Stugor i Läsö, Nordmarken
Destination

Läsö, Nordmarken

Läsö, Nordmarken

Hyr semesterstuga i Läsö, Nordmarken - Boka här

Stuga i Läsö, Nordmarken, Nordöstjylland, Danmark till uthyrning!

Nordmarken är ett lugnt och naturskönt fritidsområde på Läsös nordkust. I Nordmarken finns det en bra badstrand med höga sanddyner och mysiga sommarstugor bortom kusten. Nordmarken på Läsö är omgivet av hav och Læsø Klitplantage, och därför är uthyrning av sommarstugor populärt här.

Område

Sommarstugeområdet Nordmarken ligger i närheten av Østerby på Læsøs nordkust. Området är lugnt, trevligt och mycket naturskönt med inlandsklitter, skog, hedar och vackra badstränder. Alldeles vid Nordmarken ligger Læsø Seaside Golfklubb och bortom golfbanan ligger Østerby, där ni kan handla, äta och njuta av stämningen i småbåtshamnen. Nordmarken är en härlig semesterort för den aktiva familjen, som gärna vill bada, cykla och njuta av de fridfulla omgivningarna, men området är också perfekt för sportfiskare och inte minst för golfare. Här bor ni mitt i naturen, men ni är ändå i närheten av affärer, restauranger och alla Læsøs sevärdheter.

Strande

I Nordmarken finns en härlig sandstrand med sanddyner. Stranden, som heter Hvide Bakker, är en av Læsøs bästa badstränder och är omgiven av klittplantager, sandhedar och sanddyner. Från de ganska höga sanddynerna vid stranden har ni en riktigt bra utsikt över området. Ni kan se ända ut till den lilla ögruppen, Nordre Rønner, som ligger 7 km norr om Læsø. Vid Hvide Bakker kan ni utnyttja de bord, bänkar och toaletter som finns på platsen. Ni kan också bada på den närliggande Østerby Strand. Här är vattnet grunt och barnvänligt vid strandkanten och precis ovanför stranden, finner ni lekplats, glasskiosk och matställen.

Natur

Nordmarken är omgiven av skog, inlandsklitter, hedar och badstrand. Här är naturen lugn och orörd. Strax väster om Nordmarken ligger den vackra Læsø Klitplantage - en stor och omväxlande hed- och skogsareal. Gateway Læsø är en del av klittplantagen, och består av en 10-hektar stor hundskog, utomhusgym med träningsredskap och en bålplats med bord, bänkar, grill, dricksvatten och toaletter. Ni kan cykla, vandra och rida klittplantagens många stigar, och om ni tycker om att plocka svamp, kan ni hitta både kantareller och karljohanssvamp i skogen på hösten. Från de högsta platserna på Læsø Klitplantage kan ni kanske få syn på sälarna, som vältrar sig på klipprevet Borfeld, norr om Læsø.

Aktiviteter

Strax intill Nordmarken kan golfspelare glädja sig åt att spela på den vackra seaside banan på Læsø Seaside Golfklubb. Denna 18-hålsbana är omgiven av omväxlande natur med skog, ljunghedar, sanddyner, små sjöar och vattendrag. Banan är av hög kvalitet och har uppnått hela 16 av 20 möjliga stjärnor i Peugeots Golf Guide. Banan är öppen för gästspelare och under högsäsongen kan ni även delta i golftävlingar här. Området kring Nordmarken är också perfekt för sportfiskare. Ni kan bl.a. fiska i Læsø Fiskesjö, söder om Nordmarken, där det finns en 10 000 m2 stor Put & Take fiskesjö. Här kan ni fånga öring, ål och flodkräftor. Eller så kan ni fiska i insjön Horneksjön vid Horneks udde. Vill ni hellre fiska i havet, kan ni pröva lyckan från land eller från hamnen i Østerby. Här kan ni fånga havsöring från mars till november. Om ni vill prova havsfiske, kan ni följa med båten Seadog ut på havet från Østerby. Seadog erbjuder också andra båtturer för hela familjen, som t.ex. sälsafari.

Attraktioner

Ett par kilometer västerut, alldeles intill sjön Horneks, ligger två gamla kräftfiskehyttor. Hyttorna användes av Læsøs kräftfiskare i början av 1900-talet, och de bodde och höll till här under hela fiskesäsongen. I den ena hyttan har Læsø Museum inrett en liten utställning om hyttornas tidigare funktion. I Østerby, ett par kilometer österut, kan ni besöka den vackra rhododendronträdgården med ett hav av blommor och sällsynta träd. Ni kan uppleva en mängd färgglada blommor i maj och juni, men trädgården är vacker under alla tider på året. Strax utanför Østerby kan ni även titta på det restaurerade tånghuset, Hedvigs Hus. Huset ser idag ut så som det såg ut 1850 med ett flott tångtak och korsvirke av drivved. Hedvigs Hus är en del av Læsø Museum. Under sommarperioden håller hembygdsföreningen öppet hus ett par gånger i veckan. Strax utanför Østerby kan ni besöka Læsø Uldstue, som är inrymt i en gammal tånggård. Här är de flesta produkterna gjorda av ull från egna får.

Utflykter

När ni har semester i en stuga på Læsø, bör ni besöka öns mest kända attraktion - Læsø Saltsyderi. Saltsjuderiet/salverket ligger vid naturområdet Rønnerne, som också försörjer saltsjuderiet med salthaltigt vatten. Här kan ni se, hur saltet blev sjudet i de öppna järnpannorna i sjudhyttorna. Under högsäsongen berättar ”sjudarna” om saltets historia och sjudningsprocessen. I Saltsyderiets butik kan ni bland annat köpa nyberett Læsøsalt. Från Saltsyderiets torn kan ni se bortom Rønnerne. Men ni kan också uppleva naturområdet på nära håll från Rønnerbussen eller häst och vagn. Upplev också Museumsgården, På Lynget, när ni har semester på Læsø. Den vackra, gamla tånggården med Læsøs tjockaste tångtak visar ett intakt Læsøhem från slutet av 1800-talet. Se den ursprungliga interiören samt en utställning med tavlor och folkdräkter från Læsø. Utanför museet kan ni se en gammal, men ännu fungerande stubbmölla.