cykel-, rid- och vandringsturer.

Attraktioner

Alldeles nära Askeby kan ni uppleva Marienborg Gods och Klekkendehøj Jættestue (gånggrift). På Vestmøn hittar ni även gånggriften Kong Asgers Høj, varifrån ni kan få en fin utsikt över området. Besök Hårbølle Havn - en liten romantisk småbåts- och fiskehamn med karaktär (5 km). Många konstnärer och konsthantverkare har valt att bosätta sig på Møn. Upplev t ex hur målare, bildhuggare, keramiker, glasblåsare, bärnstensslipare, ljusstöpare och pilkorgsflätare arbetar i sina verkstäder. I Askeby hittar ni bl.a. ett smyckemuseum, en pilkorgsflätare och flera målare. Medeltidsstaden Stege är den största staden på Møn, men ändå en mysig, överskådlig och mycket historisk stad. Stadens 1000-åriga historia kan utläsas ur de gamla köpmansgårdarna, gatorna och torgen. Stadens vallanläggning från medeltiden är Danmarks äldsta, bevarade befästningsanläggning. Besök bl.a. Møns Museum, som ligger i en vacker, gammal köpmansgård i Stege. Här visas en medeltidsutställning från Stege Borg (11 km).

Utflykter

Møns Klint med de höga kritklinterna och den gamla bokskogen, som växer ända ut på klipporna, är ett av de mest kända och besökta naturområdena i Danmark. De imponerande vita kritklinterna reser sig ur havet och är en svindlande syn både från stranden och från klinten (30 km). Liselund Slott, lite norr om Møns Klint, är världens enda slott med halmtak. Slottet ligger vackert placerat i en romantisk parkanläggning och fungerar idag som museum. I Nykøbing Falster Zoo (Folkeparken) kan ni uppleva hela 500 djur fördelade på 94 arter (42 km). Middelaldercentret är ett friluftsmuseum vid Sundby, där en autentisk 1300-talsmiljö är uppbyggd med hus, verkstäder, skepp, fartyg och en kastmaskin (44 km). BonBon-Land är en nöjespark som samlar familjen runt om mer än 70 tokiga muntrationer, flera olika roliga shower och massor av myshörnor. Alla aktiviteterna är gratis, när entrén är betald (62 km).