Stugor i Gudhjem
Destination

Gudhjem

Gudhjem

Hyr semesterstuga i Gudhjem - Boka här

Stuga i Gudhjem, Bornholm, Danmark till uthyrning!

Gudhjem på Bornholms östkust är en populär semesterort med trevliga sommarstugor. Området ligger runt den charmiga hamnen med stadens rökeri, och utmed de branta gatorna, som leder upp från hamnen, hittar ni vackra korsvirkeshus, affärer, restauranger och trevliga sommarstugor.

Område

Gudhjem är belägen längs en klippsida och karaktäriseras av sina tre små mysiga hamnar, de röda taken, de branta gatorna, de måleriska korsvirkeshusen, rökerierna, konstnärerna, gallerierna, de öppna verkstäderna och den nästan sydländska stämningen. De många konstnärerna i byn inspireras dagligen av Gudhjems ljus, miljö och härliga natur. Det finns bra inköpsmöjligheter i byns många butiker och här finns även flera bra kaféer och restauranger. Prova t ex en av öns fiskspecialiteter 'Sol over Gudhjem' på ett av matställena längs hamnfronten.

Strande

Gudhjem är omgiven av klippor och därför skyddad mot västanvinden. Badplatsen 'Pengakjistan' vid Gudhjem består uteslutande av klippor. Alldeles söder om Gudhjem ligger Melsted Strand, som är en liten strand med grov sand. Det är dels sand-, dels stenbotten i vattnet utanför stranden, men det har ställts upp en gångbro, på så vis att ni direkt kan komma till en bit strand med sandbotten. Vid Dueodde, på Bornholms sydspets, hittar ni Østersøstranden, som är en praktfull, bred och kritvit sandstrand. Stranden är mycket barnvänlig eftersom det är långgrunt. Det finns många revlar i det grunda vattnet som är rent och klart (30 km).

Natur

Det ljungklädda Bokulfjeld reser sig bakom byn och bakom Bokul hittar ni en plantage med många bautastenar. Gudhjem Plantage är en liten skog med en vacker och romantisk skogssjö 'Gråmyr'. Landskapet kring Gudhjem är generellt mycket kuperat, vilket ger några enastående panoramavyer över både havet och trakten. Vid Helligdomsklipperne, några få km norr om Gudhjem leder trappor ned genom en djup klyfta. De förvridna klippformationerna ute i vattnet skapar dramatiska scenerier. I detta område gömmer sig hålor och grottor. Nordväst härom ligger Døndalen med en å, som på våren skapar ett upp till 25 m högt vattenfall - Døndalsfaldet. Mitt på Bornholm ligger en av landets vackraste skogar, Almindingen. Olika markerade leder tar er genom skogen där ni kan uppleva den 162 meter höga kullen, Rytterknægten, vackra skogssjöar och öns största sprickdal.

Aktiviteter

De spektakulära klipporna längs kusten ger bra möjligheter för vandringsturer kring Gudhjem. Följ ev. den gamla räddningsstigen och upplev de många nivåskillnaderna och den fina utsikten. Fritidsfiskare kan fiska både från kusten och på havet. Dessutom finns det flera Put & Take-sjöar på Bornholm. Golfspelare har möjlighet att prova tre banor på ön: Nordbornholms Golf Klub, Bornholms Golf Klub i Rønne och Nexø Golf Klub. De många markerade cykel-, rid- och vandringsstigarna på ön ger goda möjligheter att få uppleva det vackra och särpräglade naturlandskapet på nära håll.

Attraktioner

Gudhjem har ett otal rökerier, gallerier, keramikverkstäder och glashyttor. I Gudhjem Kyrka kan ni se några vackra kalkmålningar. Gudhjem Museum är inrättat på den gamla järnvägsstationen och visar året om olika utställningar. Oluf Høst Museum i Gudhjem är ett konstmuseum där målarens liv förs vidare i hans eget hem. Bornholms Middelaldercenter i Gudhjem är ett historiskt upplevelsecenter vid Østerlars Rundkyrka. Här får ni ett intryck av bondelivet under perioden 1350-1450. Centret är en levande medeltidsmiljö med människor, djur, hus, vattenkvarnar och befäst vall. Melstedgård är ett levande lantbruksmuseum med hus, åkrar och stall, som ligger ett par km söder om Gudhjem. Bornholms Kunstmuseum ligger i ett av öns vackraste områden (alldeles vid de enastående Helligdomsklipperne). Här finns verk av kända bornholmska målare och temautställningar med konst, design och konsthantverk.

Utflykter

Hammershus är en imponerande gammal borg från omkring 1250, som reser sig på en brant klippa på Bornholms nordspets. Hammershus är Nordeuropas största borgruin och verkligen värd ett besök (20 km). JOBOLAND Brændesgårdshaven i Svaneke är ett f d lantbruk som nu är en populär natur- och nöjespark med en enastående blomsterprakt och många attraktioner (14 km). NaturBornholm i Åkirkeby berättar historien om Bornholms natur - ända från uppstigandet i den glödande lavan för mer än 1 miljard år sedan (23 km). De fyra rundkyrkorna är Bornholms kännetecken. De karaktäristiska, vitkalkade kyrkorna, som är över 800 år gamla har tjänat som försvar, som förråd och som kyrkobyggnad. Østerlars är den största och mest kända. Olsker är den högsta och mest eleganta. Nylars är den bäst bevarade och med spännande kalkmålningar. Nyker är den minsta och med kalkmålningar från flera perioder.