Stugor i Dokkedal
Destination

Dokkedal

Dokkedal

Hyr semesterstuga i Dokkedal - Boka här

Stuga i Dokkedal, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

Den mysiga byn Dokkedal ligger vid Jyllands milda östkust, c:a 10 km söder om Limfjorden.

Område

Sommarstugorna kring Dokkedal är belägna i ett skönt naturlandskap som andas frid och ro, helt ute vid Kattegatt. Det finns flera bra stränder i närheten av området. Dessutom har byn ett värdshus. Från den lilla fiskarbyn Egense, 9 km från Dokkedal, kan ni ta färjan till Hals med avgång var tionde minut, där hittar ni butiker, matställen, underhållning och aktiviteter för hela familjen. Dokkedal ligger c:a 11 km norr om den populära semester- och badorten Øster Hurup med härliga stränder, diverse aktivitets- och inköpsmöjligheter samt många matserveringar. Med endast c:a 30 km till Aalborg, finns det också bra möjligheter till inköp, sightseeing och underhållning.

Strande

Vid Mulbjerge och dalen Stejlgabet har man byggt en pir som det är möjligt att bada från. Här hittar ni härlig sandstrand med lugnt vatten. Stranden är bilfri och har Blå Flagg. Øster Hurup Strand (11 km söderut) är en kilometerlång, vit badstrand med låga klitter och Blå Flagg. Stranden är mycket barnvänlig eftersom vågorna är små och det är långgrunt. Förutom bad, sol och diverse strandaktiviteter lämpar sig stranden också bra för vindsurfing.

Natur

Mulbjerge är en fridlyst, rätt markant moränknalle på 144 ha nära Dokkedal. Härifrån har ni en fantastisk utsikt över havet och trakten. Stejlgabet är namnet på den dal som skär genom Mulbjerge från Dokkedal och ut till kusten. Nedanför sluttningen är det uppodlade fält, strandängar och små mossar. Här betar djuren om sommaren, och det rika fågellivet består av både and- och vadarfåglar. Trakten är omgiven av kullar, småskog, fält och kust. Den odlade jorden går helt ned till vattnet och här betar djuren om sommaren. Lille Vildmose är det största mossområdet i Danmark, med sjöar, lantbruksarealer och skogarna Høstemark Skov och Toft Skov. Längre in i landet ligger Danmarks 2: största skogsområde Rold Skov på c:a 15 000 tunnland, som med sin kuperade terräng, de många skogssjöarna och källorna, den omväxlande skogen, det rika djurlivet och de många vandringslederna verkligen är värd ett besök.

Aktiviteter

Området kring Dokkedal bjuder på många möjligheter för fritidsfiskare. Kattegat och Limfjorden är givna fiskeplatser, men det finns också flera åar samt Put & Take-sjöar i området, bl.a. Øster Hurup Fiskepark och Terndrup Mølledam. Golfspelare kan prova Hals Golfklubs bana, som ligger vid havet, eller Rold Skov Golfklubs bana, som är idylliskt belägen i skogen. I Øster Hurup finns ett subtropiskt badland med faciliteter för hela familjen, som har öppet året runt. Därutöver finns här minigolf, tennisbanor samt cykel- och hästuthyrning. Mou Go-Kart Bane arrangerar spännande tävlingar för hela familjen. Upplev fart, spänning och få pirr imagen på den 600 m långa banan. Området är flackt och därför lämpligt för cyklister. Härliga naturupplevelser väntar längs de markerade cykellederna, som tar er genom det vackra Østhimmerland. Det finns också flera naturstigar och vandringsleder i området, bl.a. i Mulbjergene.

Attraktioner

Längs östkusten hittar ni många gallerier och verkstäder som framställer olika former av konst. På många ställen kan ni också få lov att observera arbetet. Från Egense kan ni ta den 5 min. långa turen med färjan över Limfjorden till Hals som är en trevlig semesterort med en livlig och mysig hamnmiljö. På torget i Hals har man ställt upp valkäkar och ryggkotor från en blåval. Fästningen Hals Skanse ligger vid Limfjordens mynning. Kruttornet och tyghuset är bevarade och det sistnämnda är inrättat som museum. Hals Museum visar en lokalhistorisk utställning om hav, fjord, land, by, Hals Skanse, krig och ockupation.

Utflykter

Aalborg är Nordjyllands 'huvudstad' och ligger c:a 30 km från Dokkedal. Här finner ni konst, kultur, Danmarks äldsta kloster, gågator, den charmiga gamla bykärnan, nöjesgatan Jomfru Ane Gade och diverse matserveringar. Aalborg Zoologiske Have är ett barnvänligt djurrike i sköna omgivningar. Upplev också 'Rosernes By' Mariager, se de vackra gamla korsvirkeshusen kullerstensgatorna och njut av det omkringliggande idylliska naturlandskapet. Här ligger också Danmarks Saltcenter där ni kan uppleva saltets magi. Saltcentret är Skandinaviens enda turistattraktion med råämnet salt som tema (40 km). Rold Skov bjuder på 15 000 tunnland, med kuperad terräng, skogssjöar och källor, omväxlande skog, rikt djurliv och många vandringsleder. Fårup Sommerland & Aquapark vid Blokhus är belägen c:a 68 km från Dokkedal. När entrén är betald kan alla aktiviteter nyttjas fritt.