Stugor i Mariager
Destination

Mariager

Mariager

Hyr semesterstuga i Mariager - Boka här

Stuga i Mariager, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

Den idylliska lilla handelsstaden Mariager är känd som 'Rosernes By' och är en av Danmarks bäst bevarade byar.

Område

Mariager ligger ute vid Mariager Fjord, norr om Randers. Den trevliga byn är känd för fjorden, sina rosor, gamla sneda korsvirkeshus och kullerstensgator. Här sjuder det av romantik och idyll. I byns småbåtshamn är det också en mysig atmosfär. Det finns spännande museer, goda inköpsmöjligheter och flera matställen i Mariager, som är omgiven av härliga naturområden, forntidsminnen och sevärdheter för hela familjen.

Strande

Det finns flera bra badställen längs Mariager Fjord och norrut vid Kattegatts kust. Færgehagen Strand, precis väster om Mariager, är en mycket lämplig plats för vindsurfing. En halvtimmes bilväg från Mariager (c:a 30 km) hittar ni den härliga badstranden vid Kattegattbyn Øster Hurup. Den kilometerlånga, vita badstranden har låga klitter och Blå Flagg. Stranden är mycket barnvänlig eftersom vågorna är små och det är långgrunt. Förutom bad, sol och diverse strandaktiviteter lämpar sig stranden också bra för vindsurfing.

Natur

Mariager är omgiven av frodigt naturlandskap vid fjorden, gamla skogar och hedar, det gröna landskapet vid Kastbjerg Ådal och ut mot kusten, de stora strandängarna. Munkholmanläggningen är en liten oas mitt i Mariager med skog och Helligkilden med rinnande vatten. Utsiktsplatsen Hohøj vid Mariager är Danmarks största gravhög, 110 m hög. Vid klart väder är det möjligt att se ända upp till fem mil bort. Bramslev Bakker är ett fridlyst naturområde med markerade vandringsstigar. Vesterskoven sträcker sig längs med fjorden och här hittar ni bl.a. utsiktsplatsen 'Sukkertoppen', som ligger 41 m.ö.h. Katbjerg Odde är ett fridlyst, kuperat område med omväxlande natur, som är känt för sina orkidéer. Mariager Fjord Vildtreservat är en viktig rastplats för många sim- och vadarfåglar. Längre norrut ligger Danmarks näst största skogsområde Rold Skov på c:a 15 000 tunnland, med en kuperad terräng, många skogssjöar och källor, omväxlande skog, ett rikt djurliv och många vandringsleder (30 km).

Aktiviteter

Åk med Mariager-Handest Veteranbane, som kör längs Mariager Fjord, och upplev landskapet på ett annorlunda vis. Eller hur skulle det vara att prova en båttur på Mariager Fjord med 'Svanen', som är en kopia av de kända Mississippi-ångarna? Vid Mariager finns det tennis-, beachvolley- och petanque banor. Golfspelare kan prova banan vid Mariager Fjord Golf Klub med Danmarks vackraste utsikt. Utöver denna är de närliggande banorna vid Rold Skov Golfklub och Randers Golf Klub också värda ett besök. För fritidsfiskaren finns bra fiskeplatser längs Mariager Fjord samt möjlighet till kustfiske vid Als Odde. Dessutom finns det flera Put & Take-sjöar i området. De många natursköna områden som omger Mariager inbjuder till cykel- och vandringsturer.

Attraktioner

Den mer än 600 år gamla byn är känd för sina vackra rosor, och dessa kan upplevas på en promenad runt i Mariager. Bymuseet, Mariager Museum, är inrättat i en gammal vacker köpmansgård från 1700-talet. Här kan ni bl.a. uppleva köpmansbutik, barberare, rokokorum, kök, smedja, verkstäder samt utställningar med föremål från olika tidsepoker. Galleri Vognporten, som är en del av Mariager Museum, visar olika konstutställningar. I Klosterhaven bakom museet växer örter och lökplantor som förr i tiden. Upplev saltets magi på Danmarks Saltcenter, som är Skandinaviens enda turistattraktion med råämnet salt som tema. I 'Sydehytten' får ni inblick i tillvägagångssättet vid saltframställning. Mariager har en stor, vacker och vitkalkad klosterkyrka med två våningar. Den kuperade terrängen kring Hohøj och i den närliggande Alstrup rymmer en rad enastående och varierande kulturminnen från både forntid, medeltid och historisk tid.

Utflykter

I Vikingecenter Fyrkat vid Mariager Fjord finns det både aktiviteter och sevärdheter, som tar er c:a 1000 år tillbaka i tiden och som illustrerar livet på en av dåtidens största vikingaborgar. Fyrkat Møllegård är en fridlyst korsvirkesgård med en över 200 år gammal vattenkvarn (15 km). I Randers Regnskov kan ni uppleva djungelstigar, klippor, krokodiler och vattenfall. Randers Regnskov lever upp till sitt namn (25 km). Besök Världskartan i det natursköna området vid Klejtrup Sø. Här kan ni uppleva hela världen i miniformat med bl.a. sjöar, floder och bergskedjor (27 km). I Thingbæk Kalkminer (-gruvor) vid Rold Skov är det inrättat ett underjordiskt skulpturmuseum i de gamla gruvgångarna (30 km). Besök Jyllands huvudstad Århus med Tivoli Friheden, Den Gamle By, Musikhuset, kunstmuseum Aros, Latinerkvarterets små, intima gator med spännande butiker, de mysiga gågatorna, den livliga atmosfären på kaféerna vid Vadestedet, Marselisborgskoven osv. (77 km).