Stugor i Gerå
Destination

Gerå

Gerå

Hyr semesterstuga i Gerå - Boka här

Stuga i Gerå, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

Gerå ligger i mysiga och lugna omgivningar vid Kattegatts kust mellan Hals och Fredrikshavn.

Område

Det lilla semesterområdet Gerå vid Kattegatt i Nordöstjylland är omgivet av äng, fält och plantage. Gerå är en idealisk plats för fågelintresserade, fritidsfiskare och alla som vill ha en avspänd semester i fridsamma och ostörda omgivningar. Det finns möjlighet till inköp av dagligvaror i området. Bra inköpsmöjligheter och matställen hittar ni i de närliggande byarna, som t ex Dronninglund (10 km), Sæby (27 km), Hals (15 km) och Aalborg (39 km).

Strande

Utanför Gerå är det en stenstrand med grunt vatten. Det är möjligt att bada här, men ni skall långt ut innan vattnet blir djupt. Platsen är väl lämpad för vindsurfing. Vid Asaa och Lyngså hittar ni bra och barnvänliga badstränder med fin sand, grunt barnvänligt vatten, sandbotten och klitter. Båda stränderna har Blå Flagg.

Natur

Geråen flyter ut i Kattegatt alldeles vid Gerå. Aså-Gerå Vildtreservat är ett EU-fågelskyddsområde, som sträcker sig från Gerå och 3-4 km norrut till Aså längs kusten. Här kan ni observera det rika fågellivet. Tio km in i landet hittar ni den vackra Dronninglund Storskov med markerade vandringsleder som tar er över backar och genom skog med mosse och sjö. Här kan ni bl.a. uppleva 'det uforklarlige vandløb', som stick i stäv med tyngdlagen rinner uppför en backe. Mellan Albæk och Voerså ligger Holtbjerg, ett fascinerande moränbacklandskap. Här har ni en fin utsikt över havet och områdets små byar. Missa inte heller Holtbjergs sju bronsåldershögar (14 km). Härliga naturupplevelser väntar i den tysta och orörda naturen kring Gerå.

Aktiviteter

För fritidsfiskare bjuder området på fina möjligheter, och ni kan bl.a. fiska i havet, i Voer Å och i Dybvad Søpark. Nära Dronninglund ligger Naturparken, där det finns aktiviteter för hela familjen, bl.a. tennis, minigolf, petanque och beachvolleyboll. Det finns flera golfbanor i området och den vackra banan hos Sæby Golfklub är den närmaste.

Attraktioner

Batteriet vid Hou's sydstrand är en välbevarad befästning från Englandskrigen 1807-14 (8 km). Se det vackra och välskötta Dronninglund Slott, som byggdes på 1100-talet, och ta ev. en promenad i den härliga slottsparken (10 km). I Dronninglund Kunstcenter kan ni uppleva både nationell och internationell konst. Besök den fridfulla och idylliska byn Voerså. Vid det gamla värdshuset kan ni hyra roddbåtar och vattencyklar, ta er uppför ån och uppleva den äkta danska naturen (12 km). Fästningen Hals Skanse ligger vid Limfjordens mynning. Kruttornet och tyghuset är bevarade och det sistnämnda är inrättat som museum. Hals Museum visar en lokalhistorisk utställning om hav, fjord, land, by, Hals Skanse, krig och ockupation (15 km).

Utflykter

Den charmiga handelsstaden Sæby ligger 27 km norr om Gerå. Här finns gamla, välskötta hus, gågator, kullerstensgator, vattenkvarnen vid Sæby Å, och en mysig hamnmiljö med småbåtshamn. Voergård Slott vid Flauenskjold är en av Danmarks vackraste renässansbyggnader och är, med sin park, sina vallgravar, franska konstskatter och fina samlingar av möbler och interiör väl värd ett besök (28 km). Nordjyllands 'huvudstad' Aalborg ligger c:a 39 km från Gerå. Här finner ni konst, kultur, gågator, den charmiga gamla bykärnan, nöjesgatan Jomfru Ane Gade och diverse matserveringar. Frederikshavn är en bra handelsstad, och härifrån kan ni bl.a. ta en dagstur till Sverige och Læsø. En biltur på toppen av backarna från Frederikshavn till Sæby (via Understed - Bangsbo) ger en härlig utsikt över vattnet, hamnen, staden och landskapet (44 km). Fårup Sommerland & Aquapark vid Blokhus är belägen c:a 65 km från Gerå. När entrén är betald kan alla aktiviteter nyttjas fritt.