Stugor i Sömarken
Destination

Sömarken

Sömarken

Hyr semesterstuga i Sömarken - Boka här

Stuga i Sömarken, Bornholm, Danmark till uthyrning!

Sömarken på Bornholms sydkust är ett populärt fritidsområde med en härlig badstrand och många vackra stugor i de kuperade och natursköna omgivningarna. I Sömarken finns också en mysig stadsmiljö med ett rökeri och är den perfekta utgångspunkten för en mysig och aktiv familjesemester på solskensön Bornholm.

Område

Området Sømarken består av Østre Sømark, som är ett litet, trevligt fiskeläge med fiskarstugor och eget rökeri/restaurang, och Vestre Sømark, som bara är ett sommarhusområde. Det är god platts mellan sommarhusen, som på flera ställen ligger vid fridlysta områden. Den lilla hamnen Bakkerne Havn är en aktiv fiskehamn, och fångsten härifrån lagas och serveras i Bakka Rökeriet, som ligger på hamnen. I närheten ligger den fridlysta vattenkvarn Slusegård Vandmølle. Det finns möjlighet att handla i orten Pedersker och restauranger i Sømarken.

Strande

Stranden, som ligger vid både Østre och Vestre Sømark, är en lång, varierad sandstrand. Sanden är lite grov, och vattnet blir djupt fort. Man kan hoppa i från stora stenar i vattnet.

Natur

Sømarken ligger i mycket natursköna omgivningar med fridlysta arealer, ljungdyner och lite skog.

Aktiviteter

Det finns minigolfbana och cykeluthyrning i Sømarken. Ön har tre golfbanor, varav Dueodde Golfbana är närmast. Manga fina naturupplevelser väntar längs de 250 km cykelbanor, varav huvuddelen är bilfria. Det finns också många vandringsleder i den unika naturen. Sportfiskare har bra möjligheter vid kusten samt i öns sjöar och åar. Tycker ni om klippvandring eller fågelskådning är Bornholm också ett idealiskt semesterställe.

Attraktioner

Vid gården Slusegård ligger den fridlysta vattenkvarnen Slusegård Vandmølle från 1800 samt ett 'öringshus'. Området har restaurerats, så hela anläggningen kan upplevas. Se också den globale 'Milesten', en granitsten som markerar skäringspunkten för 55 grader nordlig bredd och 15 grader östlig längd. Upplev utsikten från den 45 m höga, vita Dueodde Fyr. I det idylliska fiskeläget Snogebæk finns ett glasblåseri och ett rökeri. Många konsthantverkare bor på ön, och på många ställen är det möjligt att besöka bildskulptörer, glasblåserier, keramiker och målare. Ett av Bornholms karakteristiska rökerier är Hasle Sillrökeri, som är ett känt museumsrökeri, där man fortfarande röker fisk på traditionellt sätt i öppna skorstenar. Rundkyrkorna är Bornholms varumärke. De karakterisktiska, vitkalkade kyrkorna, som är mer än 800 år gamla, har använts till försvar, uppbevaring av förråd och som kyrkohus. Dom fyra mest kända rundkyrkorna är Østerlars, Olsker, Nylars och Nyker.

Utflykter

Hammershus är en imponerande gammal borg från ca 1250, som står på en brant klippa på Bornholms norrspets. Hammershus är Nordeuropas största borgruin och är verkligen värd ett besök. Joboland i Svaneke är ett före detta lantbruk, som nu är en populär natur- och nöjespark med en enastående blomsterpragt och många attraktioner. Oluf Høst Museum i Gudhjem är ett konstmuseum där konstärens liv förs vidare i hans eget hem. Bornholms konstmuseum i ligger i ett av öns vackraste områden. Här finns verk av kända bornholmska konstnärer och temautställningar med konst, design och konsthantvärk. NaturBornholm i Åkirkeby berättar historien om Bornholms natur - ända från när ön bildades ur den glödande lavan för 1,7 mia år sedan. Bornholms Medeltidscenter i Gudhjem är ett historisk upplevelsescenter.vid Østerlars Rundkyrka. Här får ni ett intryck av bondlivet i perioden 1350-1450. Centret är en levande medeltidsmiljö med människor, djur, hus, vattenvkarnar och befäst vall.