Stugor i Ydö
Destination

Ydö

Ydö

Hyr semesterstuga i Ydö - Boka här

Stuga i Ydö, Lolland, Falster och Mön, Danmark till uthyrning!

I Ydø, söder om Nakskov, kan Ni se något av landets mest särpräglade kustlandskap.

Område

Ydø ligger vid Nakskovs Fjord och den ca. 7 km långa, smala landtungan Albuen, som är Lollands västligaste punkt. Farvattnen Femerbælt, Langelandsbæltet och Nakskov Fjord gränsar till det rekreativa området, som är indämt av en 60 km lång fördämning med en cykelstig, som leder Ydø mot Rødby. Längs Albuen finns det en härlig badstrand på den ena sidan och grunt, mera stillastående vatten med ett rikt fågelliv på den andra. Ni kan vandra eller ta turbåten från Nakskov till spetsen av näset, där Ni bl. a finner ett fyrtorn, fiskarstugor, ett litet museum/ naturcenter och bord och bänkar. Dessutom finns här en vindkraftspark med 24 utplacerade vindkraftverk. Ydø är ett perfekt semestermål för naturälskare, sportfiskare och alla andra, som njuter av att koppla av i lugna, ogenerade och trevliga omgivningar. Det finns möjligheter att handla dagligvaror i Ydø även goda shoppingmöjligheter och ett antal sevärdheter i Nakskov (13 km).

Strande

På västsidan av Albuen finns en härlig, kilometerlång sandstrand med mindre klitter, bevuxna med strandråg och inbjudande, barnvänligt badvatten. Ovanför stranden ligger det avskärmade strandängar, där får och kvigor betar. Den vackra stranden har Blå Flagga (av myndigheterna godkänt badvatten).

Natur

Den ca. 7 km långa landtungan, Albuen, som sticker ut i Langelandsbæltet från Ydø, och som avskärmar Nakskov Fjord från havet, är ett vackert naturområde med ett rikt växt- och fågelliv, härliga badstränder, ängar, mossar, allmänning, sjöar och vattenvägar. Tungan är bara 25 m bred på det smalaste stället. Här kan Ni se vågorna slå upp från Langelandsbæltet på den ena sidan och Nakskov Fjords stilla vatten med öar och holmar på den andra sidan. Slättlandskapet utanför Ydø präglas av åkrar, ängar och skog. Det finns flera natursköna vandrings- och cykelstigar nära intill havet, bl. a den 40 km långa 'Digesti', som leder Er från Ydø till Rødby Havn längs Femeren Bælt.

Aktiviteter

Med sitt omväxlande och vackra landskap inbjuder Albuen till promenader, bad, fiske och till att studera fåglar. Det finns goda möjligheter för vadfiske i Nakskov Fjord. Dessutom finns det flera Put & Take fiskeparker i området, bl. a i Nybro i Nakskov. Ni kan ta en segeltur mellan Nakskov och spetsen av Albuen och se allt från vattensidan. Längs cykel- och vandringsstigen 'Digestien', som förbinder Ydø med Rødby, kan Ni njuta av den flotta utsikten över Femeren Bælt. För golfspelare finns det flera bra banor att välja mellan. Den närmaste finner Ni på Vestlollands Golfklubb i Halsted (20 km). Det är även möjligt att spela på en 9-håls Pay & Play bana i feriecentret Lalandia i Rødby (39 km) och en 18-håls bana på Golfklubben Maribo Sø i Maribo. Lalandia har dessutom ett bowlingcenter samt öns största vattenland, som är öppet för alla. Här finns bl. a 250 m rutschbanor, våganläggning, bubbelbad, bastur och stora bassänger för både barn och vuxna.

Attraktioner

I Vesternæs, 3 km bortom Ydø, kan Ni se på Kappel Stubmølle - landets enda halmbetäckta väderkvarn. Kvarnen är restaurerad och fullt funktionsduglig. Besök gärna det lilla museet/naturcentret på spetsen av Albuen. Där finns samarbetes forumet 'Naturvejledningen på Nakskov Fjord' och de kan berätta om denna märkliga plats. Galleri TILE i Nakskov ställer ut verk av många olika konstnärer och här kan Ni köpa konst i alle prisklasser (13 km). Nakskov bjuder dessutom på bl. a följande, spännande sevärdheter: Danmarks Sukkermuseum, som berättar om sockrets historia under 130 år, den botaniska trädgården Peter Hansens Have, Den Gamle Smedje, Det Gamle Trykkeri samt Nakskov Skibs- och Søfartsmuseum.

Utflykter

På Herrgården Pederstrup i Horslunde finns Reventlow-Museet och en park från 1870-talet med flera sällsynta och mycket gamla träd (24 km). I Polakkasernen i Tågerup, nu ett museum, kan Ni få en inblick i de polska flickornas liv och arbete med skörden av rovor (41 km). I Knuthenborg Safaripark i Maribo går de vilda djuren omkring i naturliga omgivningar - precis runt Er bil eller buss. Upplev t. ex giraffer, noshörningar, strutsar, antiloper, zebror, och sibiriska tigrar på riktigt nära håll (47 km). Frilandsmuseet i Maribo ligger nere vid Maribo Sjö och består av några hus, en bondgård, en stolpkvarn och en skola. Det ger ett intryck av platsen som bondekultur och dess byggstil omkring år 1800 (47 km).