Stugor i Læsø, Byrum
Destination

Læsø, Byrum

Læsø, Byrum

Hyr semesterstuga i Læsø, Byrum - Boka här

Stuga i Læsø, Byrum, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

Byrum ligger mitt på den vackra ön Läsö, långt ute i Kattegatt, som erbjuder flera sevärdheter för hela familjen, härlig natur och många trevliga sommarstugor. När ni tillbringar semestern i en sommarstuga i Byrum på Läsö, är ni omgiven av vacker natur, det unika Rönnerne och alla Läsös intressanta sevärdheter.

Område

Byrum är Læsøs centrum och här finns det bra inköpsmöjligheter och flera restauranger. Här finner ni även Læsø Torn, ett 17 meter högt utsiktstorn, från vilket ni kan njuta av utsikten över hela staden, ön och havet. Semesterstugorna ligger precis runt staden i de gröna skogsområdena, och när ni väljer att bo här, är det nära till alla Læsøs sevärdheter och badstränder. Strax runt omkring staden ligger naturområdena Læsø Plantage, Kærene och Rønnerne. Och på ett ganska kort cykelavstånd kan ni besöka flera konsthantverkare och sevärdheter som Lynghaven och Saltsyderiet.

Strande

Alla Læsøs badstränder ligger bara en kort bilresa från Byrum. Den närmaste är Storedal, ligger direkt norr om Byrum. Här finns det en fin sandstrand och härligt vatten, som dock snabbt blir djupt. En bit öster om härifrån ligger stranden Hvidebakker. Här kan ni njuta av en härlig badstrand med sanddyner, fin sand och badvatten, som är grunt och barnvänligt vid strandkanten. Öns mest barnvänliga strand är Kongestranden, som börjar vid Vesterø Havn och följer kusten hela vägen ner till ön Stokken. Här är vattnet grunt ända ut till den tredje sandbanken, och sandstranden avskärmas av höga sanddyner med strandråg.

Natur

Byrum omges av åkermarker, ängar och skogsområden. Strax söder om Byrum kan ni uppleva det naturskyddade träskområdet Rønnerne. Det 1 741 ha stora, helt släta området, betecknas som ett Natura 2000-område. Här finns det ett stort antal vilda blommor och många änder och vadare. Ni kan uppleva Rønnerne på ryggen på en islandshäst eller på bussen, dragen av en traktor, "Rønnerbussen". Nordväst om Byrum ligger hedmossen Kærene. Här finner ni ett stort antal sjöar, vackert omgivna av hedar och skog. Norr om Byrum ligger den vackra plantagen Læsø Klitplantage med sandhedar, sanddyner, skog och strand. Plantagen bjuder bland annat på rid-, vandrings- och cykelleder, en skogshydda med varierande utställningar och Gateway Læsø. Gateway Læsø omfattar en stor hundskog, utomhusgym med träningsredskap, grillplats med bord, bänkar, toaletter och rent dricksvatten under sommarhalvåret. På hösten kan ni också plocka svamp och leta efter kantareller i plantagen.

Aktiviteter

Med Byrums läge är det som gjort för att cykla från er semesterstuga och runt bland Læsøs sevärdheter och badstränder. Golfare kan testa 18-hålsbanan på Læsø Seaside Golfklubb, som ligger ca 10 km mot nordväst. Banan, som har fått 16 av 20 möjliga stjärnor i Peugeots Golf Guide, är öppen för gästspelare. Sportfiskare kan fiska i den 10 000 m2 stora Put & Take sjön, Læsø Fiskesø, ligger söder om golfbanan. Här kan ni fånga öring, ål och flodkräftor. Ni kan också fiska och kanske fånga sötvattensfisk i sjön Hornek, som ligger i närheten Horneks udde. Naturligtvis kan ni också fiska från land eller från bryggorna i hamnen i Østerby och Vesterø. Bland annat kan ni fånga havsöring här från mars till november. Försök också att följa med på djuphavsfiske med båten Seadog, som seglar ut från både Østerby och Vesterø.

Attraktioner

I och runt Byrum kan ni besöka flera konsthantverkare. På glasbruket, Læsø Glaspusteri, som ligger i en före detta skola strax utanför Byrum, kan ni se, när det flytande glaset blir bearbetat och omvandlas till vackert konsthantverk. Keramikern Anine Meilby förvandlar leran till imponerande djur och fåglar, och hos Lynggård Keramik i närheten av Kærene kan ni se, när en keramiker gör bruksföremål i keramik. I Byrum hittar ni också Luddes hus, som är ett litet museum med växlande utställningar av målningar, skulpturer och konsthantverk. Precis utanför Byrum kan ni besöka den barnvänliga sevärdheten Storhaven, en stor gård med massor av barnaktiviteter och tillverkning av glass, mjöl och krämer. Här kan barnen träffa gårdens tama husdjur, rida på islandshästar och skjuta med pil och båge. Här kan ni också prova att stöpa ljus och mala mjöl i gårdens stubbmölla.

Utflykter

Ett par kilometer söderut ligger Saltsyderiet, och här kan ni se, hur saltet, som utvinns från Rønnerne, sjuds i öppna järnpannor i de små hyttorna. Hör ”sjudarna” berätta om sjudningsprocessen och de gamla sjudningsteknikerna, och köp ev. nyberett Læsøsalt med hem till semesterstugan. Från tornet vid saltsjuderiet kan ni se ut över hela anläggningen och naturområdet Rønnerne. I närheten av Byrum kan ni även besöka Museumsgården, som är en av de mest välskötta tånggårdarna på Læsø. Under det tjocka tångtaket, finner ni ett Læsøhem i original med öppna spisar, alkover och möbler från 1800-talet samt utställningar av folkdräkter från Læsø och tavlor. På en guidad rundtur kan ni höra mer om gårdens historia, invånare, tångtaken och mycket mer. Utanför kan ni se en stubbmölla från 1810-talet. I Rhododendronträdgården i Østerby, ca 12 km österut, kan ni se på en mängd vackra blommor i maj och juni, men trädgården är värd ett besök under alla årstider.