Stugor i Ålbæk
Destination

Ålbæk

Ålbæk

Hyr semesterstuga i Ålbæk - Boka här

Stuga i Ålbæk, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

Vid den mysiga fiskarbyn Ålbæk, c:a 20 km söder om Skagen, finns en av östkustens mest barnvänliga stränder.

Område

En vistelse i Ålbæk bjuder på vackra naturupplevelser och otaliga utflyktsmöjligheter. Byns placering helt ute vid Kattegatt betyder härliga badstränder, och belägenheten nära Skagen ger goda möjligheter för inköp, underhållning samt kulturella och historiska upplevelser. Ålbæk har en charmig och mysig hamnmiljö som varje år lockar till sig många fritidsseglare.

Strande

Vid Ålbæk hittar ni en härligt vit och kilometerlång sandstrand alldeles vid hamnen. Belägenheten i Ålbæk Bugt gör att vattnet är lugnt och grunt, vilket gör stranden synnerligen barnvänlig. Tack vare det rena vattnet har stranden också Blå Flagg.

Natur

Alldeles bakom Ålbæk ligger Ålbæk Klitplantage med flera markerade vandringsleder i den vackra naturen. Ålbæks belägenhet gör det möjligt att uppleva både Jyllands öst- och västkust. Ta t ex en tur till västkustens breda, vita sandstränder eller upplev Råbjerg Mile, en av Europas största vandringsklitter. Milen (en stor obevuxen klitt) är idag fridlyst och den flyttar sig varje år 15 m mot nordost. Mellan kusterna hittar ni yppig äng och skog, och vid östkusten kan ni njuta av de flacka strandängarna med ett frodigt växt- och djurliv. Utnyttja det korta avståndet mellan öst- och västkusten, och se solen gå upp över Kattegatt och ned över Skagerrak. Områdets omväxlande naturlandskap kan upplevas till fots, på cykel, i kanot, till häst eller i bil.

Aktiviteter

Området kring Ålbæk är idealiskt om ni gärna vill vara aktiva på semestern. De många vandrings-, cykel- och ridstigarna ger goda möjligheter till fina naturupplevelser. Det finns också bra möjligheter för fritidsfiskare i området, och man kan fiska direkt från stranden, i områdets åar samt i Put & Take-sjöar. 18-håls seaside-golfbanan 'Hvide Klit' ligger c:a 15 km väster om Ålbæk, i närheten av Skiveren. I Tversted, 17 km från Ålbæk, finns ett härligt vattenland med aktiviteter för hela familjen.

Attraktioner

Följ de spännande arbetsprocesserna i byns glasbruk och keramikverkstad. Besök de lokala gallerierna och keramiska verkstäderna, där det ofta är utställningar med t ex keramik, glas, målningar och grafik. Ørnereservatet i Tuen vid Tversted ligger i natursköna omgivningar, c:a 11 km väster om Ålbæk. Kom helt nära några av världens största örnarter och se hur de blir matade i luften. Strandby Kyrka är mycket otraditionell i sin form. Upplev den ovala kyrkan med ett tak som är format som en sadel.

Utflykter

Från Fredrikshavn, 19 km från Ålbæk finns det möjlighet att ta färjan på en dagstur, antingen till Læsø eller till Sverige. Besök Skagen med Grenen, hamnen, de karaktäristiska husen, museerna samt de många butikerna och matställena (20 km). Åk t ex med det lilla tåget 'Sandormen' ut på Skagens nordligaste spets Grenen, där ni kan uppleva hur de två haven Skagerak och Kattegat möts. Njut av utsikten över Vesterhavet från bänken i Gl. Skagen. Den Tilsandede Kirke, söder om Skagen, är tillsammans med Råbjerg Mile och Skagens Gren, bland de mest kända naturliga sevärdheterna i Danmark. Fårup Sommerland & Aquapark vid Blokhus, ligger c:a 85 km från Ålbæk. När entrén är betald kan alla aktiviteterna nyttjas fritt.