Stugor i Årsdale
Destination

Årsdale

Årsdale

Hyr semesterstuga i Årsdale - Boka här

Stuga i Årsdale, Bornholm, Danmark till uthyrning!

Det gamla idylliska fiskeläget Årsdale bjuder på äkta bornholmsk atmosfär med fiskebåtar, rökerier och klippkuster.

Område

Det mysiga, lugna och oförstörda fiskeläget är beläget vid Östersjön på Bornholms klippiga kust. Årsdale bjuder bl.a. på en aktiv fiskehamn med fiskebåtar och fritidsbåtar, en gammal stadsdel som man menar stammar ända från 1409, med smala gator, låga charmiga och välskötta hus, tre aktiva rökerier; Hjorts Røgeri, Kowsky's røgeri och Årsdale Silderøgeri, som erbjuder nyrökta specialiteter året om, samt Årsdale Mølle från 1877, som fortfarande är i funktion och som mal mjöl med vindens kraft. Det finns flera matställen, konsthantverkare och bildkonstnärer i Årsdale och i Svaneke, Danmarks minsta, östligaste och mest idylliska handelsstad som ligger 3 km norr om Årsdale, hittar ni bl.a. bra inköpsmöjligheter.

Strande

Bornholms östkust präglas av klippor, men vid Årsdale finns också en liten härlig badstrand med rödaktigt och grovkornigt grus. Då vattnet är relativt djupt här kan ni hoppa i vattnet från de omkringliggande klipporna. 9 km söderut ligger Balka Strand, som är en av Bornholms mest populära stränder. Den kilometerlånga stranden ligger i lä för västanvinden och sträcker sig över hela Balkabugten. Den breda vita sandstranden har grunt vatten och sandbotten. Ni skall långt ut innan vattnet blir djupt, vilket gör stranden barnvänlig. Det finns möjlighet att hyra vattencyklar, liggstolar och surfutrustning här. Från kiosken vid stranden leder en lång ramp ända ned till vattenkanten, vilket gör det möjligt att ta med barnvagn, rullstol och liknade. Vid Dueodde, på Bornholms sydspets, hittar ni Østersøstranden som är en praktfull, bred och kritvit sandstrand. Stranden är mycket barnvänlig eftersom det är långgrunt. Det finns många revlar i det grunda vattnet som är rent och klart (16 km).

Natur

Årsdale är omgivet av klippnäset 'Oren' norrut, en härlig badstrand och det ljungklädda området 'Årsdale Byvang' söderut, grönområden och fält. På näset 'Hullenakke', lite norr om Årsdale, kan ni uppleva ett stort rundat klippblock som liknar ett hundhuvud. Från Årsdale leder en stig längs kusten till Svaneke. Stigen slingrar sig vackert genom landskapet, genom skogar och ända ut vid klippkusten. Söderut ligger naturhamnen Svenskehavn, och härifrån kan ni följa ännu en vacker kuststig till Frederiks Stenbrud nära Nexø. Längs denna stig är det då och då nödvändigt att klättra på klipporna. Paradisbakkerne vid Nexø är ett kuperat klipplandskap med ett otal vandringsleder. Upplev sprickdalar, ljungmossar, flyttblock och säregen vegetation här (6 km). Mitt på Bornholm ligger en av landets vackraste skogar, Almindingen. Flera stigar leder genom skogen där ni kan uppleva den 162 meter höga kullen, Rytterknægten, vackra skogssjöar och öns största sprickdal.

Aktiviteter

Det finns riktigt bra fiskemöjligheter längs hela östkusten, bl.a. är klippnäset 'Oren' vid Årsdale, klipporna vid Hullenakke och nättorkningsplatserna längs kusten bra fiskeplatser. Vill ni vandra/klättra på klippor samt studera fåglar, kan ni följa stigarna längs kusten - norr och söder om Årsdale. Golfspelare har möjlighet att prova tre banor på ön. Nexø Golf Klub är den närmaste, men även Nordbornholms Golf Klub och Bornholms Golf Klub i Rønne kan rekommenderas. Många härliga naturupplevelser väntar längs de 250 km långa, fina cykelvägarna, varav huvuddelen är bilfria. Cyklar kan hyras i Svaneke. Det finns också många vandringsleder i den vackra och särpräglade naturen.

Attraktioner

Byns kännetecken är den gamla holländska Årsdale Mølle, som är öppen för allmänheten och fortfarande mal mjöl enligt de gamla traditionella metoderna. Årsdale Mølle Stensliberi ligger i ett gammalt packhus bredvid kvarnen och här kan ni se hur sandsten och granit omvandlas till blanka smycken, ur, lampor osv. Besök Svaneke som är en vacker hamnby med välbevarade korsvirkeshus, gamla köpmansgårdar, frodiga trädgårdar, rökerier, keramikverkstäder, glashyttor, gallerier, ett karamellkokeri samt många butiker och mysiga matställen. Det kan köpas färsk fisk i hamnen varje dag. JOBOLAND Brændesgårdshaven i Svaneke är ett f d lantbruk som nu är en populär natur- och nöjespark med bl.a. vattenland, en enastående blomsterprakt och många attraktioner. I Bornholms Sommerfuglepark & Tropeland vid Nexø kan ni uppleva blommor, växter, härliga dofter, fåglar och minst 1 000 färgsprakande fjärilar, som flyger fritt omkring, i ett stort tropiskt glashus (6 km).

Utflykter

Oluf Høst Museum i Gudhjem är ett konstmuseum där målarens liv förs vidare i hans eget hem (18 km). Bornholms Middelaldercenter i Gudhjem är ett historiskt upplevelsecenter. Centret är en levande medeltidsmiljö från perioden 1350-1450 med människor, djur, hus, vattenkvarnar och befäst vall. NaturBornholm i Åkirkeby berättar historien om Bornholms natur - ända från uppstigandet i den glödande lavan för mer än 1 miljard år sedan (20 km). Bornholms Kunstmuseum ligger i Rø, i ett av öns vackraste områden. Här finns verk av kända bornholmska målare och temautställningar med konst, design och konsthantverk (25 km). Hammershus är en imponerande gammal borg från omkring 1250, som reser sig på en brant klippa på Bornholms nordspets. Hammershus är Nordeuropas största borgruin och verkligen värd ett besök (37 km). De karaktäristiska, vitkalkade rundkyrkorna är Bornholms kännetecken. De mest kända är: Østerlars, Olsker, Nylars och Nyker.