Stugor i Läsö, Österby
Destination

Läsö, Österby

Läsö, Österby

Hyr semesterstuga i Läsö, Österby - Boka här

Stuga i Läsö, Österby, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

På fritidsorten Österby på Läsö finns en härlig badstrand, en stor hamn, ett trevligt centrum och gott om vackra sommarstugor. Stugorna ligger i den vackra naturen med skog och hedar runt Österby. En semester i en sommarstuga i Österby på Läsö inbjuder till aktiviteter för hela familjen.

Område

Det trevliga Østerby ligger på Læsøs nordöstra kust. Här kan ni uppleva en charmig atmosfär runt stans hamn, där både fritidsbåtar och fiskebåtar håller till. Stans affärer och restauranger är också centrerade kring hamnen och strax väster om hamnen ligger stans badstrand. Vid hamnen hittar ni också en mycket stor lekplats. Ni kan även utnyttja ett nytt område med terrasser och en stor boulebana vid hamnen. Hos den lokala fiskhandlaren kan ni varje dag köpa dagens fångst från de lokala fiskebåtarna. Østerbys semesterstugor ligger helt intill kusten eller något inåt, väl dolda i de gröna omgivningarna.

Strande

Vid sidan av småbåtshamnen ligger stans härliga badstrand. Sandstranden är barnvänlig vid strandkanten, men vattnet blir snabbt djupt, och lämpar sig därför bäst för vuxna och äldre barn längre ut. Strax väster om Østerby ligger sandstranden Hvidebakker, som är en av Læsøs bästa badstränder. Här är vattnet barnvänligt vid strandkanten och stranden avskärmas av höga sanddyner. I öster ligger Danzigmann med de höga sanddynerna och fina stränder. Danzigmann är en idealisk plats för erfarna surfare.

Natur

Naturen runt Østerby präglas av skogsområden med många stigar och stora ljungområden i öster. Öster om Østerby ligger Danzigmann, vilket är en stort, öppet hedlandskap med mycket höga sanddyner och bra badstrand. Både vår och höst har ni goda möjligheter att hitta bärnsten här. Vid Danzigmann finns sälreservatet, där ni ofta kan se sälar. I väster kan ni besöka Læsø Klitplantage. Plantagen består av skog och ljungklädda hedar med många stigar, som ni kan vandra, cykla och rida på. Plantagen har ett rikt djurliv och på hösten kan ni gå ut och plocka kantareller och karljohanssvamp här.

Aktiviteter

Om ni inte själv har med cyklar, kan ni hyra några i Østerby och åka på cykeltur i de natursköna omgivningarna omkring er stuga. Ni kan ev. cykla ut till tånghuset Hedvigs hus, till Danzigmann eller Læsø Seaside Golfklubb, som ligger nära Østerby . Gäster är välkomna till Læsø Seaside Golfklubb, där ni kan spela golf på en vacker seaside-bana, som har fått 16 av möjliga 20 stjärnor av Peugeots Golf Guide. Banan är vackert omgivet av skog, ljung, sanddyner, sjöar och vattendrag. Sportfiskare kan fiska från hamnpiren i Østerby eller åka med passagerarbåten Seadog ut till havs, för att fiska. Seadog anordnar även andra familjeresor, som t.ex. sälsafari och en tur till Nordre Rønnerne. Varje år kan ni delta i olika evenemang i Østerby . I augusti äger den berömda Kräftfestivalen rum, och i september arrangeras Matens Dag i det vackra tånghuset, Hedvigs hus.

Attraktioner

I Østerbys hamn kan ni se på ”snurrevodskutteren” FN 162 Ellen, som är en del av Læsø Museum. Kuttern byggdes på Læsø 1906 och går fortfarande med jämna mellanrum. Den 7 000 m2 stora Rhododendronparken i utkanten av Østerby är en vacker och välskött trädgård med inte mindre än 2 000 rhododendronbuskar samt en lång rad av spännande och sällsynta träd. Upplev trädgården på försommaren, när det blommar i alla regnbågens färger. Ca 1 km bortom stan ligger tånghuset Hedvigs hus, som är ett helt vanligt Læsøhem från omkring 1850. Tånghuset är varsamt restaurerat av Læsø Museum och står idag med intakt tångtak och korsvirke av drivved. Huset kan ni besöka när som helst, och under sommaren kan ni även komma in i det ett par gånger i veckan, till ett öppet hus evenemang. Strax utanför Østerby ligger Læsø Uldstue i en vacker, gammal tånggård. Gården är värd ett besök i sig, men produkterna är också intressanta, eftersom de är gjorda med ull från gårdens egna får.

Utflykter

Ett av de bäst bevarade tånghusen på Læsø är Museumsgården, På Lynget. Den vackra tånggården med metertjockt tångtak inrymmer ett intakt Læsøhem med original interiörer från slutet av 1800-talet. Dessutom har Museumsgården en samling av målningar och folkdräkter från Læsø. Upplev huset på egen hand eller på en guidad tur. Utanför kan ni se på en gammal, ännu fungerande stubbmölla. Besök även Læsø Saltsjuderi, som ligger vid det naturskyddade området Rønnerne. Här kan ni gå runt mellan sjudhyttorna och se, hur saltet blir sjudet i de öppna järnpannorna. Varje hel timme under högsäsong, kan ni höra när ”sjudarna” berättar om sjudningsprocessen samt saltet s och saltsjuderiets historia. I butiken kan ni köpa nyberett salt och andra saltprodukter. Från Saltsyderiets torn kan ni se ut över naturområdet Rønnerne, där många fåglar och vilda blommor håller till. Ni kan också uppleva naturområdet på nära håll från Rønnerbussen eller från häst och vagn.